Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

App voor doven en slechthorenden dichterbij door crowdfunding

4 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
speaksee app
Een nieuwe app die spraak razendsnel omzet in tekst kan doven en slechthorenden helpen bij het voeren van groepsgesprekken. De 23-jarige Jari Hazelebach, kind van twee slechthorende ouders, ontwikkelde de SpeakSee app samen met compagnon Marcel van der Ven. Binnen tien dagen haalde SpeakSee via een crowdfundactie 50.000 euro op, waarmee het prototype verder wordt ontwikkeld.

Geschreven tekst

Hazelebach, die bedrijfskunde studeerde in Rotterdam, kwam in 2016 op het idee nadat zijn vader had verteld over de problemen die hij had met het volgen van groepsgesprekken. De jonge ondernemer vond een Amerikaanse app gericht op spraakherkenning via smartphone microfoons, en benaderde het bedrijf om de toepassing naar Nederland te halen. Het contact leverde hem een baan bij het bedrijf in San Francisco op, maar Hazelebach ging uiteindelijk voor zijn eigen idee, waarbij een doof iemand de losse microfoons aan zijn gesprekspartners geeft, die zij kunnen opspelden. Deze microfoons zetten gesproken woorden om in geschreven tekst, die doven en slechthorenden op mobiele apparaten kunnen lezen. Doel is de apparatuur in 2019 op de markt te brengen.
De crowdfundactie loopt nog door zodat er ook een toepassing ontwikkeld kan worden voor laptops. ANP/Afb.: SpeakSee

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!