Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Apotheken maken zich ‘ernstig zorgen’ over tekorten geneesmiddelen

26-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2887 keer bekeken
  •  
moelijk te openen medicijnverpakkingen 1127

Apothekersvereniging KNMP maakt zich “ernstig zorgen” over de aanhoudende geneesmiddelentekorten in Nederland. Ten opzichte van vorig jaar is het tekort iets kleiner, maar het is het derde jaar oprij dat apothekers meer dan duizend tekorten per jaar noteren. 

Geld speelt een rol

Verder spelen ook economische factoren mee. Nederland staat namelijk achteraan in de rij als de productie weer op gang komt na een tekort. Volgens KNMP heeft dat te maken met de lage prijzen voor fabrikanten en het kleine aantal inwoners. Daardoor is Nederland economisch geen aantrekkelijk afzetgebied voor producenten, aldus KNMP.

Hoop op structurele afname

Apothekers hopen vooral dat het probleem na dit jaar structureel afneemt. Vanaf de zomer moeten geneesmiddelenfabrikanten en groothandels verplicht een minimale voorraad aanleggen voor alle geneesmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn. Tot die tijd lossen apothekers tekorten op door medicijnen van een ander merk te geven die dezelfde werkzame stoffen hebben. 

Bron: KNMP/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!