Kassa

Analoge radio verdwijnt: dit moet je erover weten

17-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
49955 keer bekeken
  •  
1127radio
Luister je nog analoge radio? Dan hoor je bij een steeds kleiner wordende groep mensen. Ziggo, een van de laatste aanbieders van de kabel, stopt er dit jaar mee. Wil je toch blijven luisteren? Hier lees je wat je kunt doen.
Analoge radio is via de coax-kabel op het netwerk van (in dit geval) Ziggo. Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
Weet je niet zeker welke vorm van radio je nu gebruikt? Stel je radio dan af op 98.9. Je hebt te maken met analoge radio als je daar een boodschap van Ziggo hoort.

Twee kleine aanbieders

Er zijn nog een paar regios waar analoge radio voorlopig in leven wordt gehouden. Friese en Groningse klanten van Kabelnoord hoeven bijvoorbeeld nog geen afscheid van de kabel te nemen. Het bedrijf denkt nog niet aan stoppen, tenzij de radiostations zelf niet meer analoog uitzenden, aldus een helpdeskmedewerker. Bij de andere aanbieder, Caiway, kun je alleen in bepaalde regio’s nog kabelradio ontvangen.
Met Ziggo verdwijnt in ieder geval de laatste grote aanbieder van het kabel-toneel. Het bedrijf begon op 24 februari met het afsluiten van analoge radio in de regio Capelle aan de IJssel, intussen zijn daar al meerdere regio’s bijgekomen. Zo is het in Den Haag sinds deze week niet meer mogelijk om op de ‘ouderwetse’ manier radio te luisteren. Eind 2021 hoopt Ziggo het signaal overal in Nederland weg te hebben gehaald.

Sneller internet

De provider doet dit naar eigen zeggen om ruimte te creëren op het netwerk, dat ook internet- en telefoonverbindingen in de lucht moet houden. Het schrappen van analoge radio maakt in dit geval ruimte voor een snellere internetverbinding.
"Het is misschien verbazingwekkend, maar het radiosignaal weghalen geeft veel winst", legde netwerkdirecteur Leo-Geert van den Berg van Vodafone-Ziggo vorige maand uit aan de NOS. "Met name in de lage frequenties van het spectrum. Die hebben we nodig om de internetsnelheden in de toekomst te verhogen."
Door deze veranderingen moeten veel mensen naar een nieuwe oplossingen zoeken. Volgens Ziggo zelf luistert 5 tot 10 procent van haar klanten nog naar analoge radio. Dat komt neer op zo’n 200.000 tot 400.000 luisteraars. Deze mensen moeten dus naar een alternatief zoeken. Gelukkig zijn er meerdere opties. We hebben ze op een rijtje gezet.

Met een kastje

Als je via je provider naar radio wil blijven luisteren, kun je ervoor kiezen om een digitaal kastje aan te schaffen. Zo’n ontvanger is vergelijkbaar met de kastjes die tegenwoordig op de meeste televisies zijn aangesloten. Via deze methode kun je naar alle radiostations luisteren die je provider aanbiedt. Groot nadeel: voor zo’n kastje betaal je al snel zo’n 50 euro.
Heb je al een kastje voor digitale televisie? In de meeste gevallen kun je daar ook radio op afspelen. Sommige ontvangers (zoals die van KPN of Ziggo) hebben een speciale radio-functie. Hier zit mogelijk ook een nadeel aan: wil je de radio aanzetten, dan moet je eerst de tv aanzetten.

Met een DAB+ of internetradio

Een andere digitale optie is het aanschaffen van een DAB+ radio, dat digitale radio via de ether ontvangt. Met DAB+ kun je veel meer zenders ontvangen dan via FM- of kabelradio. Het voordeel van digitale radio is dat je geen ruis hoort. Er zit echter ook een nadeel aan: als je op een plek slecht bereik hebt, valt het geluid in zijn geheel weg. Er zijn radio’s die naast DAB+ en FM ook via internet radio kunnen afspelen. Heb je slecht bereik, dan kun je altijd overschakelen op een andere ontvanger.

