Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Arriva wil rijden op Fyratraject

17-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fyra_donkere-wolken_03.jpg
Staatssecretaris Wilma Mansveld (spoor) moet 3 maanden de tijd nemen om samen met vervoerbedrijf Arriva te kijken naar een alternatief voor de uitgevallen Fyra. Dat zei Arriva-directeur Anne Hettinga donderdag tijdens een gesprek met de Tweede Kamer. ,,We zijn al 12,5 jaar verder, dus 3 maanden is in mijn ogen niet heel erg veel. En het is in het belang van de reiziger en de belastingbetaler.''
Snelle treinen A'dam-Brussel
Arriva wil samen met Deutsche Bahn snelle treinen aanbieden op het traject tussen Amsterdam en Brussel. Dat zou vanaf eind volgend jaar al negen keer per dag kunnen. Enkele jaren later zouden er dan nieuwe hogesnelheidstreinen ingezet kunnen worden, zodat er met 300 kilometer per uur naar Brussel kan worden geraasd.
Samen met de Lage Landen Lijn die Arriva nu al in de pen heeft voor de verbinding Den Haag-Brussel vormt het nieuwe voorstel volgens Hettinga een veel beter alternatief dan de NS en de Belgische NMBS nu hebben gepresenteerd. Wel is het dan nodig om opnieuw te kijken naar de concessie - het recht om op het spoor te rijden. Dat recht is nu in handen van de NS, die van Mansveld de kans krijgt zijn alternatieve plan uit te voeren, als de Kamer daar volgende maand ook mee instemt.
NS stelt meer intercity's voor
De NS en de NMBS hebben voorgesteld om meer intercity's te gaan laten rijden tussen Amsterdam en Brussel. Ook zullen de Thalys en de Eurostar vaker worden ingezet. Deze vervoerders stelden tijdens het gesprek vraagtekens te hebben bij de uitvoerbaarheid van de plannen van Arriva.
Arriva, dat in het noorden en oosten van het land nu al met treinen rijdt, heeft nog geen definitieve offerte neergelegd bij Mansveld, omdat belangrijke informatie daarvoor ontbreekt. ,,We hebben daar meerdere malen om gevraagd, maar niet gekregen'', aldus Hettinga. Hij hoopt nog een kans te krijgen om een prijsvoorstel te doen aan Mansveld.
Het ministerie van Infrastructuur stelt dat Arriva met internationale treinen kan gaan rijden als ze aan de eisen voldoen. ,,Het internationaal treinverkeer is geliberaliseerd'', aldus een woordvoerster. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!