Kassa

Apothekers bieden petitie aan tegen gewijzigd beleid Zilveren Kruis

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
430 keer bekeken
  •  
apotheek 930 520
De Nederlandse Apothekers Coöperatie (NApCo) is niet te spreken over gewijzigd beleid van zorgverzekeraar Zilveren Kruis ten aanzien van het vergoeden van medische hulpmiddelen. Hierdoor worden onder meer incontinentie-, stoma- en verbandmaterialen en medische voeding alleen nog vergoed als die geleverd worden door landelijk opererende leveranciers. Vaak moet dit online gebeuren.
Wie een en ander aangeschaft bij de apotheek op de hoek, krijgt de kosten niet langer vergoed, sinds Zilveren Kruis het hulpmiddelenbeleid sinds 1 januari van dit jaar heeft aangepast.

'Schrijnende situaties'

De NApCo heeft daarom een petitie ('Behoud beschikbaarheid hulpmiddelen in de wijk dichtbij de patiënt') aangeboden aan partijen in de Tweede Kamer. Daarin vragen de apothekers de politiek om druk uit te oefenen op Zilveren Kruis om het besluit terug te draaien en de levering van medische hulpmiddelen door apotheken alsnog te vergoeden. De petitie is inmiddels 5700 keer ondertekend door onder meer apothekers, huisartsen, wijkverpleegkundigen en patiënten.
"We krijgen nu al signalen van schrijnende situaties waarbij spoedleveringen voor wonden, katheterisatie en terminale pijnbestrijding via postorderbedrijven te laat of niet worden geleverd", zegt bestuurslid Frank de Ligt van NApCo. "Apotheken in de buurt leveren wel op tijd en in een spoedeisende situatie direct.”

'Lokale zorg in geding'

De NApCo is een samenwerkingsverband waarbij 500 van de 1100 zelfstandig gevestigde apothekers in Nederland zijn aangesloten. Volgens de coöperatie gaat de stap van Zilveren Kruis "ten koste van de toegankelijkheid van de lokale zorg en ondermijnt het de samenwerkingsafspraken tussen huisarts, wijkverpleging en apotheek." Die vormen samen een fijnmazig zorgnetwerk in de wijk, waar volgens NApCO vooral ouderen en kwetsbare patiënten van afhankelijk zijn.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Linda Timmer
Linda Timmer27 jan. 2021 - 10:14

Heel goed dat deze petitie is aangeboden! Als huisart probeer ik samen met de apotheek goede zorg te leveren. Door de centrale levering van hulpmiddelen wordt dit echt minder. De levering van incontinentie materialen, van glucose meters en teststripjes, van stoppen met roken middelen, van wondzorg materialen loopt nu veel omslachtiger. Een patiënt met een wond aan een been waar veel vocht in zit moet snel gezwachteld kunnen worden en met goede wondzorg producten worden verzorgd. Probeer dat met dit nieuwe beleid maar eens te realiseren. Heel goed dat de apothekers dit niet accepteren en zich inzetten voor goede zorg in de wijk.

1 Reactie
Redacteur
Redacteur 28 jan. 2021 - 12:01

Hallo Linda, we zouden graag even met jou in contact komen hierover. Zou je je contactgegevens per mail (kassa@bnnvara.nl) sturen als we met je contact mogen opnemen? We horen graag van je. Dank en groet, Danny Redactie Kassa

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!