6 iPhone functies die je waarschijnlijk nog niet kende
16-01-2019
• leestijd 3 minuten
We zitten allemaal aan onze smartphones vastgeplakt. Toch zijn er nog een hoop functies op de iPhone die je misschien nog niet kent. Zo kan je bijvoorbeeld foto’s maken terwijl je filmt en woorden zoeken op een webpagina. We hebben zes onbekende functies voor je op een rij gezet!
1. Foto’s maken terwijl je filmt
Je kent het wel, je bent je kind of je kat aan het filmen terwijl die iets enorm schattigs doet. Het liefst wil je hier natuurlijk ook foto’s van maken, maar als je van video- naar fotocamera bent geswitcht is het moment al voorbij. Maar geen zorgen! Je kan tijdens het filmen op je iPhone tegelijkertijd foto's maken. Terwijl je filmt verschijnt er een “foto knop” onderin je scherm. Als je op deze knop drukt terwijl je filmt wordt er ook een foto gemaakt.
2. Muziek timer
Deze is voor mensen die graag met muziek in slaap vallen. Als je de volgende ochtend wakker wordt staat je muziek nog steeds aan, maar daar is een oplossing voor. Open de klok-app en ga naar timer. Stel in hoelang je wilt dat je muziek blijft spelen. In plaats van een van de tonen uit te kiezen die je aan het eind van de timer wil horen, scroll je helemaal naar beneden. Kies voor ‘Als timer eindigt’ en selecteer ‘Stop afspelen’. Start de timer en zet je muziek aan. Als de timer eindigt vaagt de muziek weg. Dit werkt niet alleen voor de muziek-app van je iPhone, maar ook voor bijvoorbeeld Spotify.
3. Eén cijfer verwijderen in de calculator
Ben je net een lange som aan het uitrekenen, tik je per ongeluk het verkeerde cijfer in. Goed nieuws: je hoeft niet helemaal opnieuw te beginnen. Als je namelijk naar links of rechts swipet in de calculator app haal je één cijfer weg. Zo hoef je nooit meer helemaal opnieuw te beginnen als je een fout hebt gemaakt. Wist je trouwens dat je je sommen ook in Spotlight kan intypen? Die rekent hem dan meteen voor je uit.
4. Zoeken op een webpagina
Als je een woord wil zoeken op een webpagina via je laptop of computer gebruik je meestal Ctrl+F of Command+F. Op je iPhone kan dit natuurlijk niet, maar er is wel een vervangend trucje voor. Typ in de adresbalk het woord dat je wil zoeken. Je krijgt dan suggesties om te googelen. In plaats daarvan scroll je naar beneden en daar zie je ‘op deze pagina’ staan. Als je daarop klikt krijg te zien waar het ingevulde woord op de webpagina staat.
5. Cursor verplaatsen in je bericht
Wist je dat je heel gemakkelijk over je toetsenbord kan swipen alsof het een muis is? Houd een teken van je toetsenbord ingedrukt en swipe over je toetsenbord. Je cursor verplaatst met je vinger mee, door het tekstbericht. Geen gedoe meer als je een typefout wil aanpassen. Deze functie werkt alleen vanaf iOS12.
6. Familie inschakelen via Medische ID
De Medische ID functie in de gezondheids-app is bedoeld om hulpverleners snel te informeren over bijvoorbeeld je bloedgroep of allergieën. Ook kunnen ze snel familie inlichten zonder je telefoon te ontgrendelen. Maar het invullen van je Medische ID is ook handig voor als je je telefoon kwijt bent. Een eerlijke vinder kan snel en makkelijk in contact komen met iemand uit je omgeving en voor je het weet heb jij je telefoon weer terug. Denk er ook aan om te controleren of iemand zijn Medische ID heeft ingevuld als je zelf een keer een telefoon vindt.