Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

AOW stijgt komende jaren mee met minimumloon, blijkt uit Voorjaarsnota

20-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8534 keer bekeken
  •  
gepensioneerden_20220520

De AOW stijgt de komende jaar toch mee met de verhoging van het minimumloon, zo blijkt uit de Voorjaarsnota. Het kabinet wilde er niet aan en was voornemens de AOW los te koppelen van het minimumloon, maar is na veel politiek verzet uiteindelijk toch overstag gegaan. Jaarlijks gaan gepensioneerden er 2,5 procent in AOW op vooruit in de periode 2023-2025.

De draai heeft te maken met het feit dat de volledige oppositie zich tegen dit voornemen keerde, zo stelt de Telegraaf. In de Eerste Kamer heeft de coalitie namelijk geen meerderheid, en dat betekent dat het kabinet er eigenlijk niet aan ontkomt om toch aan de wens van de oppositie tegemoet te komen.

Extra koopkracht voor ouderen en minima

Er is besloten dat de AOW vanaf 2023 omhoog gaat, en dat met 2,5 procent per jaar tot en met 2025. Dat heeft weer te maken met de eerder aangekondigde verhoging van het minimumloon, waarvan het kabinet eveneens heeft besloten om er vanaf volgend jaar de nodige stappen in te gaan zetten. Aanvankelijk was de stijging van het minimumloon gepland voor 2024, maar deze verhoging is een jaar naar voren gehaald.

Het idee daarvan is dat minima zo wat extra koopkracht krijgen, al is de procentuele stijging natuurlijk niet zo hoog als de inflatie. Het ligt eigenlijk dan ook meer voor de hand om te spreken van maatregelen die een remmend effect hebben op de koopkrachtdaling.

Bron: ANP, de Telegraaf

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!