Kassa

ANWB: belastingdruk auto wordt te hoog

18-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANWB_13.jpeg
De belastingdruk op Nederlandse automobilisten loopt steeds verder uit de pas met de ons omringende landen. De ANWB is daarom tegen het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Dat laat de verkeersorganisatie zondag weten.
Maandelijkse kosten
Een gemiddelde Nederlandse benzineauto kost nu al maandelijks 212 euro aan belastingen, aldus de ANWB. Na afschaffing van de onbelaste reisvergoeding wordt dat 282 euro. Dit terwijl Nederland al de hoogste belastingdruk heeft. Zo is een gemiddelde Duitse automobilist 142 euro kwijt aan belastingen en een Belg 163 euro. Een Fransman is relatief goedkoop uit met 135 euro.
Totale kosten
De totale autokosten (benzine) voor een Nederlandse automobilist, inclusief de voorgenomen btw-verhoging, zullen volgens de ANWB stijgen van 624 euro per maand naar 690 euro per maand. Dit terwijl een Duitser 547 euro kwijt is aan zijn auto.
Maatregel onbelaste reiskostenvergoeding
De ANWB gelooft niet dat mensen door de maatregel op de onbelaste reiskostenvergoeding minder gaan reizen. Velen kunnen niet op een andere manier naar hun werk dan met de auto of het openbaar vervoer, aldus de organisatie. De ANWB wil daarom dat het kabinet naar alternatieven zoekt voor de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding.
Reiskostencheck van ANWB
De reiskostencheck die de ANWB enkele weken geleden lanceerde is inmiddels 250.000 keer gedaan. Met de check op internet kunnen forensen uitrekenen hoeveel euro zij er volgend jaar op achteruitgaan als loonbelasting wordt geheven over de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Volgens de ANWB zijn veel leden geschrokken van de extra kosten voor het woon-werkverkeer met de auto en het openbaar vervoer.
ANP
Vindt u ook dat u maandelijks teveel geld betaalt voor uw auto? Reageer hieronder nadat u bent ingelogd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!