Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

3 vragen en antwoorden over de nieuwe roamingregels

05-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
iphone-410311_1280
De extra roamingkosten voor mobiel internet binnen de Europese Unie worden 15 juni afgeschaft. Consumenten hoeven hierdoor bij de meeste providers geen aparte bundels voor mobiel internet meer te kopen. Maar ook voor bellen en sms’en vanuit en naar het buitenland verandert er het een en ander. Drie vragen en antwoorden over de nieuwe situatie.
1. Welke tarieven gelden er (niet meer) na 15 juni?
Momenteel worden er andere tarieven in rekening gebracht zodra je verbinding maakt met een buitenlandse provider. De nieuwe wetgeving legt deze kosten buiten je bundel aan banden: al je verbruik komt straks uit je normale bundel zonder extra kosten. Dus heb je in Nederland een abonnement met onbeperkt bellen en sms’en? Dan geldt dat ook in andere EU-landen.
Als het gaat om bellen vanuit Nederland naar een andere EU-land zijn er wel enkele uitzonderingen. Daar kunnen namelijk wel kosten voor in rekening worden gebracht, maar dat gebeurt niet bij alle providers. Vodafone hanteert bijvoorbeeld bij de abonnementsvarianten Red en Black een beperkt aantal belminuten vanuit Nederland naar EU-landen dat gratis is inbegrepen.
2. Kan ik met een onbeperkte bundel ook daadwerkelijk onbeperkt internetten?
Voor dataverkeer gelden weer iets andere regels. Om oneerlijke concurrentie te voorkomen, zijn er data-limieten en een Fair Use Policy vastgesteld. Deze Fair Use Policy houdt in dat je het grootste gedeelte van het jaar in eigen land moet doorbrengen. Als je slechts drie van de twaalf maanden in een jaar in Nederland bent, kan een provider dus maatregelen nemen. Nederlandse providers hanteren nu al veelal een limiet van maximaal 60 dagen EU-verbruik per jaar.
Als je een abonnement hebt met onbeperkte data of erg weinig betaalt voor data, gelden er bij de meeste providers limieten. Mocht jouw provider zo’n eventuele limiet op roaming hebben, dan moeten zij klanten hier vooraf over informeren. Zo heeft T-Mobile al bekendgemaakt dat je met hun onbeperkte data-abonnement maximaal 10GB mag dataroamen in de EU. Ga je over de limiet heen? Dan kan de provider kosten in rekening brengen of je internetsnelheid verlagen.
3. Wat moet ik doen om overal te kunnen roamen?
Zodra je de grens overgaat en je wilt internetten, moet je op je telefoon dataroamen aanzetten. Belangrijk is dat je dit alleen in EU-landen doet, anders kan je tegen hoge kosten aanlopen. Iedere keer als je de grens overgaat sturen providers je een sms. Dit kan voortaan dienen als handige reminder om je dataroaming aan (en weer uit) te zetten.
Dataroaming zet je op de volgende manier aan:
Android: Instellingen > Verbindingen > Mobiele netwerken > Roaming aanzetten.
roaming samsung
iOS : Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Schakel Dataroaming in.
ios roaming 1
ios roaming 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!