Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Arme huishoudens kunnen energietoeslag 800 euro aanvragen

15-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
28477 keer bekeken
  •  
energierekening verwarming thermostaat 1127

Gemeenten kunnen nu de energietoeslag gaan uitkeren aan 800.000 huishoudens met een kleine portemonnee. Het gaat om een bedrag van 800 euro per huishouden. Het wetsvoorstel dat dit regelt heeft Carola Schouten, minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen bij de Kamer ingediend.

Het is de bedoeling dat gemeenten het geld zelf voorschieten. Het Rijk verdeelt het geld dat hiervoor beschikbaar is naar rato onder gemeenten.

200 is 800 euro geworden

Vorig jaar kondigde het kabinet een bedrag van 200 euro aan voor arme huishoudens. Dit blijkt met de torenhoge energie- en gasprijzen niet genoeg. Daarom heeft het kabinet dat bedrag naar 800 euro verhoogd.

Sociaal minimum

Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum komen in aanmerking voor de toeslag. Het sociaal minimum is het bedrag waarvan de overheid zegt dat je minimaal nodig hebt om te leven.

Automatisch uitgekeerd of zelf aanvragen

Huishoudens met een bijstandsuitkering of een uitkering voor oudere werklozen (de IOAW-uitkering en IAOZ-uitkering) krijgen de toeslag automatisch.

Werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en ouderen die alleen van hun AOW leven, en dus geen aanvullend pensioen hebben, moeten zelf aankloppen bij hun gemeente. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

Marco Batenburg
Marco Batenburg26 aug. 2022 - 17:25

Bij bezwaarschrift weer geweigerd op bedrag van 6.76 teveel inkomen. Absurd en walgelijk gedrag. Ik ben boos.

D.Kleijn
D.Kleijn12 aug. 2022 - 10:45

Ik heb langdurig WAO uitkering en hoge energie en medische kosten. Mijn aanvraag energietoeslag is afgewezen door gemeente Leidschendam-Voorburg. Ik zou 14 euro per maand boven 120 norm uitkomen. Is de afwijzing terecht? Ik snap er niets van. Mijn uitgaven zijn extreem veel hoger dit jaar. Ik kan niet rondkomen en durf wanneer het koud wordt niet de cv aan te zetten, terwijl dit medisch niet verantwoord is. Ik heb een dochter met MS en kleinkinderen die vaak komen. Helaas kunnen ze in de koude maanden niet bij mij terecht ivm de kou in mijn huis. Kan ik in beroep gaan tegen de afwijzing en hoe pak ik dat aan en met welke argumentatie? Mvgr.D.Kleijn

1 Reactie
Marco Batenburg
Marco Batenburg26 aug. 2022 - 17:27

Ik deel uw frustratie d klein. Mijne is voor tweede keer afgewezen op een bedrag van 6,76 teveel, boven de norm. Gemeente Rijswijk ik ben echt boos op jullie.

W. HH
W. HH11 jun. 2022 - 6:07

Beste lezer, Er is tot nu toe minder energietoeslag aangevraagd dan verwacht. Mensen met een laag inkomen moeten om te beginnen weten dat het kan. Maar daarnaast zijn er nog twee drempels om energietoeslag aan te vragen. Ten eerste moet je de toeslag (bij voorkeur) digitaal aanvragen en allerlei bewijsmateriaal uploaden. Mensen met een laag inkomen zijn daar lang niet allemaal toe in staat. Ten tweede heeft niet iedereen een id-kaart of paspoort (meer nodig). Een rijbewijs wordt niet geaccepteerd als identiteitsbewijs. Dat betekent bijvoorbeeld dat een echtpaar id-kaarten moet aanvragen, pasfoto's moet laten maken en reiskosten moet maken. Op deze manier gaat er al € 170 van de € 800 verloren aan aanvraagkosten. Met vriendelijke groet, Edith Wit

Henkmos
Henkmos8 jun. 2022 - 7:48

Hallo Ik heb een IOAW uitkering overal lees je dat je toeslag automatisch zou krijgen. Ik kreeg het niet automatisch en moest het zelf aanvragen na contact met gemeente Eemsdelta nu bijna twee maanden verder nog niks gehoord. Hoe zit dat!!!!!!!

UrsulMajor
UrsulMajor3 jun. 2022 - 17:07

Hallo, ik zit in de wao en heb bij gemeente nijmegen een aanvraag voor energietoeslag ingediend, hierbij willen zij een legitimatiebewijs ge-upload hebben, dit mag alleen een ID-bewijs of paspoort zijn, een rijbewijs mag niet. Dit is een mooie manier van gemeenten om een deel van dat geld weer in eigen zak te steken. Ik ben al sinds ik in de WAO ben beland niet meer op vakantie geweest dus een paspoort was niet nodig, en ondanks dat ik geen auto bezit was mijn rijbewijs nog steeds geldig en mag ik dat overal als geldig legitimatiebewijs gebruiken.