Antenne

Gewoon via FM radio blijven luisteren zonder dat je daar een provider voor nodig hebt? Dan kun je ook gewoon een antenne aansluiten. Het aanbod aan radiozenders is via FM wel een stuk beperkter dan via DAB+. Nadeel: er is kans dat je slechte ontvangst hebt.
Bron: Caiway, Den Haag FM, Kabelnoord, KPN, NOS, Omroep West, Radiowinkel.com, Tweakers, Ziggo
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

hans raes
hans raes4 feb. 2023 - 7:29

Maak je eigen radiostation met een internet radio en een Aldi AUTORADIO zender tussen 88 en 108 MHz ,gewoon in huis op alle FM radio,s te ontvangen, werkt al jaren bij mij met een beperkt berijk in huis,goed genoeg

icf207
icf20711 jan. 2023 - 0:33

Ik geloof dat het niet helemaal goed gaat met die geld wolven. Wij kopen bij de aldi en meer bedrijven een wifi zender voor in de auto welke ook te gebruiken is om een signaal neer te zetten op je fm radio tussen 87 en 108 MHZ gewoon ook thuis dus. De pc aansluiten en je maakt je eigen radio station. Analoog komt weer helemaal terug van wegeweest van wege de audio kwaliteiten.Digitaal is gewoon bagger. Vlak geluid geen diepte en geen toon verschillen. Het tetterd alleen maar in je oren.

Tulpentrut
Tulpentrut29 sep. 2022 - 13:10

Ik ben echt woest. Dab radiootje besteld omdat iemand mij bezworen had dat ik daarmee wel Nederlandse radio in het buitenland zou kunnen ontvangen. Niet dus! Ik wil gewoon Nederlandse zenders kunnen ontvangen in Hongarije en niet via wifi/internet! Dit is krankzinnig!! Ben de halve wereld rondgereisd, door woestijnen getrokken en in the middle of nowhere gewoond in een rieten hutje. Altijd was er Nederlandse radio bij maar nu, in het kader van "alles moet beter" is dat weg. Wiens bloed kan ik drinken? Welke gek heeft dit op zijn geweten??? Zelfs de wereldomroep is alleen nog via internet. Wat heb je daaraan in de rimboe? Ze zijn gek geworden en ik wil gewoon de fm, am en mw terug!

Seurdar
Seurdar18 feb. 2022 - 22:34

Gelukkig hebben we nog altijd de fm van nederland https://radiostations.nl

Jaap Rotterdam
Jaap Rotterdam15 feb. 2022 - 16:06

over analoge radio. dan maar DAB+ ??? Leuk bedacht. maar midden in een flat met dikke betonnen muren...echt geen ontvangst. dan moet je je radio in het raamkozijn zetten. of met een speciale antenne gaan werken. de stereo installatie in het kozijn is geen optie. zon....het is volgens mij allemaal alleen om geld begonnen.

DcM
DcM31 dec. 2021 - 15:25

Ben zelf door Ziggo ook met dit probleempje bezig geweest. Wat mij opvalt is dat niemand het heeft over functie verlies van bv. Radio versterkers die in gebruik waren. Wat mij stoort is dat het net lijkt of de gebruiker zo geweldig vooruit gaat, maar een aantal zaken blijven buiten schot. Bv. Aansluiten Ziggo digi kastjes is prima mogelijk , maar zender info kunt u wel vergeten. Oude situatie kreeg ik netjes de zender info op de display van mijn versterker. Is weg. Gebruik van voorkeuze knoppen met uw zenders ? Kunt u wel vergeten ,want werkt niet meer op uw versterker. En ja volgens Ziggo is het eenvoudig hoor want de radio kanalen beginnen vanaf 800 (802 = radio 2) O ja en er is een lijstje beschikbaar met zender nrs. Heerlijk 2022 ook (: even een printje maken, want waar zat radio rock etc ook al weer ?. Niet alles is vooruitgang zullen we maar zeggen.

evertjan60
evertjan603 nov. 2021 - 10:37

Heb een kleine radio gekocht voor nog net geen 100 euro. Met internet, dab+, fm en bleutooth. Werkt op batterijen en lichtnet. Alles werkt vlekkeloos. Pinell.

1 Reactie
icf207
icf20711 jan. 2023 - 0:43

je heb gelijk en je kijk en luistergelden zitten gewoon in je belasting. Zou er dan ook uit moeten. Het zijn bedrijven die beslissen en niet wij. Stelletje sukkels zijn het.

