Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Animal Rights: 'Makers Grana Padano-kaas mishandelen hun koeien'

20-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2601 keer bekeken
  •  
koe 1127
"Haal per direct de Grana Padano kazen uit de schappen!" Dat is de oproep van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, gericht aan Nederlandse supermarkten. Volgens hen worden de koeien die gebruikt worden om de kaas te maken zwaar mishandeld.
Op beelden die een Italiaanse dierenrechtenorganisatie met een verborgen camera heeft gemaakt, is te zien hoe een kalfje vlak na geboorte wordt weggehaald bij zijn moeder. "Dit leidt tot grote hoeveelheden stress bij zowel het kalfje als de moeder", aldus Animal Rights.
Let op: de beelden van deze video kunnen mogelijk schokkend zijn

Slecht leven melkkoeien

De geboorte van een kalfje is nodig om de melkproductie van de moeder op gang te brengen. Omdat de melk vervolgens bestemd is voor de consument, worden de kalfjes al vlak na de geboorte gescheiden van hun moeder. "Ook de melkkoeien 'leven' in een hel", zegt Kristel Grond, die bij Animal Rights de campagne 'Stop de slacht' leidt. "Hun kinderen worden direct weggehaald en met de placenta nog aan het lichaam worden ze direct aan de melkmachine gekoppeld."
Producten van Grana Padano zijn onder andere bij Jumbo en Delhaize te koop. Delhaize heeft Animal Rights inmiddels laten weten meteen onderzoek te zullen doen naar de behandeling van de kalfjes.

Reactie Albert Heijn

Ook Albert Heijn wordt door Animal Rights genoemd als afnemer van de Grana Padano-kaas. Een woordvoerder van Albert Heijn laat in een reactie weten dat de kaas die het van het merk verkoopt, niet uit de stal komt die in de video te zien is.
“Zanetti, de leverancier van de AH Grana Padano-kaas, kent zijn melkveehouders en verzekert ons dat deze melkveehouderij niet in hun keten zit en geen zuivel van het in de video betrokken bedrijf afneemt”, zegt de zegspersoon van Albert Heijn. “De melkveehouders waar de leverancier mee samenwerkt, nemen hun verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn. De leverancier ziet erop toe dat de dieren correct behandeld worden en dat wet- en regelgeving continu wordt nageleefd.”
Bron: ANP, Animal Rights
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!