Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Apotheken kampen met personeel- en medicijntekort

27-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1015 keer bekeken
  •  
medicijnen pillen dokter verslaving 1127

Apotheken hebben last van een groeiend tekort aan personeel en medicijnen. Vanwege de vergrijzing in ons land zal de druk op de apotheken alleen maar toenemen, waarschuwt ABN AMRO.

Volgens het woensdag gepubliceerde rapport is ongeveer een op de zes medewerkers van apotheken ouder dan 60 jaar. Daarom verwacht ABN AMRO in de komende tien jaar "een grote uitstroom van apothekers". In sommige wijken komt daardoor "de continuïteit van deze zorg onder druk te staan".

Zorg-intensieve patiënten

De achterban van de overblijvende apotheken zal bovendien verschuiven "van incidentele naar chronische patiënten en uiteindelijk naar zorg-intensieve patiënten". Die mensen hebben meer medicatie nodig dan nu, en de apothekers zullen er steeds meer werk aan hebben om die patiënten de goede medicijnen te geven en ze goed voor te lichten. Daarom is het belangrijk dat apothekers goed samenwerken met huisartsen en wijkverpleegkundigen, zegt ABN.

Sinds 2010 is het aantal tekorten aan medicijnen flink toegenomen. Dat de apotheken niet altijd genoeg geneesmiddelen beschikbaar hebben, komt volgens de onderzoekers "door problemen met productie, distributie en kwaliteit, maar ook om economische redenen". "Zo is Nederland door de lage prijzen en het lage inwoneraantal geen aantrekkelijk afzetgebied."

Alternatieve middelen

Apothekers zijn per week meer dan 17 uur bezig met proberen de tekorten op te lossen, heeft ABN uitgerekend. Ze moeten niet alleen alternatieve middelen zoeken, maar dat ook uitleggen aan de patiënt én de verzekeraar. Dat gaat ten koste van het gewone werk. Vanaf volgend jaar moeten apotheken wel een minimale voorraad op reserve hebben, en de analisten noemen dit een positieve stap.

Bron: ABN AMRO/ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Nicole-1
Nicole-127 jul. 2022 - 21:26

Het zal best kloppen dat er personeelstekort is of gaat komen. Maar wat de apotheekketens er niet bij vertellen is dat ze dit voor een groot deel ook zelf veroorzaken: er wordt uitgegaan van een x aantal assistentes voor een x aantal recepten. Of dit heel eenvoudige of juist heel bewerkelijke recepten zijn, maakt niet uit. Voor de berekening telt het aantal telefoontjes/dag, niet leverbare medicijnen en dus de zoektocht naar iets anders, uitleg over beleid van verzekeringen en hiermee boze klanten etc. allemaal niet mee. Je ervaart een hoge werkdruk? Dan moet je van je werkgever maar een cursus ontspanningsoefeningen doen en evt. kan je gaan praten met een psycholoog. Het probleem oplossen wordt niet gedaan! Gevolg is overbelaste assistentes, ze vallen langdurig uit met een burn-out, nog meer overbelasting voor de overgebleven assistentes, assistentes stoppen voortijdig met het uitoefenen van dit beroep. Hoe creëer je een tekort? Vertel svp dit verhaal maar eens, ipv het verhaal dat personeelstekort komt door vergrijzing. Door het huidige personeel te waarderen en een stabiele baan te bieden kan een deel van het tekort voorkomen worden. Vooruitkijken heet dat......