Kassa

Acht tips om overzicht te houden over je financiën

11-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2604 keer bekeken
  •  
Geld belasting bezuiniging 930x520
Om met de deur in huis te vallen: het leven in Nederland is relatief duur. Zo is bijvoorbeeld het openbaar vervoer in Nederland het duurste van Europa. Daarnaast stijgt de energierekening dit jaar met gemiddeld 334 euro en is het lage btw-tarief gestegen van 6% naar 9%. Om grip op je geld te houden heeft Kassa 8 tips op een rijtje gezet.
Tip 1: Huishoudboekje bijhouden
Door een huishoudboekje bij te houden krijg je meer inzicht in je uitgaven. Geld vliegt vaak ongemerkt je portemonnee uit. Vooral kleine uitgaven blijken onderaan de streep een grote kostenpost. Dit wordt het ‘latte’-effect genoemd. Of ‘cappuccino’-effect als die koffiesoort je voorkeur heeft. Dat dagelijkse kopje koffie slaat een flink gat in de maandelijkse begroting. Door al je uitgaven op te schrijven krijg je meer inzicht in welke noodzakelijk zijn en welke ‘luxe’.
De eenvoudigste manier om een kasboekje bij te houden is met een simpel schriftje. Schrijf eerst al je inkomsten op, niet alleen loon maar ook eventuele bijverdiensten en toeslagen.
De volgende stap is het bijhouden van al je uitgaven . Dan kan bijvoorbeeld op de volgende manier:
Datum
Uitgaven
Winkel
Opmerking
20 / 2 / 19
9,95
AH
Eten
20 / 2 / 19
12,50
Dierenwinkel
Eten hond
21 / 2 / 19
48,99
ZARA
Kleding
22 / 2 / 19
8,99
Speelgoedwinkel
Cadeautje
Trek vervolgens elke maand alle uitgaven af van de inkomsten. Op die manier krijg je een goed overzicht van je maandelijkse financiën. Vergeet ook de gepinde bedragen niet!
Er zijn natuurlijk nog meer manieren om een kasboek bij te houden, bijvoorbeeld in Excel. Doe wat jij handig vindt!
Tip 2: Neem een vast bedrag per week op
Stel voor jezelf een maandbudget op voor de huishoudelijke uitgaven. Deel dit bedrag door vieren en pin wekelijks een bedrag. Hiervan ga je alle aankopen doen. Probeer die pinpas opgeborgen te houden. Op deze manier word je je bewust van wat je uitgeeft en... op is op.
Tip 3: Wekelijks saldo checken en bijhouden
Maak je gebruik van een bank-app of van online bankieren? Zorg dan dat je wekelijks je saldo checkt. Zo houd je inzicht in je financiën. Mensen die alleen pinnen raken sneller het overzicht kwijt omdat het niet direct ‘pijn’ doet in je portemonnee als je een aankoop doet. Door wekelijks je saldo te checken voel je de ‘betaalpijn’ meer van je uitgaven.
Tip 4: Maak een begroting
Een jaarbegroting geeft een goed overzicht over de verwachte in- en uitgaven gedurende het jaar. In één oogopslag zie je welke maanden er wat meer geld overblijft voor leuke dingen en welke maanden er ‘duur’ zijn. Bekijk hier een stappenplan waarmee het maken van een jaarbegroting een eitje is.
Tip 5: Automatische incasso’s en rekeningen inplannen rondom de betaaldag
Door vaste lasten af te laten schrijven door middel van een automatische incasso mis je geen belangrijke betalingen. Bij veel bedrijven kun je een datum kiezen voor de afschrijving. Plan de incasso in rondom de betaaldag van je salaris. Houd wel in de gaten of de juiste bedragen worden afgeschreven.
Tip 6: 10 procent van je inkomen sparen
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert om minimaal tien procent van je nettoloon te sparen. Door een buffertje achter de hand te houden voorkom je dat je in het rood schiet als de wasmachine het begeeft. Lukt het nu nog niet om tien procent te sparen, begin dan met minder. Maak een vast spaarbedrag automatisch over van de betaalrekening naar de spaarrekening. Op die manier bouw je vanzelf een financiële buffer op.
Lukt het niet om maandelijks een bedrag over te maken? Het kan ook jaarlijks! Een dertiende maand of het vakantiegeld in mei is vaak een goed begin van een gevulde spaarrekening.
Tip 7: Passief inkomen genereren
Passief inkomen is inkomen waar je niet steeds voor hoeft te werken, in tegenstelling tot actief inkomen waarbij je jouw tijd ‘ruilt’ tegen een salaris. Passief inkomen kun je bijvoorbeeld genereren door een leegstaande kamer in je woning te verhuren via Airbnb. Of verhuur je auto via SnappCar op de momenten dat je hem toch niet nodig hebt. Ben je erg creatief? Misschien kun je jouw creaties wel verkopen. Alle kleine beetjes helpen.
Ben je iets meer vermogend dan kun je er ook voor kiezen om een deel van je vermogen te beleggen. Win daarvoor wel altijd advies in bij een financieel adviseur.
Tip 8: Huren in plaats van kopen
Een groot deel van de spullen die je aanschaft gebruik je niet elke dag. Misschien zelfs niet elk jaar. Waarom zou je een dure zaagtafel aanschaffen, die ook nog eens veel ruimte in beslag neemt, als je er ook eentje kunt lenen voor dat ene klusje waarvoor het wel handig is. Op de website Peerby kun je spullen lenen van buren. Vaak tegen een klein bedragje. Bijkomend voordeel is dat je nieuwe mensen leert kennen, misschien zit er ook nog wel een handige klusser tussen. En op Marktplaats kun je natuurlijk je niet gebruikte spulletjes verkopen.
Voor meer tips over financiën kun je terecht bij het Nibud .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Helma53
Helma5319 mrt. 2019 - 0:37

