15 dagen op vakantie? Of zijn het er 13?
02-11-2002
• leestijd 2 minuten
U boekt een reis voor 15 dagen, maar uiteindelijk bent u 2 dagen daarvan onderweg en maar 13 dagen op de plaats van bestemming. Mag dat?
“Ja, het mag wel,” zegt Romana Engeman van het ANVR. "Het staat immers in de reisvoorwaarden. De eerste en de laatste dag tellen gewoon als reisdagen. Of je nu vroeg of laat vertrekt, dat maakt niks uit."
Henk Verhagen van de Consumentenbond geeft aan dat de Consumentenbond dat in de toekomst veranderd wil zien. Touroperators moeten in nachten adverteren in plaats van in dagen. Dat neemt de verwarring van de consument weg. Romana Engeman vindt dit nog niet zo makkelijk. Wat wordt onder een nacht verstaan? Het is niet duidelijk hoe het dan met tijdzones zou moeten gaan. Sinds jaar en dag wordt gerekend in datumdagen. De consument weet dat de eerste en laatste dag als reisdagen gezien moeten worden. Wil iemand meer duidelijkheid over zijn of haar vertrektijd, dan kan iemand ook besluiten om een lijnvlucht te nemen. Dan is dat wel duurder.
Tevens wil de consumentenbond af van alle toeslagen waar een consument door verrast wordt wanneer hij eenmaal zijn reis gaat boeken. De consumentenbond pleit voor een totaalprijs. Het ANVR staat daar zeer positief tegenover. Ook zij willen een totaalprijs, maar zijn afhankelijk van de vliegmaatschappijen. Bepaalde belastingen en toeslagen moeten in een vroeg stadium worden doorgeven, zodat ze in de prijs verwerkt kunnen worden. Voor de boekingskosten en administratiekosten is dit geen optie. Dat mag het reisbureau zelf bepalen. Daar kan geen vaste prijs voor worden gesteld.
Medio februari gaan partijen rond de tafel zitten om te bespreken hoe de voorwaarden aangepast kunnen worden.