Kassa

ANWB: ‘Accijns brandstofprijzen moet omlaag’

  •  
10-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1148 keer bekeken
  •  
ANWB-vlag-logo_01.jpg

De ANWB maakt zich zorgen om de snel stijgende brandstofprijzen. Veel mensen raken hierdoor in de problemen. De ANWB wilt dat het kabinet maatregelen neemt.

Bestuursvoorzitter Marga de Jager vraagt aan minister Sigrid Kaag van Financiën de btw boven een benzineprijs van 1,711 te bevriezen en het accijns te verlagen. De Jager zegt dat Nederland koploper is op het gebied van accijns in Europa met het tarief van 83 cent. Terwijl het verplichte minimum in de Europese Unie is afgesproken op 35,9 cent. 

'Geen alternatief'

1400 ANWB-leden gaven aan de auto minder te zullen gebruiken nu de brandstofprijzen zo stijgen. Dit werd gemeten in een deze week gehouden steekproef. Bijna een derde gaf aan financieel in de problemen te komen door de hoge prijzen. De belangenorganisatie maakt zich met name zorgen over mensen die met de auto naar werk moeten, omdat ze geen ander alternatief hebben, het gaat om 34 procent uit de steekproef.

"Onze leden zien enkele oplossingen: de overheid kiest voor accijnsverlaging, werkgevers verhogen hun kilometervergoeding en zij kunnen zelf zuiniger gaan rijden en minder vaak de auto gebruiken", aldus de ANWB in de brief aan de minister. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

hidkees
hidkees12 mrt. 2022 - 7:57

Vreemd dat dit snel geregeld wordt en dat enige compensatie voor de hoge gasprijs nog maanden op zich laat wachten. Het is wel goed, dat er minder gereden gaat worden, vaak gaat het om korte afstanden zoals boodschappen doen. Fietsen (er kan veel in fietstassen) of lopen, eventueel met een stukje openbaar vervoer, is ook veel gezonder dan voor de deur in en later uit de auto stappen. Als er echt geen alternatief is i.v.m. werk, moet de werkgever meer bijdragen.

gerardvantol
gerardvantol11 mrt. 2022 - 12:16

Gelukkig regeert onze (r)overheid met verblindende snelheid en over slechts 4 maanden gaat de accijns al omlaag. Ik wou dat ze met verhogingen ook zo snel waren, zou de burger een hoop geld schelen.

ConnyGaasbeek
ConnyGaasbeek11 mrt. 2022 - 10:27

De accijns verlaging had al veel langer moeten plaats vinden. Het is in Nederland niet meer te betalen . Wij als AOWers en klein pensioentje al helemaal niet meer.

Willem70
Willem7011 mrt. 2022 - 10:16

Kaag wil de staatskas weer spekken ,maar na corona een oorlog ,dat kunnen wij niet verwerken ,we hebben nu nog even lucht nodig en de afspraken zijn er wat brandstof accijns betreft en dan niet nog eens uitstellen tot 1 juli ,daar is totaal geen begrip voor en dat zal ze voor de stemming a.s. week moeten veranderen ,anders gaat het haar veel stemmen kosten, zeker weten ,het kan nu niet ook nog eens die hoge prijzen ,de mensen willen er even op uit, mogelijk ziet zij dat niet met haar eigen dikke portemonnee, brrr.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!