Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Amsterdamse taxi's niet langer anoniem

31-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
taxi_06.jpg
Taxichauffeurs mogen vanaf zaterdag op de Amsterdamse standplaatsen niet langer anoniem klanten oppikken. Alle bestuurders moeten zijn aangesloten bij een taxicentrale met een vergunning en in het bezit zijn van een speciale pas. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een fikse boete die kan oplopen tot 19.000 euro.
Taxipas
De gemeente heeft tot nu toe bijna 2400 taxipassen uitgedeeld en 11 vergunningen aan zogeheten Toegelaten Taxiorganisaties (TTO). Volgens een woordvoerster zijn er nog ongeveer 200 passen in behandeling. Dat komt onder meer omdat chauffeurs te laat waren met de aanvraag of omdat nog niet alles compleet was in hun dossier. ,,We willen het zorgvuldig doen.'' Aan 10 chauffeurs is een pas geweigerd, onder meer vanwege eerdere incidenten of omdat ze hun zaken niet op orde hadden.
Imago
Met de nieuwe regels wil Amsterdam voorgoed een eind maken aan de jarenlange misstanden in de taxibranche. Die kampt met een slecht imago, omdat chauffeurs stelselmatig korte ritjes weigeren, de weg niet weten of juist via een omweg naar de plaats van bestemming rijden. Ook wil de gemeente dat chauffeurs van buiten de stad over een Amsterdamse pas beschikken. ,,Op zaterdagavond reden er soms wel 3000 tot 4000 chauffeurs in Amsterdam uit het hele land, van Friesland tot Zeeland'', zegt de woordvoerster. Iedere taxi heeft nu een daklicht met een nummer, waardoor niemand meer anoniem rijdt.
Kleuterklas
Verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes (VVD) wil met het nieuwe beleid een einde maken aan het ,,kleuterklasmodel''. Volgens hem waren er meer gemeentelijke toezichthouders op taxi's dan juffen op een kleuterklas. Het is nu aan de TTO's de chauffeurs in de gaten te houden. Mochten die geen actie ondernemen op slecht gedrag, dan kan de gemeente in het ergste geval de vergunning van de hele organisatie afnemen. Een speciaal taxiteam met handhavers moet erop toezien dat iedereen zich aan de regels houdt.
Dwangsom
Naast een boete van het Openbaar Ministerie, kan de gemeente een dwangsom opleggen. Die wordt al bij de tweede overtreding geïnd, een bedrag van 5600 euro met een maximum van 28.000 euro.
Meldingen
Tegelijkertijd begint de gemeente met een nieuwe publiekscampagne om klanten op te roepen misstanden te melden. ,,We verwachten niet dat zondag 2 juni alles voorbij is'', aldus de zegsvrouw. ,,Maar na de zomer denken we de eerste verbeteringen te zien.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!