Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ANWB wil strengere handhaving op snelweg

01-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anwb 930x520
De ANWB wil dat de politie-Porsches op de snelweg terugkeren om strenger de regels te handhaven. Met name door concentratieverlies onder automobilisten ontstaan te veel ongelukken, wat weer tot files leidt.
"Pakkans te verwaarlozen"
,,Iedereen doet maar wat op de snelweg, omdat men weet dat de pakkans te verwaarlozen is. Automobilisten bellen, lezen, scheren zich, tutten zich op en weet ik wat al niet. Allemaal zaken waardoor de concentratie verslapt en er te pas en onpas ongelukken ontstaan”, zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen in De Telegraaf. „Iedereen die wat vaker op de weg zit, weet precies wat ik bedoel en zal hetzelfde constateren."
Files
De bond ziet de filecijfers weer stijgen en iedere dag ontstaan er een paar files door ,,dat soort fratsen''. Van Bruggen: ,,Nu weten wij uit ervaring dat alleen een campagne om dat gedrag te veranderen nauwelijks helpt. Alleen stringente handhaving, zichtbare observatie en staandehoudingen bieden soelaas, zo denken wij. Vandaar onze oproep om de politie weer een hoofdrol te geven op de weg”.
Filezwaarte gestegen
De Nationale Politie herkent de klachten van de ANWB, maar denkt niet dat er op korte termijn iets verandert. „Verkeer staat niet op de topprioriteitenlijst die wij hebben gekregen van de minister'', reageert de politie in de krant.
Uit cijfers die de ANWB zaterdag bekendmaakte, blijkt dat de filezwaarte (lengte maal duur van de file) in ons land in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw is gestegen in vergelijking met vorig jaar. Ondanks de goede weersomstandigheden bedroeg de stijging ruim 8 procent.
Werkzaamheden en omleggingen
De ochtendspitsen waren ongeveer hetzelfde als vorig jaar, maar overdag en tijdens de avondspits stokte het verkeer flink meer. Vooral op de wegen in de regio Amsterdam was het flink drukker (plus 25 procent ten opzichte van 2015). Dat kwam vooral door werkzaamheden en omleggingen van de A1 en A6 tussen Almere en Amsterdam.
De drukste spits was die van afgelopen donderdagavond: 695 kilometer aan files op snel- en provinciale wegen. Nu het herfst is en sneller donker wordt, verwacht de ANWB meer van dat soort verkeersellende. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Lomito
Lomito1 okt. 2016 - 20:18

De files zijn vooral toegenomen door toenemend verkeersaanbod (dankzij aantrekkende economie). De verkeersongevallen zijn niet evenredig toegenomen, het aantal verkeersdoden op snelwegen is zelfs afgenomen. En ja... de meeste ongevallen worden veroorzaakt door onoplettendheid en ja daar moet eer aandacht aan besteed worden maar om die motoragenten in Porsches terug te verlangen klinkt meer als misplaatste nostalgie dan als een effectief middel om bestuurders alert te houden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!