Een aantal van deze tips zijn voor onder modale inkomens niet uitvoerbaar. Sparen is b.v. niet meer mogelijk, omdat hiervoor geen geld overblijft. Passief inkomen genereren met een uitkering is nauwelijks mogelijk, omdat dit verrekend wordt met je uitkering en je er dan vervolgens niet of nauwelijks iets van overhoudt, dat kan alleen als je een baan hebt, verhuren via Airbnb kan alleen als je niet in een sociale huurwoning woont en huren in plaats van kopen is nog steeds geen oplossing, alleen ruilen of lenen is mogelijk. Jaarlijks sparen van 13e maand kan alleen als je een baan hebt. Het vakantiegeld in mei is nodig voor de achterstanden die in de loop van het jaar ontstaan of voor noodzakelijke grote uitgaven zoals een kapot apparaat, spullen die je kind nodig heeft voor school of studie of noodzakelijke dure uitgaven voor vervanging van kapotte spullen.  Dit zijn vooral tips voor mensen die moeite hebben om met geld om te gaan. Veel mensen met een niet-modaal inkomen kunnen eigenlijk uitstekend met geld omgaan, want maken toch geen schulden terwijl ze eigenlijk tekort hebben:  Mijn tip: Leen geen geld als je geen geld hebt, je kunt dan namelijk de lening niet terug betalen. Je kunt alleen geld lenen als je ook daadwerkelijk geld kunt sparen, want dat kun je dan gebruiken om de lening terug te betalen, het zelf eerst bij elkaar sparen is het veiligst om problemen te voorkomen.

1 Reactie
mariken777
mariken77726 mrt. 2019 - 10:26

je hebt helemaal gelijk, Helma53, dit verhaal is geschreven voor de middenklasse. Niet verkeerd natuurlijk, maar het zet mensen met een lager inkomen op het verkeerde been.

gerard van tol
gerard van tol12 mrt. 2019 - 10:55

Nog een tip: koop zoveel mogelijk buiten Nederland, de extra BTW kun je beter besteden aan producten die je eet of gebruikt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!