MiMu
MiMu26 okt. 2021 - 14:23

Heb net ff gechat. Het is inderdaad radio luisteren via de TV die aan moet, of via extra kastje met voor mij een 5e afstandbediening, of m.b.v. een losse antennetje met enkele zenders met goed ontvangst. Voor mij alle drie geen optie. Ze bieden geen analoge radio meer aan, maar het abonnementsgeld blijft wel het zelfde. Schandalig!

Koning Klant
Koning Klant21 okt. 2021 - 12:34

Ik zou Kassa! willen verzoeken hier een item over te maken. Deze uitschakeling van de analoge FM is top down aan de mensen opgelegd. Niet bottom up. Want wie is hier nou eigenlijk voor? Welke groep klanten heeft Ziggo gevraagd om de FM radio signalen niet meer door te geven? Helemaal niemand. Daag me uit Ziggo, wie wilde dit? Het is misschien goed eens de oorsprong van kabel tv weer te benoemen. Gemeentes wilden af van het woud van antennes op de daken, het was lelijk, en de antennes vaak roestig en gammel. Daardoor kwam er kabel tv. En nu moeten we weer terug want er kan wat met hogere data snelheid....en al die mensen die vele honderden euro's uitgaven voor een mooie stereo toren met een FM tuner? Mijn moeder vindt het heel vervelend, en ik heb al gebeld met Ziggo, en de telefonistes vinden het ook een ramp. Kassa, doe er iets aan, we hadden iets wat goed was, niemand wou er van af, DAB+ werkt niet altijd goed, en aan FM in de ether wordt ook al gerommeld, want we "moeten aan de DAB". Niet omdat de consument dat wil, maar van wie moet het eigenlijk wel, en waarom?

RiaMJ
RiaMJ23 sep. 2021 - 14:44

Ik had ook probleem dat mijn analoge stereo set geen radio meer weergeeft via de Ziggo kabel. Heb div malen Ziggo gebeld maar kwam niet verder dan : antenne krijgen of box kopen. Dus zelf aan het uitvogelen gegaan. Nu heeft mijn tuner een tulp aansluiting (rood en wit) en de Next media box een Jack aansluiting voor audio. Ik heb via Bol.com een kabeltje van 1,67 gekocht : een kant met de dubbele tulp aansluiting en aan de andere kant een 3,5 mm Jack aansluiting. Dat laatste ondervonden toen ik eerst een te kleine Jack aansluiting had getest. Nu: Wel dus tuner aan en dan tv aan en radiozender kiezen(met de Next media box kan dat met de microfoon functie op de afstandsbediening ) : zodra je de radiozender hoort kan mijn smart tv gewoon uit en het volume via de tuner geregeld. Ik kan hier prima mee uit de voeten zolang er via FM wordt uitgezonden.

ksee
ksee25 aug. 2021 - 14:13

Vandaag contact gehad met Ziggo met de vraag: Waar kan ik op jullie website de analoge zenderindeling met bijbehorende frequenties vinden? Ik wil dus met een antenne luisteren naar FM radio, niet digitaal! Na uitleg wat ik precies wilde, leek mij al heel duidelijk, 23 minuten met een jongeman aan de telefoon om samen naar een lijst te zoeken met gekoppelde radiostationsnamen en bijbehorende frequenties.. Uiteindelijk bleek dat Ziggo alleen maar een digitale lijst heeft en verder verwees naar Google.. Toch nog mijn lijstje gevonden maar waarom biedt Ziggo dit zijn klanten dit niet aan?? Wat een slechte service, een digitale tuner kopen is blijkbaar het advies...

1 Reactie
macboomgaard
macboomgaard7 sep. 2021 - 9:17

Aantal malen telefonisch kontakt gehad. Het had zo simpel kunnen zijn om via de mediabox een verbinding te kunnen maken. Niet dus. 1e gesprek meende dat ook, maar werkte niet, 2e gesprek zou een kabel sturen maar bleek een coax kabel te zijn. Werkte dus ook niet. Wacht nu op een antenne en luister nu via blue tooth van tablet naar radio. Dus nu niet even de radio aanzetten maar eerst andere handelingen verrichten.Dit terwijl ik een Dab+ radio heb maar via signaal Ziggo werkt dat niet. Helpdesk kon ook niet helpen. Slechte beurt van Ziggo.

matray
matray22 aug. 2021 - 11:42

als ziggo ophoudt met analoge radio, dan is het netjes om mensen met een dure hifi installatie de decorder voor niets aan te bieden. Tenslotte hebben wij niet gevraagd om met analoge radio te stoppen. Met een fm antenne van ziggo ontvang je weinig radiostations. Netjes is een woord dat vele mensen niet meer kennen.

