Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Anticonceptiepil keert niet terug in basispakket

4 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuten
anticonceptiepil 930
De pil komt niet terug in het basispakket van de zorgverzekering. Een PvdA-voorstel hiervoor, waarover vanavond in de Tweede Kamer wordt gestemd, krijgt geen meerderheid.

PvdA: geen financiële barrières

Volgens PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen is anticonceptie "geen luxe, maar noodzaak". Ploumen is voor opname van alle anticonceptie in het basispakket. "Vrouwen moeten kunnen kiezen voor de vorm van anticonceptie die het beste past, zonder rekening te hoeven houden met financiële barrières", bepleit Ploumen. Ze krijgt echter de regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 niet mee.

Petitie

Bureau Clara Wichmann, dat opkomt voor vrouwenrechten, verzamelde in drie dagen tijd via een petitie ruim 40.000 handtekeningen van mensen die ook vinden dat de pil in het basispakket thuishoort. Deze werden vandaag aan de Kamer aangeboden.

Sinds 2011 uit basispakket

Het kabinet stelt dat de kosten van de pil, circa 50 euro per jaar, zijn te overzien. Een mogelijke uitbreiding van anticonceptie in het basispakket zou zorgen voor een premieverhoging van de zorgverzekering. Dat vinden de coalitiepartijen niet wenselijk. In 2011 werd onder toenmalig CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid de pil voor vrouwen ouder dan 21 uit het basispakket gehaald. Dit leverde toen een besparing op van 32 miljoen euro.
Vrouwen boven de 21 jaar draaien nu zelf op voor de kosten van de anticonceptiepil. Tussen de 18 en 21 jaar valt de pil onder het eigen risico. Onder de 18 jaar wordt de pil volledig vergoed.
Bronnen: NOS / PvdA

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!