Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

5 tips: Hoe laat je jouw woning groter lijken?

11-10-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
huishouden schoonmaken stofzuigen
Een kleine studio, benedenwoning of een woning op een galerijflat: niet iedereen heeft de luxe om in een groot appartement of huis te wonen. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je best een beetje hulp van het optisch bedrog gebruiken.
Volg deze vijf tips om jouw woning groter te laten lijken en het maximale uit je woning te halen. Dan woon je nog steeds niet in een villa, maar lijkt jouw knusse appartement of huisje net een beetje ruimer dan hij is.
Tip 1: Wees kieskeurig met je meubels
Het liefst koop je meubels die helemaal aan jouw wensen en smaak voldoen. Toch is het ook verstandig om je meubels uit te zoeken op een aantal andere factoren dan alleen smaak. Zo is de grootte, materiaal, en plaatsing van cruciaal belang om jouw woning groter te laten lijken.
Materiaal
Meubels waar je doorheen kunt kijken zorgen ervoor dat je woning groter lijkt, omdat je door de meubels heen meer ruimte ziet. Dus laat die houten salontafel staan en kies voor een glazen variant.
Grootte
Klein is het nieuwe groot! Kies voor kleine meubels in de kamers van je woning. Kleine meubels nemen minder ruimte in beslag en zorgen ervoor dat er meer lege ruimte overblijft. Dit maakt de kamer groter. Een goede keus zou dus een glazen bijzettafeltje zijn, met een sfeervol lampje erop (zie tip 4).
Plaatsing
De manier waarop we een kamer zien, ligt voor een groot deel aan de zichtbaarheid van de hoeklijnen (een onzichtbare lijn van hoek naar hoek). Kun je met je ogen een horizontale lijn trekken van de ene hoek naar de andere, zonder onderbroken te worden door een obstakel? Dan heb je een open ruimte gecreëerd. En open ruimtes maken je kamer groter. Kies dus kasten zonder achterwand. Maar ook banken op pootjes en stoelen zonder armleuningen, zorgen dat je onder en langs een meubel kunt kijken.
Tip 2: Plaats spiegels
Spiegels zijn niet alleen geschikt om jezelf in te bekijken; ze kunnen een woning ook optisch groter maken. Als de spiegel een deel van je kamer reflecteert, lijkt het net alsof jouw kamer nog in de spiegel doorloopt. Voor het maximale effect plaats je de spiegel zo, dat zoveel mogelijk van je kamer erin wordt gereflecteerd.
Ook kun je ervoor kiezen om de spiegel tegenover je raam te plaatsen. Dan wordt het daglicht dat door het raam komt in de spiegel gereflecteerd. Dit zorgt voor een ruimtelijker effect (zie tip 4).
Vind je een spiegel iets te drastisch? Dan kun je ook besluiten om andere gladde reflecterende oppervlakken in je kamer te zetten, zoals aluminium of koper.
Tip 3: Kies de juiste kleuren
Door de kleuren die je kiest, kun je jouw woning veel groter laten lijken. Misschien houd je van felle kleuren of sterke kleurcontrasten, zoals gifgroen met knalroze. Toch is het verstandiger om deze kleuren links te laten liggen: contrasterende en donkere kleuren maken een woning juist kleiner. Kies dus voor lichte en koele kleuren zoals mintgroen en lichtroze, die je woning breder en groter maken.
Ook is het beter om niet te kiezen voor te veel kleur. Wil je toch meerdere kleuren, kies dan kleuren die dicht bij elkaar liggen, zoals verschillende kleuren pasteltinten. Door je meubels in dezelfde kleur te kopen (of zelf te verven) als de muren, vormen ze een eenheid. Hierdoor doet je woning ruimtelijker aan.
Tip 4: Omarm het licht
Hoe lichter een kamer is, hoe groter deze lijkt. Probeer zoveel mogelijk natuurlijk licht in je kamer te laten schijnen, want deze is gratis en ook nog goed voor het milieu. Open bij mooi weer je ramen en zet je deuren open.
Veel mensen kiezen voor een grote centrale lamp in het midden aan hun plafond. Maar voor ruimtelijk gezichtsbedrog kun je beter verschillende kleine lampjes in je kamer zetten. Zij breken op deze manier de schaduw, die je bij één lamp aan het plafond zou hebben gehad. Donkere delen van je woning maken je kamers juist kleiner. Door lampjes (of kaarsjes) op kasten en tafels te zetten, krijgt jouw woning niet alleen sfeer, maar lijken de kamers ook groter.                                           
Tip 5: Zorg voor een opgeruimd huis
Last but not least : een schoon en opgeruimd huis lijkt veel groter, dan een huis waar op de grond overal spullen liggen. Jouw kamer hoeft natuurlijk geen showroom te worden, maar om ruimtelijkheid te creëren is het een goed idee om je kamer opgeruimd te houden.
Zorg ook dat kasten niet uitpuilen met spullen of je vensterbank vol staat met plantjes en prularia. Onthoud: less is more voor een maximaal optisch bedrog voor een grote kamer.
Bronnen: Infobron.nl, Hoedoe.nl en Wonenonline.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

simon55
simon5514 okt. 2016 - 17:37

Mijn huis is erg opgeruimd maar geen centimeter groter geworden wat n dom gelul

1 Reactie
boosje
boosje4 nov. 2016 - 12:51

Er wordt ook niet gezegd dat je woning groter WORDT, maar dat je hem met deze tips groter kunt laten LIJKEN. Dat geeft een ander gevoel, ook al krijg je niet meer ruimte. Dus even op de rem met je boze uitdrukking svp. Gefeliciteerd dat je een opgeruimd huis hebt, ik heb daar best moeite mee, geniet daarvan en schuif eens met een paar meubels om die zichtlijnen aan te passen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!