Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

ANWB-paspoorthoes werkt niet tegen identiteitsfraude

2 aug 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Paspoorthoes
De paspoorthoes van de ANWB zou je identiteitsgegevens moeten beschermen, maar de hoes blijkt niet goed te werken. Dat meldt het onderzoeksprogramma Zembla.
Op de zogeheten RFID-chip in het paspoort staan al je gegevens, waaronder je geboortedatum en burgerservicenummer. Die kunnen makkelijk uitgelezen worden ondanks de ANWB-paspoorthoes. Dat ontdekte docent en ontwerper Joris Cavelaars.
Met iemand zijn identiteit kunnen bijvoorbeeld telefoonabonnementen afgesloten worden. Volgens Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond, is het een "opzienbarende conclusie". Volgens de bond claimt de ANWB dat de cover de gegevens goed beschermt, maar de hoes "doet niet wat het zou moeten doen als de chips uitgelezen kunnen worden".
De ANWB zegt tegen Zembla dat geen enkel product zaligmakend is en honderd procent garantie kan bieden. Lees meer op de website van Zembla .

Bekijk het item van Zembla hieronder ↓

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

gerrit250
gerrit2505 aug 2019 - 21:48

Die hoes van de ANWB werkt sowieso totaal niet. Als je je paspoort of rijbewijs ermee ergens aanbiedt halen ze dat gewoon uit die hoes. Dat moet veel moeilijker zijn dan dat simpele ding van de ANWB. Zonde van het geld.

Tineke 10
Tineke 105 aug 2019 - 14:19

App van de overheid ‘Kopie ID’ werkt prima in geval er kopietjes van je paspoort moeten worden gemaakt.Maar helpt niet tegen zgn Skim-apparaten die je gegevens van een afstand van je paspoort af kunnen lezen!

dave
dave5 aug 2019 - 12:44

Van de Rijksoverheid gewoon KopieID App op je telefoon downloaden . Als je dan een foto maakt van je paspoort of Rijbewijs kan je met deze app alles zwart maken wat nodig is . Als je dat gedaan hebt kan je hem gelijk naar je e-mail adres sturen en dan je kopie Paspoort of Rijbewijs uitprinten om af te geven aan wie dan ook die een kopie van je ID wilt hebben . Hotels etc etc .

Buitenlicht
Buitenlicht5 aug 2019 - 11:55

Voor hotels e.d: Gewoon wat kopietjes maken en BSN zwart maken ??(Maar meestal willen ze bij ontv.-recepties ook het adres om later reclame etc naar te sturen) 

1 Reactie
marita43
marita4313 aug 2019 - 11:01

Maar dat adres staat niet in je paspoort.

ansvanz
ansvanz5 aug 2019 - 11:36

Ontkennen doen ze allemaal kijk maar naar RUSLAND