Franske1958
Franske195821 aug. 2021 - 6:48

Er zijn nog veel, vooral ouderen die geen internet hebben die hier dus helemaal niets van begrijpen, die moeten vaak maar blindelings geloven als een familielid de boel even anders komt aansluiten en met een extra kastje aan komt zetten. Een (buiten) antenne is vaak geen optie omdat de gewenste zender niet is te ontvangen met een draadje of een buitenantenne. Ikzelf ga luisteren via mijn Humax die op de versterker is aangesloten. Een DAB+ zou ik best willen maar ik kan er geen enkele vinden die tussen mijn stereo toren past. Mijn eisen: zijn niet zo groot: Een DAB+ FM tuner van 43 CM breed, zilverkleurig, want dat is mijn toren ook. en dan eentje ZONDER internet radio erop en alle functies op het apparaat zelf te bedienen, dus zonder afstandbediening. Helaas Kan ik er geen enkele vinden, dus DAB+ valt voor mij dus af. Helaas is er voor het verdwijnen va radio van de kabel geen fatsoenlijk alternatief. Dus samen gevat: slikken of stikken.

ventje54
ventje5420 aug. 2021 - 20:40

Grote schande, de macht van de internet bedrijven begint aardig op dictatuur en beperking van luisteren te worden. En waar blijft de regering i.z het op kosten jagen van de de kijker en luisteraar. Nogmaals grote schande. Ben bezig om een andere provider te zoeken die beter !! en ook GOEDKOPER!!!!!! is dan Jantje arrogantje ZIGO

henri_b
henri_b20 aug. 2021 - 10:34

DAB+ wordt hier aangeraden, maar de ontvangst van DAB+ is dramatisch slecht. Ik heb DAB+ in de auto en kan slechts 1 zender ontvangen. En ik heb sinds de introductie van DAB+ nog nergens een positieve reactie gezien, alleen maar ontvanstproblemen. wanneer DAB+ een succes moet worden zal er nog een hoop aan gewerkt moeten worden.

henkie.penkie
henkie.penkie19 aug. 2021 - 14:51

Het analoge signaal verdwijnt over enkele jaren helemaal uit de lucht en daarom kun je bij het kopen van radio het beste rekening houden om een radio met dab afstemming te kopen

Schuif
Schuif19 aug. 2021 - 8:27

Krijgen we nou ook korting waant tot heden heb ik niets vernomen. van Ziggo .b.v. Trouwens op mijn pc krijg ik steeds een irriterende melding van mc.afee die mij zegt dat waarschijnlijk er iets fout is en ik bij hun moet abonneren wat heel hatelijk is van hun en is dat niet te verhelopen. Heb hun ook al geschreven maar geen antwoorden dus een heel erge foute firma die mcAfee.

lpaard1981
lpaard198119 aug. 2021 - 7:57

dan maar weer gewoon via de antenne luisteren. vind dat digitale radio helemaal niets. een antenne werkt meestal ook prima. tip bij slechte ontvangst via de antenne, maak er een metale draad aanvast en maak die vast aan bijv. de buis van de verwarming met een plakbandje aan de muur enz. je verlengt de antenne waardoor het ontvangst beter wordt.

weissman
weissman18 aug. 2021 - 23:00

Naast de problemen met de aanschaf en het aansluiten van DAB+ of een oplossing voor internetradio op je bestaande installatie is het digitale signaal, zowel bij DAB+ als bij internet-radio zo sterk gecomprimeerd dat de geluidskwaliteit aanzienlijk lager ligt dan dat van bijv. een CD. Voorbeeld DAB+ (zo te vinden op internet) Zender Bitrate NPO Radio 1 96 kbps NPO Radio 2 96 kbps NPO 3FM 96 kbps NPO Radio 4 128 kbps NPO Radio 5 96 kbps NPO Soul & Jazz 88 kbps NPO FunX 96 kbps NPO 3FM Alternative 96 kbps NPO SterrenNL 88 kbps NPO 3FM KX Radio 96 kbps NPO Radio 4 Concerten 96 kbps NPO FunX Dance 96 kbps NPO FunX Slow Jamz 96 kbps

pk49
pk4918 aug. 2021 - 20:32

er zijn genoeg radio appjes voor op je smartphone. Als je maar een data verbinding hebt via je telefoonprovider. Of "gewoon"via wifi. En via de koptelefoon aansluiting aan je stereo hangen.