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam18 mei 2022 - 10:12

Allemaal lariekoek, ik zit een paar tientjes boven die grens, en ontvang geen uitkering , alleen AOW, en een heel klein aanvullend pensioentje, met een eigen woning zonder schuld, sorry meneer u krijgt niks.

1 Reactie
Marco Batenburg
Marco Batenburg26 aug. 2022 - 17:29

Hallo jaap ik ook met 6,76 euro teveel, echt absurd.

Stef1976
Stef197612 mei 2022 - 13:17

Net helaas ondervonden Dat ik met een wao geen recht heb op energietoeslag Omdat ik net teveel wao ontvang en dit verschil is maar 21 euro En als je rond kijkt zit ik toch echt op 120% van het sociaal minimum Maar der wordt 5% vakantiegeld bij op geteld en dan heb ik 21 euro teveel Hoedan Ook contact gehad met het uwv en ik schijn echt niet de enigste te zijn En dit is in de gemeente den helder noord Holland

1 Reactie
Marco Batenburg
Marco Batenburg26 aug. 2022 - 17:30

Ik ook,, Stef ik zit 6,76 euro erboven..... Ik krijg het ook niet. Schande

Mazdel
Mazdel21 apr. 2022 - 3:58

Uit verhalen heb ik gehoord dat ook mensen met een 0 op de meter woning. Dus mensen die geen gas of stroom betalen toch de €800 krijgen. Dit lijkt me toch niet de bedoeling.

jane55
jane5514 apr. 2022 - 16:53

Ik lees dat de ene gemeente 120 procent van het sociaal minimum aan houdt de andere 125 % en ook 130 % heb ik voorbij zien komen, waarom dat verschil?

Greenlientje
Greenlientje31 mrt. 2022 - 14:49

De overheid komt met 120% van het sociaal minimum als drempel om in aanmerking te komen voor de éénmalige energietoeslag te krijgen. Hoe is het dan mogelijk dat gemeenten (kennelijk) de vrijheid hebben om dit aan te passen?! De ene gemeente gebruikt inderdaad de 120%, de ander 110% en weer een ander 130%. Iedere gemeente behoort zich eigenlijk aan dezelfde norm te houden, geen verschillen. Het huidige verschil (en dus oneerlijk) gaat gevoeld en gezien worden. Dit krijgt nog een staartje, of moet ik zeggen staart….

PGS
PGS25 mrt. 2022 - 17:13

Nee, dank je. Ik heb geen zin dat ik straks vermalen wordt door de overheid en dat dit plan uiteindelijk de geschiedenis in gaat als "energietoeslagen affaire".

Gerygrr
Gerygrr24 mrt. 2022 - 13:51

De reacties geven onze werkelijkheid weer. De armste mensen indit land,wonend in arme wijken van steden. Gemeenteraadsverkiezingen openbaarden het totalegebrek van vertrouwen inde landelijke politiek. Hie is een nieuw proces van instortend vertrouwen zichtbaar. De regering geeft zuinig iets weg ter compensatie en geeft de gemeente de opdracht het uit te voeren! Daar waar de regeringzelf er niet in slaagt om de eigen gedupeerden te compenseren laten ze het a@n de gemeenten over…… Zo gaat het al jarenlang. Jeugdzorg, onderwijs, geestelijke gezondheidszorg…… Iedere tegemoetkoming in te sterk stijgende kosten voor levensonderhoud worden aan de onderkant gladgestreken. Solidariteit wordt bereikt door het midden zwaarder te belasten en de armsten hiervan te compenseren. De rijksten profiteren van de generieke accijnsverlaging….

Jikkenien Deerenberg
Jikkenien Deerenberg23 mrt. 2022 - 14:27

Goedemiddag, U geeft in een antwoord aan dat huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum (netto 2069,98 euro per maand) komen in aanmerking voor de toeslag.' Dat lijkt mij wel erg veel, bedoeld u bruto? Met vriendelijke groet, Jikkenien Deerenberg

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe24 mrt. 2022 - 8:27

Hallo Jikkenien, dat is inderdaad niet goed. Excuses voor de fout, erg slordig. Dat is zo'n beetje 120% van het bedrag dat samenwonenden/getrouwden met allebei AOW ontvangen zoals ik hieronder bij het bericht van @Hilan vermeldde. Maar dat bedrag had ik niet moeten verwarren met het sociaal minimum want dat is inderdaad lager zoals u zegt. Die bedragen staan op de site van UWV onder https://www.uwv.nl/particulieren/bedragen/detail/sociaal-minimum Ik zal de redactie vragen om te corrigeren en hopelijk willen ze dat doen.

