Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Apotheek geeft te weinig uitleg bij nieuw medicijn

12-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195x90_apotheek_01.jpg
Patiënten die bij de apotheek een nieuw medicijn halen betalen vaak voor uitleg die zij helemaal niet krijgen. Dat meldt Wilna Wind, directeur van de NPCF, zaterdag in Kassa. Uit hun meldactie blijkt dat ruim 60% van de respondenten geen informatie heeft gekregen over de werking, bijwerking en medicatieoverzicht.
Wijzigingen
Samen met de verzekeraars hebben de apothekers dit jaar veranderingen doorgevoerd bij de apotheker. Eén van de belangrijkste wijzigingen is dat de kosten voor het voor de eerste keer ophalen van geneesmiddelen en de dienstverlening van de apotheek apart in rekening worden gebracht. Voorheen zaten deze kosten in de prijs van het medicijn verwerkt.
Eerste Uitgiftegesprek
Zo wordt er nu ongeveer €6 in rekening gebracht voor het Eerste Uitgiftegesprek. Dat moet bij elk nieuw medicijn dat een patient krijgt. Dit staat apart op de rekening die patienten van de verzekering krijgen. Uit de meldactie van de NPCF, waar zo'n 9.000 mensen aan mee deden, blijkt dat heel veel mensen wel betalen voor dit gesprek, maar het gesprek niet kregen. Wind: "Het gaat ons erom dat mensen weten dat zo’n gesprek belangrijk is. Gelukkig zien we ook dat mensen die zo’n gesprek wel hadden met hun apotheker er heel tevreden over zijn."
Terhandstellingsbedrag
Naast de kosten voor het Eerste Uitgiftegesprek vind je vanaf 1 januari 2014 op je rekening ook ongeveer €6 voor terhandstelling van het medicijn. Dit zijn kosten die je altijd betaalt voor het ophalen van een medicijn, ook als je het voor de tweede of derde keer ophaalt. De kosten worden in rekening gebracht voor de dienstverlening van de apotheek.
's Nachts of in het weekend naar de apotheek
De dienstapotheek is een apotheek die open is wanneer de gewone apotheek gesloten is. Denk hierbij aan 's avonds, in het weekend en op feestdagen. De kosten die je in deze apotheken betaalt voor het ophalen van medicijnen kunnen flink uiteenlopen blijkt uit onze steekproef. Zo betaal je bijvoorbeeld in Hoorn ongeveer €25 per recept en in Terneuzen maar liefst €54.
Verschillen
Deze grote verschillen hebben te maken met de manier waarop de kosten voor de dienstapotheek worden berekend. Sinds januari 2014 moeten deze apotheken kostendekkend werken om ervoor te zorgen dat iedereen die met spoed medicijnen nodig heeft bij een dienstapotheek terecht kan. Daarom wordt samen met de apotheek en de grootste zorgverzekeraar uit de regio bepaald wat het tarief bij de dienstapotheek moet worden. Dit wordt door een paar factoren bepaald. Ten eerste wordt gekeken naar hoeveel recepten de apotheek uitschrijft, de personeelskosten en de kosten voor het openstellen van de apotheek. Hoe meer mensen gebruik maken van de dienstapotheek, hoe lager het tarief zal zijn. Heb je de medicijnen niet met spoed nodig, dan kun je beter wachten tot na het weekend.
Waar is de prijs op de verpakking?
Vroeger kon je op de verpakking van je medicijnen zien wat je er voor betaald hebt. Nu moet je wachten op je rekening van de zorgverzekeraar. De prijs staat niet meer op de verpakking, omdat de prijs voor een medicijn kan verschillen per zorgverzekeraar. Die hebben namelijk afzonderlijk met de apotheek onderhandeld over de prijs. Zo betaalt iemand van verzekeraar CZ bijvoorbeeld €5,10 voor een bepaald medicijn en iemand die bij Menzis verzekerd is €5,50 voor hetzelfde potje pillen. Bij een ander medicijn kan Menzis juist weer goedkoper zijn. Hierdoor is het niet meer mogelijk om één prijs op het etiket te drukken. Vragen of klachten kun je altijd kwijt bij de NPCF .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!