Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ANBO begint petitie tegen onduidelijke AOW-regels

11-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
195x90_mantelzorg_02.jpg
Twee 65-plussers die regelmatig bij elkaar over de vloer komen of een dochter die vier dagen in de week voor haar hoogbejaarde vader zorgt en dan blijft slapen. Het is heel normaal, maar wonen ze dan ook samen? Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zou dat zomaar eens het geval kunnen zijn. Wie niet doorgeeft dat hij samenwoont maakt zich schuldig aan uitkeringsfraude. De boetes hiervoor zijn sinds dit jaar fors verhoogd. Wanneer is er nou sprake van samenwonen?
Petitie
Ouderenbond ANBO wordt al jaren overstelpt met vragen vanwege de onduidelijke regels. De SVB geeft namelijk geen duidelijke criteria voor het voeren van een 'gezamenlijke huishouding'. De regels vertellen niet hoeveel dagen per week of hoeveel weken per maand mensen bij elkaar kunnen zijn binnen een LAT-relatie. De ANBO begint nu een petitie waarmee de bond in Den Haag gaat protesteren tegen de onduidelijkheid.
Liefdesrelaties
De regels hebben niet alleen betrekking op liefdesrelaties. Ook twee buurtbewoners, vrienden of een ouder en een kind die veel op één adres samen zijn, kunnen in de ogen van de SVB een gezamenlijke huishouding vormen. Volgens de SVB is daar sprake van als:
- u en de ander de meeste tijd samen doorbrengen op één adres, en
- u samen de kosten van het huishouden betaalt, of
- u voor elkaar zorgt Voor meer informatie over de regels klik hier
Tegenstrijdig
Volgens de ANBO zijn die regels echter te vaag en verstrekken diverse SVB-kantoren tegenstrijdige informatie. Zo zegt de ene medewerker dat het is toegestaan vier nachten bij elkaar te slapen, terwijl de ander de grens trekt bij drie nachten. In de praktijk beoordeelt de SVB zaken 'van geval tot geval'. Is het energie- en waterverbuik in de ene woning minimaal dan kan de SVB daarin een aanwijzing zien dat er wordt samengewoond. 
Fraude
Wie niet doorgeeft dat hij een gezamenlijke huishouding voert maakt zich schuldig aan uitkeringsfraude. Immers: mensen die samenwonen hebben geen recht op een AOW-uitkering voor alleenstaanden (€1023) maar op AOW voor samenwonenden (€707). Twee alleenstaanden die stiekem samenwonen ontvangen dus samen €2046, ruim €600 meer dan waar ze recht op hebben. Volgens de ANBO zijn veel mensen zich echter niet bewust dat ze samenwonen.
Boete
AOW'ers die worden betrapt op fraude moeten niet alleen het te veel ontvangen bedrag terugbetalen. Sinds 1 januari 2013 krijgen ze ook een boete die gelijk is aan het te veel ontvangen geld. Tot dit jaar bedroeg die boete nog 10% van de te veel ontvangen AOW. De SVB roept mensen die de regels onduidelijk vinden op contact op te nemen met hun vragen. Volgens de ANBO kunnen ze daarmee echter zichzelf in een lastig parket brengen.
Tweede Kamer
De ANBO pleit er in haar petitie voor de regels te versimpelen. In de ogen van de bond moet de SVB de simpele stelregel hanteren dat wanneer twee partners ieder een eigen woning hebben waaraan ze kosten hebben, er geen sprake is van samenwonen. De ANBO roept haar achterban op de petitie te ondertekenen. Dat kan nog tot 28 mei 2013. Met de opbrengst stapt de bond naar de Tweede Kamer en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. De petitie ondertekenen kan op de website van de ANBO .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!