Apparaat wast handen van dokters beter
10-03-2010
• leestijd 2 minuten
Het Nijmeegse bedrijf Filtex ontwikkelt samen met TNO, de TU Eindhoven en het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) een apparaat, dat de handen van medisch personeel veel beter wast dan water en zeep. Het apparaat werkt met geïoniseerd gas. Volgende maand start in het UMC een proefproject met het nieuwe apparaat.
Dat heeft chemisch analyticus Paul Leenders, directeur van Filtex, woensdag gezegd. Het bedrijf houdt zich speciaal bezig met luchtreiniging en -behandeling en maakt onder meer filters voor de ruimtevaart en de vliegtuigindustrie.
Handhygiëne is een groot probleem in de medische sector. Recent onderzoek heeft aangetoond, dat jaarlijks 70.000 patiënten in het ziekenhuis een besmetting oplopen omdat artsen en verpleegkundigen hun handen niet goed wassen. Vijftig procent van het personeel neemt het niet zo nauw met de handenwasregels. Vooral doktoren zijn de boosdoeners, meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2008, die daaraan toevoegde dat ziekenhuizen in 1900 hygiënischer waren dan tegenwoordig.
Het nieuwe apparaat is in eerste instantie bestemd voor chirurgen, die voor elke operatie hun handen langdurig moeten schrobben. ,,Maar de een wast zijn handen beter dan de ander'', aldus Leenders. Met de nieuwe methode stopt de chirurg zijn handen in een kastje. Hij voelt een warme luchtstroom van het geïoniseerde gas ofwel het plasma dat over zijn handen wordt geleid. Na korte tijd zijn de handen schoner dan met welke klassieke wasmethode dan ook mogelijk is, zo heeft onderzoek bij TNO al bewezen.
,,Moleculen in het gas willen een verbinding aangaan met de huid, als het ware oxyderen. Daar kunnen micro-organismen niet tegen en die sterven meteen af. De methode is snel, huidvriendelijk en uiteindelijk ook goedkoper. Bovendien zijn alle handen precies even brandschoon, en daar mankeert het nog wel eens aan in de zorg'', stelt de chemisch analist. In de Verenigde Staten en Duitsland lopen eveneens onderzoeken naar handen wassen met plasma. Op termijn zou geïoniseerd gas ook geschikt kunnen zijn voor de behandeling van brandwonden, die ook zo steriel mogelijk moeten worden gehouden.
TNO heeft twee laboratoriumunits gebouwd, die deze maand in het UMC worden geplaatst. Het ministerie van Economische Zaken en de provincie Gelderland steunen het onderzoek naar het handenwasapparaat. ANP