JannaCornelia
JannaCornelia18 aug. 2021 - 18:17

Al jaren heb ik een dab+ radio, in het begin was de ontvangst in huis best goed, nu heb ik alleen nog ontvangst bij het raam en buiten. Het is wel handig dat de radio oplaadbaar is om mee door het huis te lopen op zoek naar signaal! Bij mijn oude hifi installatie heb ik een internetradio gekocht die op de bestaande tuner-versterker kon worden aangesloten. Zit met een kabel met de router verbonden. Werkt goed, maar andere zenders zoeken nogalveel werk door de overvloed aan zenders.

Hassan7777
Hassan777718 aug. 2021 - 17:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hassan7777
Hassan777718 aug. 2021 - 17:36

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

h.koster30
h.koster3018 aug. 2021 - 17:29

Eerst een extra kastje voor Ziggosport, nu extra kastje voor de radio. Wij denken er sterk over na om over te gaan naar Kpn.

1 Reactie
gerardvantol
gerardvantol18 aug. 2021 - 18:45

Ziggo sport ontvang ik gewoon op mijn media box, niks geen extra kastje nodig. En Analoge radio is helaas aan zijn einde gekomen, net als paard en wagen voor het vervoeren van zware vrachten.

Wilma-60
Wilma-6018 aug. 2021 - 15:15

Ja en weer eens dwang en geldklopperij !!!!!!

1 Reactie
knurft
knurft18 aug. 2021 - 20:45

Wilma, toen in het begin van de 70e jaren de "Distributie radio" (ook via een kabel) verdween, moesten de mensen ook naar de winkel om een radio te kopen, radio's waren er ook niet meer maar Tuner-versterkers, dat was nog een stap verder want men was een radio gewend. Aan ieder tijdperk komt ooit een einde en zo ook nu met de "radio" via de kabel. De (benzine) auto gaat er ook aan 😟☹️

kama
kama18 aug. 2021 - 13:35

Wat kunnen we eraan doen dat de DAB+-ontvangst eindelijk goed wordt? Wij luisteren NPO-radio5 via de analoge kabel van Ziggo. Dat kan straks niet meer. Ze zitten niet op de FM. Wel op DAB+. Maar slechts op enkele plekken in het huis vlak bij het raam is hier deze zender te ontvangen. Vele zenders helemaal niet. Ik heb in mijn vorige woonplaats (waar de ontvangst iets beter was) 5 DAB+-radio's aangeschaft. Geen van alle hebben hier voldoende ontvangst. En als ze het al doen en je doet een ledlamp aan dan gaat de zender nog uit. Leuk om oude technieken weg te gooien, maar doe dat pas als de nieuwe werken! Ik dacht trouwens dat ClassicNL (de tweede zender waarnaar we luisteren) überhaupt niet meer op de DAB+ zat. Althans een paar jaar geleden was ClassicFM daarmee gestopt.

2 Reacties
pebk
pebk18 aug. 2021 - 14:26

Volgens de site van ClassicNL wel: https://classic.nl/hoeluisterjenaarclassicnl

capteam
capteam18 aug. 2021 - 20:40

Radio 5 is gelukkig wel prima via streaming of InTune te ontvangen.

Gerjen
Gerjen18 aug. 2021 - 13:23

Hoe zit het met de autoradio. Veel FM zenders analoog dus. Wat is de beste oplossing voor het verdwijnen van de FM in mijn auto?

