Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Amsterdamse kritiek op aanpak adressenfraude

14-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
cash-euro-briefgeld_51.jpg
De ambitie van de gemeente Amsterdam om de gemeentelijke basisadministratie (GBA) op orde te brengen strekt verder dan die van het kabinet. Dit heeft een woordvoerder van de burgemeester van Amsterdam woensdag gezegd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Burgemeester Eberhard van der Laan vindt het maar mager dat het kabinet slechts vijfduizend adressen gaat controleren van cliënten van uitkeringsinstantie UWV, die niet bij zijn gemeente bekend zijn. Mogelijk duidt dit op fraude en loopt de gemeente inkomsten van lokale belastingen mis. Volgens minister Henk Kamp van Sociale Zaken werden er 580.000 adressen gecontroleerd, daarvan was bij 540.000 alles in orde. Veertigduizend adressen waren aanvankelijk verdacht, maar dat bleek in 35.000 gevallen te komen door een verkeerd getikte letter of een fout cijfer.
Amsterdam wil een landelijke en structurele oplossing om de adressenbestanden van alle gemeenten en het UWV exact op elkaar af te stemmen, evenals die van de Belastingdienst. Volgens Van der Laan voorkomt dit ook een papieren rompslomp voor burgers. Volens Kamp moet het mogelijk blijven dat iemand er naast zijn GBA-adres (tijdelijk) een ander adres op nahoudt, bijvoorbeeld wanneer hij in scheiding ligt of wanneer hij ergens anders werkt en daar ook een adres heeft waar hij de post van zijn werkgever ontvangt.
Er zijn nu 416 GBA's, die in een compleet bestand moeten worden ondergebracht. Daarin krijgen de gemeenten wel allemaal hun eigen vakje, want de gemeenten blijven ook na deze modernisering zelf verantwoordelijk, aldus minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken woensdagmiddag.
Hij bestreed het bericht dat Nederland 400.000 zogenoemde spookburgers telt, mensen die onvindbaar zijn voor overheid en bedrijfsleven en belastingen en rekeningen niet betalen. Voor het overgrote deel zijn het mensen die (weer) naar het buitenland zijn gegaan en die dat niet meteen hebben opgegeven. Slechts een klein deel zou de zaak flessen, aldus de bewindsman.
Het CDA denkt dat het kabinet de kwestie onderschat. ,,Alleen al Rotterdam zit met 22 miljoen aan vorderingen.'' De partij komt later met een motie om meer druk op de ketel te krijgen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!