Kassa

ANWB: dure brandstof raakt kwart automobilisten in portemonnee

22-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
brandstof tankstation diesel benzine 930

Een kwart van de automobilisten in Nederland komt financieel knel te zitten door de nog altijd torenhoge brandstofprijzen, meldt de ANWB op basis van een representatieve peiling onder ruim 1300 leden. 

Eerder dit jaar besloot het kabinet de accijns op benzine te verlagen in verband met de gestegen brandstofprijzen. De ANWB wil dat deze verlaging ook volgend jaar nog van kracht blijft om te voorkomen dat grote groepen mensen in hun mobiliteit worden beperkt. Ruim 30 procent van de ondervraagden zegt namelijk geen alternatief te hebben voor de auto om naar het werk te gaan. "Deze groep wordt door de hoge benzineprijzen extra zwaar geraakt", aldus de ANWB. 

60 procent laat auto vaker staan

Voor een grote groep mensen is het niet mogelijk om op een andere manier op hun bestemming te komen. Het openbaar vervoer of de (elektrische) fiets zijn dan bijvoorbeeld geen optie vanwege de veel langere reistijd. "Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn de brandstofprijzen enorm gestegen. Dit heeft grote invloed op het autogebruik van Nederlanders", aldus de ANWB. Dat de hoge prijzen invloed hebben is wel duidelijk: bijna 60 procent van de leden laat de auto vaker staan door de hoge brandstofprijzen. 

Benzine duur, ondanks tijdelijk lagere accijns

Het kabinet besloot om de accijns op benzine per 1 april tot en met eind december met 17 cent per liter te verlagen. Ook de accijns op diesel en LPG werd verlaagd. Voor de verlaging bedroeg het vaste bedrag aan accijns op een liter benzine 83,2 cent en 53,6 cent op een liter diesel. Nederland is koploper in Europa, en blijft dat ook ná de verlaging van de accijns.

Bron: ANWB/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

JohanHafko
JohanHafko23 aug. 2022 - 9:00

Ik snap wel dat ANWB lobby voert voor verlenging van lage accijns. Dat zijn ze aan hun achterban verplicht, maar de redenen en hun onderzoek missen logica. De grote groep (30%) die niet zonder auto kan ivm afstand woon/werk moet via de werkgevers worden gecompenseerd. Verder moeten we in NL (en ook buiten NL) bewuster omgaan met het gebruik van motorvoertuigen. Zo worden klimaatdoelen ook eerder gehaald. Verschillende accijnstarieven tussen landen zorgt rondom de grenzen voor extra verkeer en autogebruik om vele kilometers verderop te tanken. Terug naar de oude accijns, maar dan wel EUROPA-BREED lijkt mij de beste oplossing. Het opgehaalde geld kan worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer en alternatieve (meer klimaatvriendelijke) vervoersvormen. Er zijn alternatieven: Neem het Duitse goedkope treinkaartje waardoor mobiliteit van veel burgers werd verhoogd. Waarschijnlijk wordt dat niet verlengd omdat het te duur is. Dat vind ik gezien wat ik hierboven schrijf, raar.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!