2 Reacties
pebk
pebk18 aug. 2021 - 14:14

Een andere auto kopen indien de radio ingebouwd is... maar wees gerust, volgens deze site gaat dat nog jaren duren (5 tot 8 jaar) https://www.totaaltv.nl/nieuws/einde-analoge-radio-in-zicht-radiozenders-fm-wordt-dab/ Mocht u geen andere auto willen kopen binnen die periode, dan zijn er nog oplossingen als deze: https://image-us.bigbuy.win/upload/receive_file/2020/12/14/05/12/5fd6f436c2e331958287531.jpg

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer18 aug. 2021 - 21:25

Geachte Gerben, Er zijn DAB adaptors te koop voor uw autoradio : Google even.

Wijdeveld
Wijdeveld18 aug. 2021 - 13:06

Is het werkelijk zo dat mensen zitten te wachten op een nog sneller internet. volgens mijn gegevesn is dit momenteel helemaal niet nodig. Wat de providrs doen is mensen zaken door hun strot duwen en hun eigen zakken vullen. Het kost veel mensen alleen maar meer kopzorgen: waar haal ik mijn FM signaal nu weer weg. Oh ja eerst kosten maken en dan maar hopen dat je e.e.a. aan het werk krijgt. Veel mensen snappen er niets meer van. En ieder jaar de abonnementen maar verhogen met € 2,00 gemiddel in de maand. Wat je er voor krijgt is alleen maar meer rotzooi en zaken waar je niet op zit te wachten. Het schijnt dat dit een soort "vooruitgang" is Pure onzin natuurlijk. Veel mensen luisteren al decennia naar FM en hebben hier helemaal géén klachten over. Het is gewoon smerige politiek van de providers die het leven alleen maar duurder en duurder maken. Ze zijn, door hun verworven machtsposities, asociale instellingen geworden zoals er steeds meer van dit soort machtsbedrijven komen om de klant langzaam te wurgen.

2 Reacties
Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer18 aug. 2021 - 21:27

Geachte Wijdeveld, Een DAB radiootje is niet zo duur. Er zit ook een radio op uw interactieve tv ontvanger.

gypsyjoy
gypsyjoy19 aug. 2021 - 10:51

vroeger wilde men vd antennes af op de daken en kwam er gratis kabel radio en tv. Ja.U leest het goed. Gratis. Toen werd de boel gepivatiseerd en begonnen de betalingen.Eerst weinig, een of twee gulden en dat is almaar meer geworden. De antnnes zijn vd daken,en maakten plaats voor schotels. Nog vervuilender om te zien.En nu dan over op DAB? Ik vind het niks.Ik wil mn sterioblokje (cassette,radio, cd speler en grammofoon) gewoon blijven gebruiken. Ik wil geen tv aan voor radio.En de boel staat er ook niet dicht bij om via een kabel aan te sluiten.Korton, weer geen verbetering maar wel weer extra kosten.Ik heb er niet om gevraagd! En mij is ook niks gevraagd. Foei!

ruitenboer
ruitenboer18 aug. 2021 - 12:55

"Hier zit mogelijk ook een nadeel aan: wil je de radio aanzetten, dan moet je eerst de tv aanzetten." Op alle settopboxen (kastjes) die ik ken zit een analoge- of digitaleaudiouitgang (SPDIS) dus kabeltje van kastje naar audioingang van de geluidsinstallatie. Daar hoeft de TV niet voor aan te staan. Enige nadeel is dat bij niet alle aanbieders het ingestelde kanaal op een display wordt weergegeven zoals bij b.v. KPN het geval is. Het is en blijft behelpen maar dat is ook met een DAB+ uitbreiding. Dat werkt in grote delen van het land ook niet overal zonder externe (buiten)antenne. En een alternatief is een FM binnenantenne, goed genoeg voor de Nederlandse zenders (meestal meegeleverd bij je audioapparatuur) maar waarschijnlijk niet bewaard. Voor een paar euro te koop (of zelf maken).

harmsen
harmsen18 aug. 2021 - 12:15

Het is toch belachelijk. Via de ether kun je nu al geen televisie meer kijken. Mag er dan nog wel radio via de ether geluisterd worden? Alsof iedereen maar geld heeft voor een DAB+ radio. Je moet tegenwoordig alles hebben, ook al heb je daar geen geld voor!!

2 Reacties
pebk
pebk18 aug. 2021 - 14:16

Ja, dat mag. Via de ether blijft het de komende jaren nog beschikbaar, voorspelt men.

satkijker
satkijker18 aug. 2021 - 14:39

Via de ether is tv ontvangst nog steeds mogelijk hoor. Via dvb-t2 zijn NPO 1-3 en de regionale zender gratis te ontvangen.

