Kassa

Apotheken maken zich ‘ernstig zorgen’ over tekorten geneesmiddelen

  •  
26-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2759 keer bekeken
  •  
moelijk te openen medicijnverpakkingen 1127

Apothekersvereniging KNMP maakt zich “ernstig zorgen” over de aanhoudende geneesmiddelentekorten in Nederland. Ten opzichte van vorig jaar is het tekort iets kleiner, maar het is het derde jaar oprij dat apothekers meer dan duizend tekorten per jaar noteren. 

Geld speelt een rol

Verder spelen ook economische factoren mee. Nederland staat namelijk achteraan in de rij als de productie weer op gang komt na een tekort. Volgens KNMP heeft dat te maken met de lage prijzen voor fabrikanten en het kleine aantal inwoners. Daardoor is Nederland economisch geen aantrekkelijk afzetgebied voor producenten, aldus KNMP.

Hoop op structurele afname

Apothekers hopen vooral dat het probleem na dit jaar structureel afneemt. Vanaf de zomer moeten geneesmiddelenfabrikanten en groothandels verplicht een minimale voorraad aanleggen voor alle geneesmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn. Tot die tijd lossen apothekers tekorten op door medicijnen van een ander merk te geven die dezelfde werkzame stoffen hebben. 

Bron: KNMP/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

endemion
endemion29 jan. 2022 - 19:24

Wie zijn die apothekers dan die zogenaamd bezorgd zijn? Graag een lijst met naam en adres van al die apothekers die zich zorgen zouden maken. Ipv zo'n vage "organisatie" waarvan zelfs de naam schuil gaat achter een afkorting."Geneesmiddelen" daar handelen ze überhaupt niet in. Wel medicijnen; medicijnen genezen niet, onderdrukken hooguit wat symptomen en vervolgens veroorzaken ze weer andere symptomen waar dan weer een ander medicijn bovenop gegooid wordt en zo voorts wellicht tot aan het graf (gif op gif op gif).Dus we mogen eigenlijk wel blij zijn dat "Nederland economisch geen aantrekkelijk afzetgebied" is.

gypsyjoy
gypsyjoy26 jan. 2022 - 19:23

Waar is de tijd gebleven dat de apotheker zelf de medicijnen maaken?Ze zijn nu gewone winkeltjes geworden of op zn best een te dure drogist. Eentje met overhandigings kosten.Zou de bakker es moeten doen!

praat mee
praat mee26 jan. 2022 - 17:30

daar erger mij ook zo aan; dat mensen die overlijden zoveel medicijnen in huis hebbendie zitten allemaal no in cellofaam en worden toch vernietigd, zond zonde

sinypots
sinypots26 jan. 2022 - 17:25

Er worden heel veel , veel te veel medicijnen weggegooid, wanneer we daar eens mee beginnen. Alles was heel goed verpakt is etc. terug naar de apotheek , desinfecteren indien nodig en dan gebruiken. Ik heb medicijnen van een mw. - die was overleden - teruggebracht. Alles werd weggegooid. Ongelooflijk.

Yvonne-909
Yvonne-90926 jan. 2022 - 13:46

Zomaar overstappen op een ander medicijn met dezelfde werkzame stof wil lang niet altijd zeggen dat dat goed gaat vanwege het feit dat er andere hulpstoffen in (kunnen) zitten waar een lichaam anders op kan reageren of zelf allergische reacties kan geven.In Nl. en Europa zou men niet c.q. minder afhankelijk moeten zijn van productie in en grondstoffen uit landen als China.

Aljairo
Aljairo26 jan. 2022 - 12:41

Tja, het is al zo erg dat ik mijn medicijnen in Duitsland moet kopen. In Nederland is het al bijna een jaar niet meer leverbaar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!