Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

5 tips om voedselvergiftiging te voorkomen!

31-05-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
536 keer bekeken
  •  
ziek pijn moe 930x520
Buikgriep of braken, ongeveer een miljoen mensen per jaar lopen een voedselvergiftiging op door eten dat verkeerd bereid of behandeld is. Wat kun je daar nou tegen doen? Kassa maakte een lijstje voor je met aandachtspunten.
1. Houd je eten goed koel
4 °C is de ideale temperatuur om je koelkast op af te stellen. Dit is de temperatuur waarbij je eten het langst houdbaar blijft. Hoe de ingestelde temperatuur wordt aangegeven verschilt per koelkast. Bij de ene staat het in graden Celcius (°C), bij de andere in een genummerde stand van bijvoorbeeld 1 tot en met 5. In de handleiding van je koelkast vind je welke stand welke temperatuur is en welke stand je moet hebben om je koelkast op 4 °C te zetten. 
Ben je de handleiding van je koelkast kwijt? Google dan op het merk, typenummer en het woord 'handleiding'. Zo vind je de juiste stand van je koelkast. Of, leg ter controle, een thermometer in je koelkast. Koelt hij onvoldoende? Zet ‘m dan 1 of standjes lager. Ook belangrijk is om restjes eten snel te laten afkoelen als je ze gaat bewaren voor een volgende keer.
2. Was je handen
Het lijkt een open deur, maar toch heeft 50% van de mensen een bacterie op zijn handen, in zijn neus of in de keel. Via ongewassen handen kan etenswaar besmet raken.
De goede manier om je handen te wassen is de volgende: Was je handen onder stromend water en gebruik hierbij vloeibare zeep. Wrijf de zeep over je hele hand en wrijf ook goed tussen je vingers en onder je nagels. Spoel je handen goed af en droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.
Wat zijn nou de beste momenten om je handen te wassen? De hele dag ermee bezig zijn is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. De juiste momenten van handen wassen om besmetting van eten te voorkomen zijn de volgende: voor het klaarmaken van voedsel en voor het eten. Na contact met rauw vlees, vis en gevogelte, rauwe groente en rauwe eieren. Ook na het hoesten of niezen, of na het gebruik van het toilet zijn belangrijke momenten. Dit lijken hele logische momenten om je handen te wassen maar vaak vergeten mensen het toch nog. Heb je je afvalbak geleegd? Je baby verschoond? Was je handen!
3. Thuis geen groenten of vlees inmaken
Het handmatig inmaken, wecken of fermenteren van levensmiddelen zoals vlees, vis of groente gaat niet altijd goed. Het is daarom beter thuis geen groenten of vlees te wecken. Het inmaken in olie is het gevaarlijkst. Als je dan toch ingemaakte producten wilt maken en gebruiken, bewaar ze dan maximaal 4 dagen in de koelkast. Gooi ingemaakte blikken die bol staan weg en ruik altijd goed aan het goedje dat uit je weckpot komt om voedselvergiftiging te voorkomen.
4. Kruisbesmetting voorkomen  
Kruisbesmetting ontstaat door bijvoorbeeld met dezelfde vork rauw vlees in de pan te leggen en gare groente te proeven, of gaar vlees uit de pan te halen. Een ander voorbeeld van kruisbesmetting is als gaar vlees na het braden wordt teruggelegd op de snijplank waarop het rauwe vlees is gekruid. Zorg dat eventueel druipvocht niet op andere boodschappen kan komen. Houd rauw vlees, kip of vis gescheiden van je andere boodschappen. Bijvoorbeeld door ze in een apart plastic zakje te doen.
Kruisbesmetting voorkomen in de koelkast: plaats rauw vlees, kip of vis onder in de koelkast. Heb je vlees, kip of vis ingevroren en wil je het laten ontdooien in de koelkast? Let het goed afgedekt op een bord en voorkom dat druipvocht op andere producten komt. Bewaar alle levensmiddelen maar ook restjes goed afgesloten. Kruisbesmetting kan ook ontstaan tijdens het koken. Dit voorkom je door: het wassen van je handen met vloeibare zeep en het afdrogen met droge handdoek. Gebruik ten alle tijden schone hulpmiddelen en materialen zoals handdoeken, snijplanken, vaatdoekjes. Vervang een snijplank als deze vol zit met groeven, want dan kun je hem niet meer goed schoonmaken en ontstaat er kans op kruisbesmetting. Zorg ook dat je in het bezit bent van meerdere snijplanken en messen zodat je verschillende kunt gebruiken voor vlees, vis en groenten. Wanneer je dan toch dezelfde materialen moet gebruiken, was ze dan eerst af met sop en heet water. 
5. Ruik aan je eten 
Gebruik je verstand! Ruik aan voedingsmiddelen, let op de kleur die ze hebben en let op de vorm van de verpakking. Kijk niet alleen naar de houdbaarheidsdatum van een artikel. Deze datum staat namelijk niet altijd garant voor bacterievrije etenswaren. Gooi een verpakking die bol staat dan ook gelijk weg. Zit er een vreemd luchtje aan je bakje filet americain? Deponeer het in de prullenbak.
Bronnen: Consumentenbond/Voedingscentrum
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!