Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ANWB wil verbod op afgeven paspoort

08-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
paspoort 930 x 520
Er moet een verbod komen op het inleveren van het paspoort van vakantiegangers bij vakantieverblijven en verhuurbedrijven, omdat het risico van identiteitsfraude groot is, waarschuwt de ANWB woensdag. De toeristenbond vraagt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) actie te ondernemen.
Dek het BSN-nummer af
Veel hotels en campings eisen van de gasten het paspoort. Ze maken vaak een kopie voor hun administratie. De ANWB raadt mensen af het paspoort af te geven of te laten kopiëren. Als het toch wordt gekopieerd raadt de ANWB aan het BSN-nummer af te dekken. Dit nummer moet worden afgeschermd om te voorkomen dat het in verkeerde handen valt.
Incassobureau
Volgens een woordvoerder is het voorgekomen dat iemand op vakantie was in het buitenland en zijn paspoort tijdelijk had afgegeven. ,,Enkele maanden later kreeg hij van een incassobureau een rekening van 16.000 euro voor een huis dat hij nooit had gehuurd'', aldus de zegsman. ANP
Kassa waarschuwde hier ook al voor: 'Bewaren van kopie paspoort mag niet' , bekijk het item hier

Meer over:

anwb, paspoort
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

ruud van den heuvel
ruud van den heuvel20 jun. 2016 - 11:20

COSTA CRUISES houdt er ook praktijken op na om zonder waarschuwingen vooraf, bij boeking en dergelijke om het paspoort van niet ingezetenen van de Europeese Unie in beslag te nemen bij het begin van de cruise; indien je het daar niet mee eens bent, kun je het schip (met paspoort) verlaten en ben je je centjes kwijt; Costa is een Italiaans cruise bedrijf en bedient zich van Mafia praktijkenRuud

hansyvonne
hansyvonne8 jun. 2016 - 18:13

Ik geef nooit m'n paspoort af, heb zelden (ook nooit) problemen gekregen. Ik beschik over mijn gegevens en niemand anders. Zij krijgen de info die gewenst is en niets meer. Kopieën maken is altijd oké.

renehk
renehk8 jun. 2016 - 14:26

Helemaal eens met saint. Ik kom regelmatig in drie- of zelfs viersterrenhotels waar ze een eigen kopie van mijn paspoort willen maken. Ze willen overigens ook een blanco creditcard-formulier. Moet je natuurlijk ook nooit doen. Maar als ik tegen een van die twee zaken bezwaar maak kan ik vertrekken. En ik hoef er niet op te rekenen on in de betreffende landen een ander hotel te vinden waar dit niet verlangd wordt,want het is 'nationwide policy'. Zo is het nu eenmaal, wat de ANWB er ook van vindt. Afgedekte kopie? Vergeet het maar. Kopie laten maken of vertrekken. 

kaartendraak
kaartendraak8 jun. 2016 - 12:48

Maak thuis en paar kopietjes, maak het nr onleesbaar en neem die mee op vakantie, dan kan je ze zo afgeven. Of beter, neem een zwarte stift mee, geed een kopie, laat ze het vergelijken met je paspoort zodat je het een echte kopie is en maak dan het nr onleesbaar?

1 Reactie
endemion
endemion8 jun. 2016 - 18:37

Bij dat stift idee moet je wel zeker weten dat de kopie niet ondertussen ergens digitaal is opgeslagen en zou je na dat stiften eigenlijk nog een kopie van die kopie moeten maken omdat het wellicht nog wel te ontcijferen is wat er onder het zwart van die stift zit. Dat is ook precies wat ze doen bij die voormalig geheime documenten die op gegeven moment "vrij" worden gegeven maar waarbij dan dus van alles wordt doorgestreept.

saint
saint8 jun. 2016 - 12:31

Maar wat moet je doen als je bij een hotel staat, op je vakantie adres, om in te checken en men eist een paspoort of anders kan je wel gaan?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!