Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Amsterdamse snorfiets voortaan op rijbaan

8 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vespa snorfiets 930x520
Snorfietsers in Amsterdam mogen vanaf maandag binnen de ringweg A10 niet langer op het fietspad rijden. Ze moeten nu een helm op en uitwijken naar de rijbaan. De gemeente wil hiermee de verkeersveiligheid vergroten en de drukte op de fietspaden terugdringen.
De gemeente erkent dat het wennen zal zijn, ook voor automobilisten en andere weggebruikers. Snorfietsers mogen maximaal 25 kilometer per uur. Toen de brommers in 1999 naar de rijbaan gingen, mochten ze 30 kilometer per uur rijden. Dat leidde volgens de gemeente direct in het eerste jaar al tot minder snorfietsslachtoffers.

Verkeersveiligheid

De Tweede Kamer stemde in 2017 in met een regeringsplan om gemeenten de mogelijkheid te geven snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. Het plan leidde tot flinke kritiek. Zo noemde RAI Vereniging het onbegrijpelijk omdat wetenschappelijk is bewezen dat de verkeersveiligheid niet verbetert, maar dat snorfietsers door deze maatregel juist in gevaar worden gebracht. Bij de gemeente kwam een ongekend aantal reacties binnen, zo'n 4500, van zowel voor- als tegenstanders. 

Wennen

Snorfietsers in Amsterdam kunnen er de komende acht weken nog even aan wennen dat ze niet meer welkom zijn op het fietspad. Daarna kunnen ze rekenen op een boete van 95 euro als ze niet op de rijbaan rijden en/of geen helm dragen. Tijdens de wenperiode zet de gemeente 27 teams van twee verkeersregelaars in om de snorfietsers te begeleiden.

Wegmarkeringen

Ook zijn op 56 plekken waar snorfietsers naar de rijbaan moeten, wegmarkeringen aangebracht en staan er 3700 borden verspreid door de stad om alle weggebruikers te wijzen op de nieuwe regel, die maandag is ingegaan.
Volgens een woordvoerder van wethouder Sharon Dijksma (verkeer) worden over acht weken twaalf extra handhavers ingezet om te controleren of de snorfietsers zich aan de nieuwe regels houden. De handhavers doen dat samen met de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die al in de stad actief zijn. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

j.rigtering
j.rigtering9 apr 2019 - 19:48

Amsterdam heeft het voor elkaar. :EINDELIJK MEER BLAUW OP STRAAT.

eppos
eppos9 apr 2019 - 17:36

het probleem ontstaat omdat je een snorscooter opgevoerd tot 45km/u zo spiksplinternieuw kunt kopen.de overheid handhaaft vervolgens haar eigen regels niet en hoppa het probleem is geboren.snorscooters rijden met 45km/u of sneller over de fietspaden, maar dat gebeurde vroeger ook al met opgevoerde brommers en ja dat klopt dus het probleem is al decennia oud.handhaving dat is het waar het in dit land aan schort, men kiest ondanks wetgeving altijd voor de makkelijke goedkope weg.op de rijbaan met helm dat zal ze leren, nou echt niet, het is een slap gedoogbeleid wat nergens op slaat.die boa's moeten ze een mobiele rollenbank even en ze actief op op opgevoerde snorscooters laten jagen, flinke boetes en in beslagnames en daar stipt in zijn, dat lost het probleem op!

manwijf
manwijf9 apr 2019 - 10:47

Alles valt en staat bij fatsoenlijk rijgedrag en het houden aan de verkeersregels. Maar goed, vooral dat is het probleem. Dan is dit een goed begin. 
Verder meer handhaven en streng straffen. Als gevolg van een NON-opvoeding loopt ook het op de stoep en tegen het verkeer in rijden de spuigaten uit. Wachten is op een aantal flinke ongelukken! 

