Kassa

Alles wat je moet weten over huurtoeslag

03-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
595 keer bekeken
  •  
930x520_koopwoning_huurwoningen
Veel mensen weten niet dat ze recht hebben op huurtoeslag. Er zitten allerlei voorwaarden aan tegemoetkoming van de overheid. Om jou voor verrassingen te behoeden, biedt Kassa een korte handleiding ‘Huurtoeslag’.
De huurtoeslag is inmiddels net zo ingeburgerd als de basisverzekering in de zorg en het pasje als rijbewijs, die toevallig allemaal in 2006 hun intrede hebben gedaan. Maar de huurtoeslag kent een langere geschiedenis, en wel onder de naam huursubsidie. Bijna vijftig jaar geleden kregen Nederlanders met een laag inkomen voor het eerst te maken met een tegemoetkoming van de overheid. Deze tegemoetkoming zou ervoor moeten zorgen dat de huur voor deze mensen betaalbaarder werd. Tegenwoordig kennen we de regeling beter onder de naam huurtoeslag. Maar wanneer heb je er precies recht op, hoe werkt het, en hoe kun je het aanvragen? Kassa zoekt het voor je uit.

Wanneer heb ik recht op huurtoeslag?

Of je recht hebt op huurtoeslag, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd, inkomen, vermogen, en de huur. Als je minimaal 18 jaar bent, maximaal €22.700 per jaar verdient en een zelfstandige woonruimte huurt (oftewel een eigen voordeur hebt) met een maximale huurprijs van €720,42, heb je recht op huurtoeslag. Een extra voorwaarde is wel dat je niet meer dan €30.360 aan eigen vermogen hebt of het dubbele aan gezamenlijk vermogen hebt indien je met een partner woont. Het plafond voor gezamenlijk inkomen is vastgesteld op €30.825,-. De inkomenstoets voor AOW'ers ligt 25 euro lager. Soms hoeft een deel van het inkomen niet mee te tellen bij het berekenen van de huurtoeslag. Wanneer dat zo is, kun je   hier   vinden. Ook kun je  bekijken   welke andere voorwaarden er van toepassing zijn.
Een stijging van de huurprijs hoeft niet automatisch te betekenen dat je het recht op huurtoeslag verliest. Hieraan zal Kassa komende zaterdag in de uitzending aandacht besteden. Dit is om 19:05 te zien op NPO1.

Hoe werkt het?

Wanneer je recht hebt op huurtoeslag, krijg je maandelijks geld van de Belastingdienst. Als de hoogte van het bedrag is bepaald aan de hand van eerdergenoemde criteria, geldt dit voor een periode van één jaar. Omdat de huurtoeslag is gebaseerd op het inkomen dat bekend is bij de Belastingdienst, gaat het om een voorschot. Dat betekent dat zodra blijkt dat je minder hebt verdiend, je geld toe krijgt en dat je zodra je meer verdient, je de Belastingdienst geld verschuldigd bent. Als dat laatste het geval is, zijn er verschillende mogelijkheden. Het verschuldigde bedrag kan verrekend worden met eventuele belastingteruggave, in één keer worden terugbetaald of er kan een betalingsregeling worden getroffen.

Hoe moet ik huurtoeslag aanvragen?

Om te zien op hoeveel huurtoeslag je recht hebt, kun je een   proefberekening   maken. Als je eenmaal een proefberekening hebt gemaakt en daaruit blijkt dat je recht hebt op toeslag, is het van daaruit vrij eenvoudig om de toeslag via   Mijn Toeslagen  aan te vragen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

gpadeen
gpadeen6 okt. 2019 - 12:08

https://belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/uw-inkomen-is-niet-te-hoog-voor-de-huurtoeslag/bijzonder-inkomen-huurtoeslag 

rocking ronnie
rocking ronnie 6 okt. 2019 - 10:53

Na dat de belastingdienst de definitieve berekening huurtoeslag 2018 door berekend heeft geven ze aan dat ik terug moet betalen en hier door mijn huur toeslag  gestopt is . Ik heb hier over bezwaar gemaakt maar de belastingdienst heeft hier hier nog geen uitsluitsel over gegeven. Na de uitzending van Kassa  5-10-2019 heb ik een proefberekening voor de huurtoeslag 2018 gedaan waar de uitkomst is dat ik absoluut recht had op de huurtoeslag die ik al had in 2018, Dec 2018 ben ik verhuisd naar een goedkopere woning en mijn huurtoeslag veranderd omreden dat mijn inkomsten veranderd zijn, in eerste instantie werd alles goed geregeld tot het moment van definitieve berekening huurtoeslag 2018.Alles is dus nu gestopt en weet niet meer wat ik moet ondernemen om alles weer op de rail te krijgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!