Amsterdamse stadsreinigers laten vuil staan
17-02-2010
• leestijd 2 minuten
Vuilnismannen en stratenvegers in Amsterdam voeren woensdag actie voor een betere cao. In veertien Amsterdamse stadsdelen wordt een dag lang geen vuilnis opgehaald.
Net zoals hun collega's van de Utrechtse gemeentereiniging een week geleden overhandigen de vuilnismannen een petitie aan het gemeentebestuur. Hierin eisen zij 1,5 procent loonsverhoging. Wethouder Marijke Vos (GroenLinks, Personeel en Organisatie) neemt het verzoekschrift in ontvangst.
Amsterdammers zullen slechts in beperkte mate last hebben van de staking. Veel inwoners kunnen hun afval gewoon kwijt in ondergrondse vuilcontainers. Bovendien halen de reinigingsdiensten op veel plaatsen in de stad meerdere malen per week het vuilnis op. Als burgers woensdag toch hun afval buiten zetten, blijft het hooguit een paar dagen staan.
Vijf vragen over de amtenarenacties:
In Amsterdam voeren vuilnismannen woensdag actie voor een betere cao. Zij laten een dag lang het vuil staan en overhandigen een petitie aan wethouder Marijke Vos (GroenLinks, Personeel en Arbeid). Het protest is onderdeel van een estafettestaking van provincie- en gemeenteambtenaren. Vijf vragen over deze ambtenarenacties.
Wat willen de ambtenaren precies?
De vakbonden van de ambtenaren zijn met de werkgevers, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) in onderhandeling over de nieuwe cao. De vakbonden pleiten voor koopkrachtbehoud en eisen een loonsverhoging van 1,5 procent. De werkgevers houden vast aan de nullijn.
Waarom kloppen de ambtenaren aan bij de gemeenten en provincies en niet bij de VNG en IPO?
De vakbonden hopen met hun acties via de lokale en provinciale overheden scheurtjes te veroorzaken in het standpunt van VNG en IPO.
Waarom houden de werkgevers vast aan de nullijn?
De overheid moet de komende tijd flink bezuinigen. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken riep de provincies en gemeenten afgelopen najaar op de nullijn aan te houden. Volgens de minister heeft het Rijk geen geld om een loonsverhoging te betalen.
Hoeveel gemeente- en provincieambtenaren zijn er eigenlijk?
Er zijn een kleine 200.000 gemeenteambtenaren. Dit zijn zowel beleidsmakers die op het gemeentehuis werken, als uitvoerders, zoals brandweermannen en stadsreinigers. In Nederland werken ruim 12.000 provincieambtenaren.
Welke acties volgen er nog?
Tot nu toe hebben de vuilnismannen in Utrecht en Amsterdam een dag lang hun werk neergelegd. Ook hielden brandweermannen een wilde actie door het kantoor van de VNG in Den Haag te ontruimen. De komende tijd houden ambtenaren op verscheidene plaatsen in het land korte werkonderbrekingen en overhandigen zij petities aan hun werkgever. Hiervan zal het publiek naar alle waarschijnlijkheid weinig last hebben. ANP