Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Armen sterven vaker aan hart- en vaatziekten

21-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hart_09.jpg
Mensen met een laag inkomen hebben ruim de helft meer kans om dood te gaan aan een hart- of vaatziekte dan mensen met een hoger inkomen. Hun ongezondere leefstijl speelt daarbij een rol, maar mogelijk ook dat zij minder toegang hebben tot specialistische gezondheidszorg.
Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Erasmus MC in Rotterdam waarvan de resultaten dinsdag zijn bekendgemaakt. De inspectie concludeert dat in de Nederlandse gezondheidszorg te weinig wordt gedaan om gezondheidsverschillen tegen te gaan die zijn gebaseerd op sociaaleconomische status. Dat mensen met een lagere sociaaleconomische status vaker hart- en vaatziekten krijgen, komt deels doordat zij minder bewegen, ongezonder eten en meer roken en drinken. Volgens de onderzoekers onderstreept dat het belang van preventie. Vooral huisartsen zouden daar veel meer werk van kunnen en moeten maken, stellen zij. De plaats van een patiënt op de maatschappelijke ladder blijkt echter ook van invloed te zijn op het gebruik van specialistische zorg. Dat zou volgens de onderzoekers ook voor een deel hun hogere kans op sterfte aan hart- en vaatziekten kunnen verklaren. De inspectie stelt dat daarnaar nader onderzoek moet worden gedaan. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!