Kassa

Android 13 is de nieuwste update: Dit gaat er veranderen

13-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7570 keer bekeken
  •  
besturingssysteem android google mobiel telefoon 1127

Androidgebruikers opgelet! Google heeft een nieuwe update voor het besturingssysteem Android gepresenteerd. De nieuwe versie is Android 13. Deze grote update is nog in ontwikkeling, maar is later in het jaar te downloaden. Dit betekent het voor jou.

Hoewel het om een grote update gaat, is het minder spannend dan Android 12, de voorganger van Android 13. Bij deze update werd een totaal nieuw design geïntroduceerd, dat ‘Material You’ heet. Ook kwamen er nieuwe privacyfuncties. De nieuwe Android 13 borduurt hier nu meer op voort.

Uiterlijke veranderingen

Straks wordt het op meer manieren mogelijk om het uiterlijk van Android aan te passen. Ook komen er standaard kleurenthema’s zodat je de ‘look’ van je software kan aanpassen.

App-iconen kun je met de update mee laten kleuren met een gekozen thema voor je smartphone. De software ziet er dan uit als één geheel. Je eigen gekozen kleuren komen dan beter naar voren. Dit zal ook werken voor apps die niet van Google zijn, bij Android 12 kon dit bijvoorbeeld nog niet. Deze functie werkt alleen wel uitsluitend voor Pixel-telefoons van Google.

Muziek krijgt een kleurtje

Een verandering die wordt genoemd is de muziekspeler in de notificatiebalk. Deze zal kleuren in het artwork van de muziek die op dat moment wordt geluisterd.

Privacyfuncties

Privacy en beveiliging is een belangrijk speerpunt van Android 13. Zo kun je straks apps toegang geven tot bepaalde typen media. Je kunt dan ook kiezen dat een app bijvoorbeeld geen toegang geeft tot je foto’s en video’s als dit ook niet noodzakelijk is.

Een belangrijk detail is dat je ook toestemming kunt geven tot één specifiek mediabestand. Zo kun je bijvoorbeeld alleen voor een profielfoto toegang geven tot de desbetreffende foto, maar niet tot de rest van al je media.

Minder pushmeldingen

Ervaar je nu opdringerige pushmeldingen? Dit gaat veranderen met de nieuwe update. Apps moeten voortaan toestemming vragen om meldingen te mogen sturen. Ook zal Google Assistent minder storend worden. Je kunt straks uitschakelen dat de assistent je te hulp schiet. Dit kan nu soms ongewenst gebeuren als je de thuisknop eventjes ingedrukt houdt.

Play Store krijgt een make-over

De Google Play Store krijgt ook een nieuw design. Het zal simpeler ogen en je ontdekt gemakkelijker nieuwe apps.

Functies voor meertaligen

Voor mensen die verschillende talen spreken zijn er verbeterde functies. Straks is het mogelijk om per app te kiezen welke taal je ingesteld wilt hebben.

Betere splitscreen-modus voor tablets

Met Android 13 wordt het makkelijker te mulitasken op een tablet. De splitscreen-weergave is straks makkelijker te activeren. Zo kun je meerdere apps tegelijk gebruiken op een scherm.

Vermoedelijk wordt de nieuwe update in augustus of september uitgebracht.

Bron: Android Planet

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

djfox741
djfox74116 mei 2022 - 12:31

@Yvonne-909 Is geen optie omdat de interface verschrikkelijk is/vind met Android ben jezelf baas waar en wat je op de schermen plaatst bij IOS staat de handel op een kluitje en van Widget's hebben ze nog niet van gehoord.

rinuszwam
rinuszwam16 mei 2022 - 10:02

Voor de gemiddelde Gewone ouderen zijn al deze veranderingen NIET meer bij te houden ! Ik én vele lotgenoten worden weer te dupe van de steeds maar weer NIET noodzakelijke veranderingen !!

2 Reacties
Yvonne-909
Yvonne-90916 mei 2022 - 10:08

Overstappen naar Apple?

frits
frits16 mei 2022 - 12:16

Niet updaten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!