Nijenbrinks
Nijenbrinks18 aug. 2021 - 11:48

Allemaal mooi en prachtig maar ik heb een nieuwe DAB+ radio maar meestal geen ontvangst dus weer terug naar FM

fmc
fmc18 aug. 2021 - 11:30

Niet overal is Classic nl te ontvangen, in Limburg kun je het vergeten. De randgebieden van Nederland tellen niet meer mee! Vertel dus niet dat je via DAB+ meer zenders ontvangt.

Penghi
Penghi18 aug. 2021 - 11:20

Het helpt niet, dat weet ik, maar ik voel boosheid bij het lezen van dit soort berichten. Jongeren zeggen snel: "je MOET met je tijd meegaan........." Nou, ik ben niet 'jong' meer en woon al 15 jaar niet meer in Nederland. Ik overwoog om weer terug te gaan, maar als ik dit digitale gedoe lees dan denk ik: 'ik hoor er niet meer bij'. Toen ik nog werkte was ik op de hoogte, nu niet meer. Waar ik nu woon zijn ze (gelukkig!) nog niet zo ver en hier kan ik het meeste nog begrijpen. Ik heb ernstig medelijden met veel senioren in Nederland. Als ze niet met de tijd mee kunnen, moeten ze zelfs het simpele genot van radio straks ontberen. Niet iedereen heeft mensen om zich heen die hier bij kunnen helpen.

schildertuin
schildertuin18 aug. 2021 - 10:42

Wij hebben hier geen ziggo. En ook heb ik geen dab+ radio in de auto. Kan nog leuk worden.

AAJ Plaatsman
AAJ Plaatsman18 aug. 2021 - 10:34

Je kan niet direct via het kastje van 50 euro naar de radio luisteren als je Mediabox hebt. Dan moet je weer een spitter aanschaffen vanwege het doorlussen. Echte service noem ik het niet van Ziggo door klanten op kosten te jagen. En dan zeggen ze bij Ziggo wel dat het is om internetsnelheid te verbeteren en dat je elk jaar een soort update krijgt waar je een paar maanden later weer voor moet bijbetalen. De service is dus heel ver te zoeken

asimov007
asimov00718 aug. 2021 - 10:26

Kan misschien ook een groot probleem gaan worden voor radio piraten en lokale zenders di alleen via de fm uitzenden en geen DAB ofzo hebben. Het is ook de vraag hoeveel mensen dan nog een gewone radio erbij willen hebben of aanschaffen. Of het wordt voor de autobezitters noodzakkelijk om in de auto te luisteren. Minder luisteraars ook minder reclame.

loeks
loeks18 aug. 2021 - 10:04

Ik heb een DAB+ radio, woon in Groningen en heb 0 (nul) zenders ontvangst. Ik vind DAB+ een ramp want het werkt echt voor geen meter. De toekomst is toch echt voor internet radio dus besteed daar aub aandacht aan en vergeet DAB+

1 Reactie
Pharmacopolam Circumforaneum
Pharmacopolam Circumforaneum18 aug. 2021 - 10:22

Waar in Groningen? De DAB+ in de auto ontvangt vrijwel gehele provincie met raam antenne, maar een sprietje op een kleine thuis, dan is de vraag hoe is het buiten? Zowel HR++ glas als de aluminium folie op de glaswol dekens op de geisoleerde woningen houden ook vaak die kleine signalen van DAB+ tegen, dan is een buiten antenne aansluiten enige oplossing. Ook bij matige FM radio of geen GSM bereik is vaak jou huis fout geisoleerd. Bij mijn buren gaatje in kozijn geboord van 3 mm en draad erdoor en buiten antenne vast gesoldeerd. Ziggo was goede maar helaas, ze mogen die stekker eruit trekken.

gallito
gallito18 aug. 2021 - 9:58

Ziggo geeft gratis de antenne kabel aan hun klanten. Info op hun site.

1 Reactie
AAJ Plaatsman
AAJ Plaatsman18 aug. 2021 - 10:36

Een kabel van nog geen meter lengte. En als je tuner ergens in huis staat waar die is aangesloten via de (ouderwetse) kabel dan kom je te kort met de antenne die je gratis krijgt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!