Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Apps gijzelen Android-telefoons

19 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
apps930x520
Er zijn tientallen apps die telefoons met het besturingssysteem Android bedreigen. Ze proberen onder meer bankgegevens en creditcard-informatie van de gebruikers te achterhalen. Er zijn ook applicaties die de telefoon kunnen 'gijzelen'. De aanvallers eisen losgeld van de gedupeerde gebruikers om de smartphone weer vrij te geven.
Beveiliger Palo Alto Networks waarschuwt daarvoor. Er zijn tot nu toe meer dan twintig van zulke apps gevonden. Die richten zich vooral op Android-gebruikers in Rusland en Oostenrijk. Omdat de code regelmatig wordt bijgewerkt en verbeterd, ,,kan het binnenkort mensen over de hele wereld bedreigen'', aldus Palo Alto.
De kwaadaardige apps behoren tot dezelfde 'familie'. Die is Xbot genoemd. Het kan mensen naar nagemaakte apps van banken sturen, in de hoop dat nietsvermoedende klanten proberen in te loggen. Dan krijgen de criminelen hun inloggegevens voor internetbankieren. Xbot probeert ook sms'jes te onderscheppen op zoek naar TAN-codes.
Herken de nep-apps door middel van deze tips. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!