Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Apple misbruikt macht met App Store, consument duurder uit'

30-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Mobiel telefoon smsen
Apple misbruikt zijn marktmacht en daardoor zijn klanten duurder uit dan nodig is. Dat is voorlopig de conclusie van de Europese Commissie. Bedrijven die apps via de App Store aanbieden, zijn verplicht om alle betalingen via betalingsdienst Apple Pay te innen.
De zaak kwam aan het rollen na meerdere klachten van muziekstreamingsdienst Spotify. Het Zweedse bedrijf vindt het oneerlijk dat het commissie moet betalen over de inkomsten die ze via Apple-gebruikers krijgen. Het zijn kosten die doorgerekend worden in de abonnementsprijs.

Zorgwekkend

Op dit moment is Spotify nog verplicht om over deze betalingen 30 procent commissie af te dragen. Bovendien mogen ze hun klanten niet attenderen op het feit dat ze elders goedkopere abonnementen aanbieden. Dat is zorgwekkend, vindt de Europese Commissie, want consumenten betalen daardoor teveel.

Marktverstorend

De commissie beschouwt Apple als een poortwachter voor welke apps toegang krijgen tot de App Store, maar het bedrijf is met eigen diensten ook een directe concurrent van verschillende apps. "Door strenge regels op te stellen die concurrerende muziekdiensten benadelen, onthoudt Apple goedkope muziekstreaming van consumenten en verstoort het de markt", verklaart eurocommissaris Margrethe Vestager.
De aanklacht van de commissie is een eerste stap op weg naar een mogelijke boete voor Apple. Eerst kan het Amerikaanse bedrijf nog zijn eigen zienswijze aan Brussel melden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!