Kassa

'AOW-leeftijd verlagen als levensverwachting daalt'

25-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
nabestaandenpensioen geld sparen 1127
Als de levensverwachting daalt, moet de pensioenleeftijd naar beneden. Dat zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in reactie op CBS-cijfers over de levensverwachting. Door de coronacrisis daalt die mogelijk tot wel een jaar.
Door de coronacrisis overlijden er dit jaar meer mensen dan doorgaans het geval is, wat mogelijk een negatief effect heeft op de gemiddelde levensverwachting, meldde het statistiekbureau. "Een daling van de AOW-leeftijd kan daarmee voor de hand liggen", zegt VCP-bestuurder Ruud Stegers.

Bij stijging gaat AOW-leeftijd omhoog

Bij een stijging van de levensverwachting gaat de AOW-leeftijd omhoog, legt de VCP uit. Dit betekent dat bij een jaar langer leven er acht maanden langer moet worden doorgewerkt. "Echter is niet geregeld dat we bij een jaar korter leven ook acht maanden korter hoeven door te werken", zo klinkt het.
De levensverwachting wordt per 2026 gekoppeld aan de AOW-leeftijd. In het wetsvoorstel dat later dit jaar naar de Tweede Kamer gaat, wordt uitgegaan van een minimumleeftijd van 67 jaar. De VCP wil dat het ook mogelijk wordt om de AOW-leeftijd naar beneden aan te passen. De pensioenleeftijd ligt momenteel op 66 jaar en vier maanden.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

gerardvantol
gerardvantol25 sep. 2020 - 13:54

Zou inderdaad wel zo eerlijk zijn. Maar ja eerlijkheid en Rutte-beleid zijn twee zeer tegengestelde zaken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!