Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

ANWB-paspoorthoes werkt niet tegen identiteitsfraude

2 aug 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Paspoorthoes
De paspoorthoes van de ANWB zou je identiteitsgegevens moeten beschermen, maar de hoes blijkt niet goed te werken. Dat meldt het onderzoeksprogramma Zembla.
Op de zogeheten RFID-chip in het paspoort staan al je gegevens, waaronder je geboortedatum en burgerservicenummer. Die kunnen makkelijk uitgelezen worden ondanks de ANWB-paspoorthoes. Dat ontdekte docent en ontwerper Joris Cavelaars.
Met iemand zijn identiteit kunnen bijvoorbeeld telefoonabonnementen afgesloten worden. Volgens Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond, is het een "opzienbarende conclusie". Volgens de bond claimt de ANWB dat de cover de gegevens goed beschermt, maar de hoes "doet niet wat het zou moeten doen als de chips uitgelezen kunnen worden".
De ANWB zegt tegen Zembla dat geen enkel product zaligmakend is en honderd procent garantie kan bieden. Lees meer op de website van Zembla .

Bekijk het item van Zembla hieronder ↓

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!