Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Apple pronkt met ultradunne iPad

28-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ipad.jpg
Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft woensdag een nieuw mobiel apparaat gepresenteerd waarmee het opkomende producten als netbooks en e-readers naar de achtergrond wil drukken. Het gaat om een iPad , een soort kruising tussen een iPhone en een laptop.
Apple-topman Steve Jobs toonde het nieuwe speeltje, waarover al maanden werd gespeculeerd, in een conferentiecentrum in San Francisco. De iPad beschikt over een aanraakscherm dat ongeveer even groot is als een A4'tje en is slechts 1,27 centimeter dik. Het is mogelijk om er een toetsenbord op aan te sluiten, als de gebruiker niet overweg kan met virtuele toetsen op het scherm.
Het apparaat kan worden gebruikt om te surfen op internet, te e-mailen, films te bekijken, spelletjes te spelen en kranten en boeken te lezen. Apple opent een speciale boekenwinkel, iBookstore, waaruit boeken kunnen worden gedownload. Daarvoor zijn contracten met grote uitgevers gesloten. Ook gaat Apple software verkopen voor tekstverwerking en het maken van spreadsheets op het apparaat.
,,We zijn een mobiele onderneming'', zo verklaarde Jobs de nieuwe stap die zijn bedrijf zet. Apple heeft de afgelopen jaren veel succes geboekt met de iPod en de iPhone. Alleen al van de iPod zijn inmiddels 250 miljoen stuks verkocht.
De eerste iPads met WiFi-verbinding zijn eind maart wereldwijd verkrijgbaar. De versies die ook beschikken over een 3G-verbinding komen een maand later, vooralsnog alleen in de Verenigde Staten en een aantal andere landen. De iBookstore is in eerste instantie ook een Amerikaanse aangelegenheid.
De goedkoopste versie kost in de VS 499 dollar, de duurste 829 dollar. De prijs hangt af van de opslagcapaciteit en de internetverbinding die de koper wil.
Op de effectenbeurs in New York werd niet euforisch gereageerd op het apparaat. De koers van Apple steeg met bijna 2 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!