NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Apotheker test paracetamol op kankerverwekkende stof

15 jul 2020
  •  
leestijd 1 minuten
medicijnen pillen apotheek 1127
De beroepsorganisatie voor apothekers gaat paracetamol die in Nederlands te koop is onderzoeken op de kankerverwekkende stof PCA. Dat zegt Aris Prins, de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) tegen NRC.
Prins reageert op het nieuws dat NRC en televisieprogramma Zembla vorige week naar buiten brachten. De grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu'An Pharmaceutical, verkoopt grondstoffen voor paracetamol. 

Nieuwsgierig

Vanuit nieuwsgierigheid wil Prins paracetamol in een eigen laboratorium onderzoeken. Naar eigen zeggen kan Prins zo aan tien doosjes komen die bij de supermarkt, drogist en apotheek verkocht worden. ​​​​
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), verantwoordelijk van het terugroepen van medicijnen met een 'kwaliteitsdefect', wilde eerst zelf geen onderzoek doen naar de kwaliteit van paracetamol bij drogisterijen, supermarkten en apotheken. De IGJ stelt dat er geen aanleiding is te veronderstellen dat patiënten zich zorgen moeten maken. 

Toch wel onderzoek inspectie

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) zei vrijdag dat er wél onderzoek van de inspectie komt naar paracetamol, tot tevredenheid van een Kamermeerderheid. De vraag is hoe diepgaand het onderzoek wordt. Volgens de inspectie wordt enkel nogmaals contact opgenomen met de collega-organisaties in Europa. Meer laat de inspectie niet los.
Bron: NRC

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!