Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
9 tips om minder vlees te eten
12-04-2017
•
leestijd 3 minuten
•
82 keer bekeken
•
Ham op je broodje bij de lunch, een stukje vlees bij het avondmaal en ’s avonds een lekker plakje droge worst. Ondanks dat de consumptie van vlees de afgelopen vijf jaar blijft dalen, eten we per Nederlander gemiddeld 75,4 kilo vlees per jaar. Minder vlees eten kan je gezondheid verbeteren, maar is ook goed voor het milieu én je portemonnee. Kassa zet 9 tips op een rijtje om te minderen met vlees, in het kader
onze
Maand van het Budget.
1. Vervang je broodbeleg
Vleesbeleg is het meest bewerkte vlees en om die reden ook het meest ongezond van alle vormen van vlees. Daarnaast is dit ook erg makkelijk te vervangen, door bijvoorbeeld hartige dips zoals hummus (gemaakt van kikkererwten) of baba ganoush (gemaakt van aubergines) op brood te smeren. Voordeel is dat zeker hummus een goede vervanger in voedingsstoffen, doordat kikkererwten peulvruchten zijn. Daarnaast zijn er verschillende varianten van de dips te vinden in de supermarkt.
2. Probeer nieuwe keukens en recepten
In de Westerse keuken speelt vlees vaak de hoofdrol bij het avondeten. Door regelmatig nieuwe recepten te proberen uit internationale keukens, kom je achter nieuwe manieren om een lekkere maaltijd neer te zetten waarin vlees niet wordt gemist. Probeer bijvoorbeeld eens een recept voor Indiase curry, Mexicaanse quesadilla of Thaise wokmaaltijd zonder vlees. Door dergelijke vegetarische recepten regelmatig te rouleren tussen je andere standaard recepten door, eet je al snel minder vlees.
3. Sleutel aan klassiekers
In de Nederlandse keuken zijn aardig wat gerechten waar niet snel variatie in komt. Maar kleine aanpassingen daarin zorgen er al voor dat je een keer geen vlees eet, zonder dat je het echt merkt. Zo kun je kipfilet prima missen in je nasi en zijn er veel recepten van pastasauzen zonder vlees. Op pizza’s en in soepen is het ook vrij overbodig.
Of probeer eens kaas door je andijvie- of boerenkoolstamppot te doen, dat vervangt het zoute van spekjes. Zelfs de klassieke kipsaté kan zonder vlees: het draait vooral om een lekkere satésaus. Marineer spiesjes van soja in ketjapsaus en grill deze ter variatie.
4. Doe aan Meatless Monday & Vrijdag Visdag
Door een vaste dag te kiezen waarop je helemaal geen vlees eet, wordt het gemakkelijker hieraan vast te houden. Als één dag je gemakkelijk af gaat, kun je proberen het uit te breiden tot twee of zelfs meer dagen. Maar ook een Vrijdag Visdag is goed om te variëren zonder vlees, zonder dat je compleet vegetarisch hoeft te eten.
5. Kies iets vaker voor een vleesvervanger
Tegenwoordig is een vleesvervanger in alle vormen, maten en smaken te vinden. Er zijn kaasburgers, groenteburgers, sojaproducten, maar ook zijn er producten die redelijk lastig te zijn onderscheiden van echt vlees. Perfect voor mensen die liever geen afstand willen doen van vlees in hun avondmaal. Denk eens aan vegetarische kipstukjes, gehakt of hotdogs. Doordat je ze veelal verwerkt in een gerecht, merk je het verschil niet gauw op.
6. Snij vlees in kleinere stukken
Snij vlees in kleinere stukken bij het serveren: als je meerdere stukjes eet geeft dat sneller het gevoel dat je meer op hebt en dus voller zit. Je kunt je portie ook over twee dagen ‘uitsmeren’. Je spaart geld uit en eet vrij ongemerkt minder vlees.
7. Schep meer aardappel en groenten op
Eet wat meer koolhydraten en groente, waardoor je bij iedere maaltijd – ook met vlees – gemakkelijk kan minderen. Ga je dan een keer barbecueën, dan geeft de ruime keuze aan vlees extra plezier.
8. Koop biologisch of duurzaam vlees
Als je biologisch vlees eet, geef je meer uit, maar doe je dat ook bewuster en wellicht minder vaak. Hierdoor kun je meer genieten van het vlees dat je eet, en weet je dat het eerlijker vlees is dan kiloknallers. Vlees eten wordt dan meer een traktatie.
9. Verknocht aan vlees: maak iets nieuws en vertel achteraf pas dat er geen vlees in zit
Wil je best minderen met vlees, maar zit je omgeving daar niet op te wachten? Maak eens iets vegetarisch, maar noem vooraf niet het feit dat er geen vlees in zit. Je zult merken dat er genoeg recepten zijn waarbij het ook voor verknochte vleeseters geen
must
is. Kies een paar goede recepten uit die je erin houdt, dan hoef je minder na te denken, maar eet je bewuster.
Heb jij tips om gemakkelijk minder vlees te eten? Laat ze achter in een reactie!