Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ANWB: zwaarte files met ruim kwart gedaald

27-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3_01.jpg
De filezwaarte is dit jaar met 27 procent gedaald ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar. Vooral in de regio Amsterdam stonden automobilisten minder bumper aan bumper. Dat meldde de ANWB dinsdag.
"Spectaculaire verschuiving"
De bond spreekt van een ,,spectaculaire'' verschuiving, die voornamelijk te danken was aan het gunstige weer en de opening van spitsstroken. De filezwaarte is de lengte van de files maal de duur van de files. Vergeleken met 2010 waren de files 25 procent korter.
Mist
Dat het economisch minder gaat speelt ook een rol, maar verklaart maar een klein deel van de grote daling, aldus een woordvoerder van de ANWB. De invloed van het weer is het grootst. Dat bleek op 21 november. Door de mist hield Rijkswaterstaat toen de spitsstroken dicht en stond er in de ochtendspits meer dan 450 kilometer file.
De A4 tussen Amsterdam en Den Haag blijft het grootste knelpunt, aldus de ANWB. In tegenstelling tot de landelijke daling is de filezwaarte daar zelfs toegenomen. Ook op de A50 (Arnhem - Eindhoven) waren de files dit jaar weer langer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!