Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

App voor hoofdletsel tijdens sporten

10-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
apps-smartphone.jpg
Om hoofd- en hersenletsel tijdens het sporten te signaleren, is er vanaf donderdag de gratis app Hoofdletsel Sport. Elk jaar lopen ruim 75.000 sporters hoofdletsel op. Soms is dat zo ernstig dat ziekenhuisopname nodig is. Per jaar sterven ongeveer zes sporters aan een hoofdblessure.
Symptomen herkennen
Met de app wil VeiligheidNL ervoor zorgen dat snel kan worden ingeschat hoe ernstig het letsel is, of het verantwoord is door te sporten en of het nodig is om medische hulp in de schakelen. In de app helpen lijstjes en testjes lichamelijke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen en het geheugen van de sporter met de juiste vragen te controleren. De app geeft adviezen tot en met het direct bellen van 112.
Hersenletsel wordt onderschat
Uit onderzoek blijkt dat sporters met name licht hoofd- en hersenletsel onderschatten. ,,Als er niet snel, tijdig en op een juiste manier wordt gehandeld, kunnen sporters hun leven lang lichamelijke en psychische problemen houden'', zegt VeiligheidNL. Vooral voetbal, hockey, paardrijden, schaatsen, wielrennen, zeilen en zwemmen zijn de meest risicovollesporten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!