NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Appels en peren zijn kleiner en duurder door droogte'

9 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
appels peren 930
Appels en peren die dit najaar worden geplukt zullen als gevolg van de recente droogte in doorsnee wat kleiner zijn. Ook zal de oogst van vruchten die geschikt zijn voor verse consumptie, dus zonder beschadiging door bijvoorbeeld zonnebrand, lager uitvallen dan eerder geraamd. Dit maakt de vruchten voor consumenten mogelijk wat duurder.

'Vruchten wel smaakvoller'

Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in een reactie op de donderdag gepresenteerde Europese oogstramingen. De appeloogst in de EU-landen valt naar verwachting een derde hoger uit in vergelijking met vorig jaar. Bij peren zal sprake zijn van 4 procent meer groei. Volgens Gerard van den Anker, voorzitter van de NFO, zijn de ramingen te optimistisch, omdat er te weinig rekening is gehouden met de gevolgen van de droogte.
Volgens Van den Anker wordt dit de komende maanden pas merkbaar. ,,Nu een schatting maken is onmogelijk", zei hij. ,,Europa is groot en je weet niet wat het weer nog gaat doen." Door de vele zonneschijn zijn de vruchten volgens hem overigens wel smaakvoller. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!