Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Alles wat je moet weten over 5G

10-07-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
764 keer bekeken
  •  
5g 930
Inmiddels heeft bijna iedereen in Nederland toegang tot het 4G-netwerk. We gebruiken 4G alweer sinds 2012 als de opvolger van het langzamere 3G. Nu komt het supersnelle 5G-netwerk eraan. Maar hoe werkt  deze nieuwe generatie mobiele netwerken? En, wat zijn de voor- en nadelen? Kassa zet het voor je op een rij.

Wat is 5G?

5G is simpel gezegd de volgende generatie in mobiel netwerken. G staat hier ook voor ‘generation’. Met de overgang van 3G naar 4G merkte je vooral veel verschil in snelheid. En hoewel dat bij 5G ook zo zal zijn, komen er door de aanzienlijk hoge snelheid meer mogelijkheden. Met 5G kunnen apparaten sneller met elkaar communiceren en kan het geschikt zijn voor bijvoorbeeld zelfrijdende voertuigen.

Hoe snel is 5G?

Dat 5G veel sneller gaat worden is duidelijk. Maar hoe snel? Dat is nog niet precies duidelijk. Onder andere providers en overheden zijn er nog hard mee bezig. Maar, 5G kan wel honderd keer zo snel zijn dan 4G. Met 5G kun je 4K video’s, dat is dus hogere beeldkwaliteit, binnen acht seconden downloaden en streamen.
5G heeft meer ruimte. Dat betekent dat meer apparaten op dezelfde verbinding kunnen. Het nieuwe netwerk heeft ook veel minder vertraging. Als je iets verstuurt, dan komt het aan de andere kant op hetzelfde moment binnen.

Waarom hebben we 5G nodig?

Nederland heeft het beste mobiele 4G netwerk van Europa. Hebben we dan wel een nieuw netwerk nodig?
Dat we straks nog sneller kunnen internetten is leuk. Maar zoals eerder gezegd zijn er andere mogelijkheden met 5G die de komst wenselijk maken. Het netwerk kan meer data aan en is betrouwbaarder. Er komen steeds meer slimme apparaten, in en rondom ons huis. Het dataverkeer gaat dus stijgen, hiervoor is 5G op een gegeven moment nodig. 
Ook is 5G nodig voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en tractoren. En zélfs zodat een arts kan opereren zonder dat hij of zij zelf in de operatiekamer is. Het is dus veel meer dan makkelijk een Netflix film downloaden. 

Wanneer komt er 5G?

Nederland loopt nog een beetje achter wat betreft de komst van 5G. Waarschijnlijk zullen wij hier pas over drie tot vier jaar toegang krijgen tot het netwerk. In Amerika en Aziatische landen willen ze dit jaar al beginnen met het uitrollen van 5G-netwerken. 
De MIVD, de afluisterdienst in Nederland, heeft een park in Groningen die gebruik maakt van de frequentie waarop het 5G-netwerk hoort te komen. Er komt nog een veiling voor bepaalde bandbreedte voor 5G en er lopen nog allerlei contracten voor de frequentie. Dat allemaal bij elkaar zorgt ervoor dat de lancering van 5G voorlopig nog op zich laat wachten.

Is de straling van 5G slecht voor je?

Je hoort wereldwijd van alles over 5G en wat het de straling kan doen met je gezondheid. Verhoogt risico op kanker, onvruchtbaarheid bij mannen, kans op Alzheimer en gezondheidsproblemen bij dieren. Dit klinkt allemaal best eng. Maar klopt het?
Straling ontsnap je niet aan. Dat is nu al zo, maar dat wordt straks nog meer. Er zijn veel antennes nodig om alle woningen aan te sluiten op 5G. Ook komen er meer masten in Nederland. Elk land heeft een ander blootstellingslimiet aan straling. En zolang de straling onder de limiet blijft die wordt aangehouden, zou er niks aan de hand moeten zijn. Remco Westerink, neurotoxicoloog bij het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht, vertelde aan NU.nl dat de straling niet slecht is omdat het nauwelijks de huid kan passeren. Sommige artsen en wetenschappers beweren echter nog steeds dat de straling schadelijk kan zijn.

Hoe zit het met de privacy van 5G?

5G zou moeten zorgen voor veiligheidsvoordelen. Zo zouden bedrijven en overheidsinstanties meer mogelijkheden hebben om gegevens te versleutelen. Het IoT-netwerk (Internet of Things) is een onderdeel van het 5G-netwerk dat bestaat uit huishoudelijke apparaten die op het netwerk worden aangesloten. Denk bijvoorbeeld aan de slimme voordeur,  waar Kassa onlangs aandacht aan besteedde.  De apparaten aangesloten op het IoT-netwerk verzamelen gegevens van de gebruiker om op die manier goed afgestemd te zijn. Er is al een hoop van ons bekend bij bijvoorbeeld providers. Het risico hiervan is dus dat netwerken steeds meer gegevens van ons hebben. 
Onlangs kwam het Chinese telecombedrijf Huawei in het nieuws. Er wordt gezegd dat Huawei door China wordt gebruikt voor spionage. Het kabinet heeft bekendgemaakt Huawei niet te weren bij de aanleg van het 5G-netwerk. Dit was wel het advies was van de algemene en militaire inlichtingendiensten AIVD en MIVD. In plaats daarvan moeten telecombedrijven nu aanvullende veiligheidsmaatregelen nemen om spionage tegen te gaan. Er worden extra hogen eisen gesteld aan leveranciers van producten en diensten die in de kern van telecomnetwerken zitten.
Bronnen: Bright, 7Days, Volkskrant & Simyo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!