Erseline
Erseline22 mrt. 2022 - 22:09

Hallo, krijgt mensen met een WW uitkering ook die 800€ compesatie? Als het zo is, moet ik zelf aanmelden? Dank je wel.

1 Reactie
23 mrt. 2022 - 9:02

Redactie heeft deze reactie verwijderd op basis van de spelregels.

Kuifje3
Kuifje322 mrt. 2022 - 14:30

Opnieuw wordt er een domme inkomensafhankelijke toestag geïntroduceerd. Dit moeten we principieel niet willen. Niet alleen is zo’n toeslag opnieuw een reden om dure bureaucratische procedures in te voeren, maar het is doordat er een grens aan het recht zit ook bijzonder oneerlijk voor mensen die net boven die grens zitten en daardoor ook erg fraudegevoelig. Het overgrote deel van de energierekening bestaat uit vaste kosten, accijnzen en btw. Om minima tegemoet te komen zou bijvoorbeeld dat deel wat niet direct met de energie te maken heeft verlaagd kunnen worden en daarvoor via de inkomstenbelasting dat bedrag terug te halen. Het mes snijdt dan aan vele kanten. Geen bureaucratische handelingen, een klein stukje nivellering (voor sommigen een feestje) en een flink lagere energierekening die voor iedere Nederlander prettig over zal komen. Bedragen die via loonheffing worden opgehaald voel je vaak niet echt in de portemonnee en worden ook niet als oneerlijk gezien. Dit principe zou voor veel meer toeslagen en heffingen moeten gelden. Hierdoor had bijvoorbeeld die hele vreselijke toeslagenaffaire voorkomen kunnen worden. Het is gewoon eenvoudig en eerlijker dan ieder wissewasje met een loongerelateerde regeling glad te proberen te strijken.

1 Reactie
adriek
adriek23 mrt. 2022 - 16:07

'Den Haag' weet heel goed dat een flink percentage van de rechthebbenden de weg in het regeltjesoerwoud niet (goed) kent en nooit een aanvraag indient, en dat vele aanvragen worden afgewezen vanwege fouten. Dan wordt er in de Kamer mooie sier gemaakt met honderd miljoen voor een op papier mooie regeling, maar men weet dat in de praktijk maar ruim de helft daadwerkelijk uitgekeerd wordt dus de minister van financien kan het jaar erna weer een mooi overschot bijschrijven. Vandaar de teleurstelling bij regelingen die wel aanslaan: dan is de pot na twee maanden leeg en schreeuwt men moord en brand...

Rjzielman
Rjzielman21 mrt. 2022 - 13:38

Ik heb wao krijg ik dan de toeslag automatisch of moet ik bij de gemeente aankloppen

6 Reacties
JannieBoe
JannieBoe21 mrt. 2022 - 14:08

'Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum komen in aanmerking voor de toeslag.' Het gaat dus om de hoogte van het inkomen. Maakt niet uit waar dat uit bestaat.

Kuifje3
Kuifje322 mrt. 2022 - 14:15

@Jannie: dus als je één euro teveel verdient op jaarbasis loop je zomaar achthonderd euro’s mis.

JannieBoe
JannieBoe23 mrt. 2022 - 8:59

Hallo Kuifje3, u weet ook wel dat dat klopt inderdaad. Ik heb geen mening over die maatregel. Ik geef slechts antwoord op de vraag die hier steeds weer terugkeert: 'kom ik met mijn X uitkering/X inkomen ook in aanmerking?' Overigens wil meerderheid van de Kamer wil weten of het mogelijk is om die grens te verhogen naar 130 procent van het sociaal minimum.

Kuifje3
Kuifje323 mrt. 2022 - 9:38

@Jannie: Ik ben tegen elke vorm van inkomensgerelateerde subsidies, kortingen of toeslagen. Het is altijd weer erg bureaucratisch, omslachtig, oneerlijk. Als we zonodig willen compenseren dan zou ik de accijnzen en BTW omlaag halen of op een andere manier deze energielasten omlaag halen en als je dat dan zonodig inkomensgerelateerd wil doen het via de loonheffing terughalen door bijvoorbeeld een half procentje op het hogere tarief te zetten. Simpel en eerlijk. Het is een fout idee om elke scheet inkomensgerelateerd op te lossen. Van alle al bestaande maatregelen wordt pakweg eenderde daadwerkelijk gebruikt door mensen die recht hebben. Vaak weten ze het niet eens dat ze dat recht hebben of durven ze het niet aan te vragen of zijn ze er te trots voor. Het mechanisme is niet goed. Overigens alle waardering voor je uitleg hier.