John1313
John13138 apr 2019 - 19:38

Op het fietspad zonder helm maar wel strikt handhaven die 25 km/h

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer8 apr 2019 - 19:29

Hallo mensen,we kunnen wachten tot dit idiote plan een dodelijk verkeersslachtoffer gaat opleveren.....
Hopelijk verdwijnt die verantwoordelijke wethouder/kletsdame, Sharon Dijksma, weer snel terug naar Den Haag.......
We zullen zien of mevrouw Dijksma ook zo fanatiek zal zijn om de familie van het verkeersslachtoffer te troosten....

gerard van tol
gerard van tol8 apr 2019 - 19:05

Waar ze ook rijden, verkeersveiligheid wordt bereikt door goede handhaving en forse maatregelen bij overtreding. Voorbeeld net als vroeger, opgevoerde brommer in beslag nemen en door de pers.

qwerty789
qwerty7898 apr 2019 - 17:48

Als ze zich aan de snelheid houden op het fietspad, anders op de rijweg

gypsyjoy
gypsyjoy8 apr 2019 - 17:24

Maar dan ook de wielrenners vd fietspaden af. Ook vd recreatieve fietspaden.En met een snorfietshelm op.Ben benieuwd wat er dan gebeurt. Volgens mij is dit vloeken in de kerk, wielrenners zijn heilig in dit land.

hans57
hans578 apr 2019 - 16:53

Het rare aan deze regelgeving is dat het niet in heel Amsterdam geld maar in een beperkt gebied. Lekker verwarrend Echt een maatregel en hobby van die nieuwe GroenLinks burgermeester Hier in Delft hadden we eens een Rik Grashoff ook zo'n GroenLinks figuur Wist in een korte tijd ook het verkeer in delft fors te ontregelen

Klaas67
Klaas678 apr 2019 - 16:23

Er is haast geen snorfiets die 25 km loopt. Dus op de rijbaan. 

2 Reacties
hans57
hans578 apr 2019 - 16:38

Daar heeft u gelijk in Maar het vervelende is dat daar wel op gecontroleerd wordt en bij een te hoge snelheid op de rollenbank volgt vaak een wok status  

@HENK@
@HENK@9 apr 2019 - 23:33

nee, dat is toegeven aan een strafbaar iets
betere controle en alles waar aan gesleuteld is in beslag nemen !

aad piraat
aad piraat8 apr 2019 - 14:37

Als de snorfiets de rijbaan op moet dan ook alles dat 25 km per uur kan of gaat op de rijbaan dus ook de hobby en namaak wielrenner de elektrische fiets de snelle scootmobiel enz en als deze snelheid leidend is voor de helmplicht die dan ook voor allen laten gelden. De commotie onder de langzamere fietsers begrijp ik eerlijk gezegd niet want die fietsen in mijn woonplaats nergens naar omkijkend op de stoep dus die kunnen er geen last van hebben. Door deze vorm van uitwijk gedrag zijn voor de voetgangers de klos en handhaven ho maar, want ja dat kost geld.

hipppo
hipppo8 apr 2019 - 14:30

Problemen worden tegenwoordig vooral veroorzaakt door het mengen van verkeersdeelnemers met nogal uiteenlopende snelheden. Voeg daarbij het feit dat steeds minder mensen zich iets aan bepaalde verkeersregels gelegen laten liggen, mede omdat controle vrijwel overal afwezig is en het zal duidelijk zijn dat het verbannen van snorfietsen naar de rijbaan niet zoveel zal opleveren aan veiligheid. Alles dat sneller gaat dan 30 km/u hoort niet op het fietspad, hetgeen dus ook voor wielrenners geldt en e-bikers die sneller gaan.

