Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'AOW-leeftijd verlagen als levensverwachting daalt'

25 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
nabestaandenpensioen geld sparen 1127
Als de levensverwachting daalt, moet de pensioenleeftijd naar beneden. Dat zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in reactie op CBS-cijfers over de levensverwachting. Door de coronacrisis daalt die mogelijk tot wel een jaar.
Door de coronacrisis overlijden er dit jaar meer mensen dan doorgaans het geval is, wat mogelijk een negatief effect heeft op de gemiddelde levensverwachting, meldde het statistiekbureau. "Een daling van de AOW-leeftijd kan daarmee voor de hand liggen", zegt VCP-bestuurder Ruud Stegers.

Bij stijging gaat AOW-leeftijd omhoog

Bij een stijging van de levensverwachting gaat de AOW-leeftijd omhoog, legt de VCP uit. Dit betekent dat bij een jaar langer leven er acht maanden langer moet worden doorgewerkt. "Echter is niet geregeld dat we bij een jaar korter leven ook acht maanden korter hoeven door te werken", zo klinkt het.
De levensverwachting wordt per 2026 gekoppeld aan de AOW-leeftijd. In het wetsvoorstel dat later dit jaar naar de Tweede Kamer gaat, wordt uitgegaan van een minimumleeftijd van 67 jaar. De VCP wil dat het ook mogelijk wordt om de AOW-leeftijd naar beneden aan te passen. De pensioenleeftijd ligt momenteel op 66 jaar en vier maanden.  ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerardvantol
gerardvantol25 sep 2020 - 13:54

Zou inderdaad wel zo eerlijk zijn. Maar ja eerlijkheid en Rutte-beleid zijn twee zeer tegengestelde zaken.