Stef1976
Stef197612 mei 2022 - 12:54

Mensen met een wao Zo als ik hebben geen recht op de energietoeslag Omdat wij net een paar euro te veel in de maand krijgen Net ondervonden helaas

UrsulMajor
UrsulMajor3 jun. 2022 - 16:44

Als je je uitkering niet van de gemeente krijgt maar net als ik van het UWV moet je het zelf aanvragen bij je gemeente. Kijk bij je gemeente wat de inkomensgrens is, houdt ook rekening met het feit dat je een geldig legitimatiebewijs moet uploaden, dit mag geen rijbewijs zijn en dat is vreemd want overal wordt dit wel geaccepteerd maar voor deze aanvraag niet.

Hilan
Hilan19 mrt. 2022 - 9:19

Goedemorgen, ook wij worden getroffen door deze energiecrisis. Mijn man en ik hebben alletwee AOW en een klein aanvullend pensioentje. Op 22 april loopt onze vaste contract bij Energiedirect af en we kregen te horen dat vanaf dan we er op moeten rekenen dat ons voorschot moet worden verhoogd naar €450 per maand. Hoe moeten we dat in vredesnaam betalen? Dat is meer dan de helft van een AOW uitkering. Ik heb net gelezen dat we niet in aanmerking komen voor de vergoeding van de gemeente. Dus wat we straks samen aan vakantiegeld krijgen van de SVB, daar kunnen we 2 maanden het voorschot van betalen en dan is dat ook weer op. In Den Haag denken ze dat alle AOW-ers heel veel geld hebben. Nou ik kan je verzekeren dat dit niet het geval is. Ik kan er gewoon niet meer van slapen. Waarom zijn wij AOW ers ( en met ons heel veel mensen trouwens )weer de dupe. Kunnen jullie hier ook aandacht aan geven om zo kamerleden wakker te schudden? Met vriendelijke groet A.Veendorp

1 Reactie
21 mrt. 2022 - 9:45

Redactie heeft deze reactie verwijderd op basis van de spelregels.

Hammie50
Hammie5017 mrt. 2022 - 15:22

heeft compensatie energie invloed op huur en zorgtoeslag?

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde19 mrt. 2022 - 16:59

Nee, ook niet op je uitkering.

J.mari
J.mari17 mrt. 2022 - 14:20

Vallen wajongers onder de uitkerings regeling of vallen ze zo door de mand omdat hier het zelfstandige gedeelte bij jong gehandicapten soms weg valt?

3 Reacties
JannieBoe
JannieBoe18 mrt. 2022 - 8:57

'Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum komen in aanmerking voor de toeslag.' Het gaat dus om de hoogte van het inkomen, het soort uitkering maakt niet uit.

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 mrt. 2022 - 17:05

Jannie, inderdaad maar het geldt ook voor het loon dus voor mensen die werken. Bovengrens is 1250,19 euro.

JannieBoe
JannieBoe21 mrt. 2022 - 9:47

Klopt Martin, daarom schreef ik ook 'de hoogte van het inkomen'.

dyan07
dyan0717 mrt. 2022 - 12:45

wat is de exacte inkomensgrens.....geld dit ook voor mensen met een IVA uitkering? Waar vind ik deze informatie?

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe18 mrt. 2022 - 8:58

'Huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum komen in aanmerking voor de toeslag.' Het gaat dus om de hoogte van het inkomen, het soort uitkering maakt niet uit. Die info verschijnt nog op de website van uw gemeente. De bedragen van het sociaal minimum kunt hier alvast nakijken als u dat wilt https://www.uwv.nl/particulieren/bedragen/detail/sociaal-minimum

Jolanda wilmink
Jolanda wilmink17 mrt. 2022 - 12:23

Mijn vraag is wanneer de gemeente Enschede er eens mee begint.heb al een paar keer contact opgenomen en het antwoord is weten we nog niet hier staat het water aan de lippen geen eten meer behalve een paar plakjes brood en boter dat moet mijn kind ook eten .het is schandalig hoe deze gemeente met mensen omgaat

A ploeg
A ploeg16 mrt. 2022 - 18:29

Wanneer krijgen we die energie toeslag

4 Reacties
vleugeltje
vleugeltje17 mrt. 2022 - 2:09

Dat zal wel weer weken, zo niet maanden duren

JannieBoe
JannieBoe17 mrt. 2022 - 8:11

Hallo A ploeg, bel even met uw gemeente. Succes.

Donuts
Donuts17 mrt. 2022 - 8:28

Houdt de website van je gemeente de komende weken in de gaten. Daar komt het op te staan. Nu bellen is helemaal nergens voor nodig, ze kunnen je toch nog niks vertellen. Als iedereen gaat bellen, gaat het zeker nog maanden duren.

Jolanda wilmink
Jolanda wilmink17 mrt. 2022 - 12:25

De gemeente Enschede zou dinsdag al beginnen Maar nog steeds niets.als je belt krijg je te horen dat weten we nog niet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!