Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

50 plussers en hun zorgverzekering – Hoe kiest deze groep?

10-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
zorg bloeddruk dokter patient medicijnen 930
Naarmate je ouder wordt neemt de zorgbehoefte meestal toe. Je zou denken dat dit terug te zien is in de keuzes die 50-plussers maken bij het uitzoeken van een zorgverzekering. Uit een analyse van vergelijkingssite Geld.nl blijkt echter dat het verschil in zorgkeuzes tussen oudere en jongere mensen eigenlijk best wel meevalt.

Eigen risico en jaarbetaling

De groep van 50 jaar of ouder kiest iets minder vaak voor een verhoogd eigen risico. 13 procent van alle 50-plussers heeft het hoogste eigen risico. Bij mensen jonger dan 50 jaar is dit 17 procent. Wel kiezen 50-plussers vaker voor een jaarbetaling. 9 procent tegenover 6 procent bij de jongere mensen.

Gekozen dekkingen

Als we kijken naar de aanvullende verzekeringen zien we wel grotere verschillen bij 50-plussers. Onder deze groep is de dekking voor fysiotherapie het vaakst gekozen (58 procent), op de voet gevolgd de tandarts (56 procent). Bij verzekerden tot 50 jaar is het precies andersom. De meeste kiezen een aanvulling voor de tandarts (64 procent). Daarna is fysiotherapie het populairst (47 procent).
Op de derde plaats staat bij beide groepen de dekking voor zorg in het buitenland. Hiervoor kiest 25 procent van de 50-plussers en 20 procent van de mensen onder de 50 jaar. Daarna volgt nog de vergoeding voor brillen en lenzen met 22 procent onder de 50-plussers en 18 procent onder de jongere groep.

Bescheiden dekkingen voor tandarts, fysiotherapie en buitenland

Als we dieper inzoomen op de gekozen dekking voor de tandarts en fysiotherapie, kiezen 50-plussers het meest voor kleine dekkingen, zoals 9 behandelingen fysiotherapie of een tandartsverzekering die 250 euro per jaar vergoedt. Voor zorg in het buitenland wordt het vaakst naar een volledige dekking binnen Europa gezocht.

Sluiten 50-plus verzekeringen goed aan?

Nu zijn er verzekeraars die speciale aanvullende pakketten aanbieden gericht op 50-plussers. Interessant is dus om eens te kijken hoe goed die nu aansluiten op de zorgwensen van deze groep. Er zijn drie zorgverzekeraars die een dergelijk pakket aanbieden: CZ, VGZ en Zorg en Zekerheid.
Vergoeding voor:
CZ – 50+
VGZ Vitaal - Basis
VGZ Vitaal - Uitgebreid
Zorg en Zekerheid AV-Plus
Tandarts
Geen dekking
€250 per jaar
€450 per jaar
€500 per jaar
Fysiotherapie
15 behandelingen per jaar
9 behandelingen per jaar
32 behandelingen per jaar
25 behandelingen fysiotherapie
Spoedeisende hulp buitenland
binnen de EU/EER en verdragslanden: 100%, andere landen: 2 x het bedrag dat je in Nederland krijgt
Spoedeisende hulp 100% wereldwijd
Spoedeisende hulp 100% wereldwijd
100% spoedeisende hulp in Europa, 200% Nederlands tarief buiten Europa
Brillen en lenzen
€100 per 2 jaar
Geen vergoeding
Eén complete bril per 3 jaar bij gecontracteerde zorgaanbieders. 
Of € 125 vergoeding voor lenzen.
€100 per 2 jaar
Premie per maand
€17,05
€24,49
€48,89
€45,95
De pakketten verschillen onderling nogal, zowel qua dekking als qua premie. Al deze aanvullende verzekeringen bevatten behalve bovenstaande dekkingen nog meer vergoedingen. Alleen zijn die, zoals blijkt uit de cijfers van Geld.nl, voor veel 50-plussers niet relevant. De best passende is het VGZ Vitaal – Basis pakket. Hierin ontbreekt alleen een vergoeding voor brillen. Maar die zou je eventueel ook voor eigen rekening kunnen nemen. Het 50+ pakket van CZ is de goedkoopste, omdat hierin geen vergoeding voor de tandarts zit. De andere twee pakketten zijn voor de meeste 50-plussers te uitgebreid.

Kies verstandig, kies op maat!

Aan de pakketverzekeringen kleeft één groot nadeel. Je verzekert altijd zorg mee die je niet nodig hebt. Dit is wel heel solidair, maar voor je eigen portemonnee heb je er niets aan. Bij veel zorgverzekeraars kun je met losse aanvullende dekkingen ook je eigen verzekering bij elkaar stapelen. Zo weet je precies waar je de voordeligste dekking krijgt voor wat jij nodig hebt. Dit kun je dan afzetten tegen de premie van een zorgverzekering met een totaalpakket. Natuurlijk moet je ook nog een persoonlijke afweging maken. Vind je het fijn om wat speelruimte in je verzekering te hebben voor het geval dat en heb je daar wat extra geld voor over? Dan is dat ook een goede keuze.
Column: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!