Hades60
Hades608 apr 2019 - 14:21

Onmiddelijk uit het verkeer en van de weg afhalen. De meeste bestuurders kunnen er niet mee omgaan en gebruiken de snorscooter niet waarvoor hij eigenlijk ontworpen en bedoeld is. Daarom moet de wegbeheerder van die rare wetten en regels gaan invoeren. Heel vaak zijn ze opgevoerd en wordt er te hard mee gereden. Daarnaast zijn het allemaal 2-takt motoren en stinken ze behoorlijk. Ze stoten veel fijnstof uit. Dus ook nog eens slecht voor het milieu. Daarmee ook meteen een deel van de luchtverontreiniging in binnensteden verklaard. Eigenlijk allemaal goede redenen om die dingen te verbieden.

J.M.Rietberg
J.M.Rietberg8 apr 2019 - 13:35

Met de huidige verkeerssituatie horen ze niet op de openbare weg, als op het fietspad etc. thuis.

londohjan
londohjan8 apr 2019 - 12:58

Afschaffen die snorscooters.Alleen nog maar bromscooters met helm, wel hogere snelheid toestaan; 30 km is te langzaam in het verkeer.Ik word regelmatig ingehaald omdat een automobilist niet achter een scooter wil rijden op dezelfde rijbaan.

1 Reactie
Leopalm01@
Leopalm01@8 apr 2019 - 13:35

Dat is ook een hele goede oplossing! Sta ik helemaal achter

rink54
rink548 apr 2019 - 12:42

Voor ouderen en slecht ziende veel te gevaarlijk op de rijbaan   Daar vraagd om moeilijk hede Ik heb een begrenzer gelijk er in laten zetten dan kan het niet harder als 25 km   De jeugd verpest het met op voeren 

w123
w1238 apr 2019 - 12:42

Snorfiets inzetten om het overige verkeer op de rijbaan gedwongen langzamer te laten rijden, dat was ook al het plan van de overheid om van 50 naar 30 Km per uur te gaan rijden ( binnen de bebouwde kom ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pieterhen
pieterhen8 apr 2019 - 12:38

Als de snelheid beperkt blijft tot 25 km. p.u. Eigenlijk geldt dat ook voor de elektrische fiets, sommigen blazen je voorbij met een gang. (zelf ook berijder van een elektrische fiets) Fietsen voor je plezier, dan wil je ook wat zien.Gisteren nog een fietstocht gemaakt, dan komt een motorrijder geluidloos, omdat je tegen de wind fietst, achter je aan die toetert vlak achter je, toeteren prima, maar graag op tijd.

simon55
simon558 apr 2019 - 12:24

In de schuur

paul van baak
paul van baak8 apr 2019 - 12:22

Een snorfiets rijdt maar zelden 25km eerder 45km want het gros is opgevoerd.Daar moet wat aan gedaan worden want dit is dweilen met de kraan open.Door irritatie zal menige snorfiets die nog wel 25km rijdt van de weg gedrukt worden.

5 Reacties
diversion
diversion8 apr 2019 - 12:24

Inderdaad, en dat is ook het probleem, dat opvoeren van die dingen. Scheuren je vaak me een rotgang (al toeterend met die verschrikkelijk irritante toeter) voorbij zonder helm. Gewoon afschaffen die dingen en iedereen op de brommer met helm.

londohjan
londohjan8 apr 2019 - 12:47

Helemaal mee eens.Ik heb zelf een bromscooter met helm en wordt  vaak ingehaald door een snorscooter.

[verwijderd]
[verwijderd]8 apr 2019 - 13:10

Deze opmerking is verwijderd

Leopalm01@
Leopalm01@8 apr 2019 - 13:43

Er is helemaal geen geen controle meer door politie op scooters en motoren en auto's  ook die met dubbele uitlaat meer zonder demper vreselijk veel herrie veroorzaken! Dus het is een ramp in Nederland dat er ook steeds meer voertuigen ontwikkeld worden en daarna op straat komen dus word het overvol op fietspaden en wegen!!

@HENK@
@HENK@9 apr 2019 - 23:29

die met een stuur zijn ook erg!!
om het maar niet te hebben over de modellen met zwarte banden