5 tips om uit de schulden te komen
16-06-2005
• leestijd 3 minuten
Op zich hoeft een hoge schuldenlast geen probleem te zijn, maar schulden worden dat wel als de rente en aflossing van de schulden uw andere uitgaven gaan overschaduwen. Erger wordt het nog als de kosten van rente en aflossing sneller stijgen dan uw inkomsten. U kan dan in een schuldencrisis belanden, waar u zelf uit moet zien te komen. U komt in aanmerking voor schuldhulpverlening als de problemen zo erg zijn dat u er zelf niet meer uit kán komen.
Bekijk hier de vijf belangrijkste tips van vijf specialisten op het gebied van schuldhulpverlening.
Stap 1 : Zet uw inkomsten en uitgaven zwart op wit.
Dit is de moeilijkste, maar ook belangrijkste stap. In uw hoofd is er weinig relatie tussen uw inkomsten en uw uitgaven. De meeste mensen hebben meerdere uitgaven van verschillende categorieën bijvoorbeeld de huur en geld om uit te gaan. Alleen als u alles op papier zet kunt u het verband zien tussen de verschillende kosten en inkomsten.
Noteer van iedere maand van het afgelopen half jaar:
- Alle inkomsten die u hebt ontvangen en het totaalbedrag.
- Alle vaste uitgaven (huur, hypotheek, kleedgeld, voedsel, reizen) en het totaalbedrag.
- Alle variabele uitgaven ( cadeautjes uitgaan, vakantie) en het totaalbedrag.
- Alle schulden, zowel het totaalbedrag dat u schuldig bent en het jaarlijkse rentebedrag dat u betaalt.
Van veel kleinere uitgaven weet u natuurlijk niet meer voor zes maanden waarvoor ze precies zijn gedaan. Gebruik uw bankafschriften en kijk vooral naar de bedragen die u contant hebt opgenomen. Waaraan is dat opgegegaan? Het resultaat van deze opsomming kan zijn dat uw situatie nog ernstiger lijkt dan u zelf al dacht. Bedenk dat u de belangrijkste stap op weg naar een gezonde situatie inmiddels hebt genomen.
Stap 2: wordt meester van uw situatie.
Als u niet bereid bent om toe te geven dat u een probleem hebt zult u niet zelf uit de schulden kunnen raken. Uw schulden bestaan niet uit kale getallen: achter de getallen zit gedrag dat u zelf zult moeten veranderen. U moet weten wat uw emotionele zwakten zijn en waar u sterk in bent. Besteed tijd aan het leren kennen van uzelf en uw gewoonten en vraag u af of u echt bereid bent om uw gedrag te veranderen. Dit verhaal lijkt eerder te passen bij halfzachte welzijnswerkers uit lang vervlogen tijden: niets is minder waar. U moet het doen, en u zult merken dat dit niet gemakkelijk is.
Stap 3: maak een plan en voer dat uit.
Gebruik de overzichten uit stap één om te kijken of u meer uitgeeft dan u ontvangt. Bekijk aan de hand van de lijsten met uitgaven van het afgelopen half jaar waar u kan besparen. Zorg op die manier dat u niet meer uitgeeft dan u ontvangt. Beter nog: probeer minder uit te geven dan u ontvangt. Een goede vuistregel is te proberen rond te komen van 85% van uw inkomsten.
Bekijk aan de hand van de lijst met schulden waar u de meeste rente betaalt. De schulden met de hoogste rente lost u als eerste af.
Als u meer dan twee creditcards of winkelkaarten hebt: gooi ze weg.
Vasthouden aan het plan kost discipline, maar het hoeft geen martelgang te zijn. Neem in uw plan ook beloningen waar u blij van wordt op. Trakteer uzelf (en u gezin) bijvoorbeeld op een etentje als uw schulden met een bepaald bedrag gedaald zijn.
Stap 4: probeer de kosten van uw leningen terug te brengen.
De meeste credit kaarten en winkelkaarten rekenen een hogere rente dan banken doen bij consumptief krediet. Als u een goede betalingsgeschiedenis hebt, zullen banken waar u nog geen zaken mee deed geneigd zijn om u aanbiedingen te doen om uw andere schulden tegen een lagere rente over te nemen. Vraag de organisaties waar u schulden hebt of de rente omlaag kan, of probeer verschillende kredieten met een hoge rente onder te brengen in één krediet met een lagere rente. Pas wel goed op met kredietverleners: reclame voor lage rentes is soms misleidend.
Stap 5: Vraag u bij iedere aankoop af: Is dit nodig?
Vraag u bij iedere aankoop af: heb ik dit
nodig
of
wil
ik dit alleen maar hebben. Als u dit zichzelf vaak genoeg afvraagt, zal het gemakkelijker worden om uw koopimpuls tegen te gaan.