Kassa

Amsterdammers voorstander terugdringen roken

09-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
roken sigaret 930x520
Veel Amsterdammers zijn voor het terugdringen van roken in de openbare ruimte. Dat blijkt onderzoek van OIS in opdracht van AT5.
Voorstanders
In Amsterdam is bijna driekwart (73 procent) voorstander van het verder beperken van roken in de openbare ruimte. 38 procent van de Amsterdammers denkt meer aan maatregelen in algemene zin, 35 procent ziet meer in het beperken van roken op specifieke locaties.
Plekken
Speeltuinen en zwembaden worden het vaakst genoemd door wie roken wil terugdringen. Ook terrassen zouden volgens een meerderheid rookvrij moeten worden. Ongeveer een vijfde van de Amsterdammers is voor een rookverbod op straat.
Terras
Van de Amsterdammers die (weleens) roken is 63 procent tegen het verbieden van het roken op het terras. Het verbieden van roken in zwembaden en speeltuinen bij sportclubs en in rijen kan bij hen wel op een meerderheid rekenen.
Bron: AT5/ANP

Meer over:

amsterdam, roken
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

paul van tongeren
paul van tongeren10 aug. 2017 - 16:55

Enquete is niet representatief, is o.a. afhankelijk of wordt ingevuld door roker of niet roker, leeftijd etc.

Klaas67
Klaas6710 aug. 2017 - 10:41

Roken is net of je een asbak leeg likt.

1 Reactie
manwijf
manwijf10 aug. 2017 - 15:31

Met iemand kussen die rookt, wordt wel geassocieerd met een asbak leeglikken, maar gewoon roken niet hoor.

manwijf
manwijf10 aug. 2017 - 9:21

Hoe weten ze nu wat al die Amsterdammers vinden? In Amsterdam zelf wonen nauwelijks nog Amsterdammers. De meesten wonen tegenwoordig in Almere, Lelystad, Lutjebroek bv. Wat die 80% buitenlanders in Amsterdam vindt, is irrelevant wat mij betreft. Als de overheid echt zo graag wil, dat iedereen stopt met roken, verbied dan de verkoop. Dit lijkt veel op burgertje pesten. Vrijheid blijheid! Ben zelf al lang gestopt, maar laten ze ophouden met dat zeuren. Het is nooit genoeg.

anita555
anita5559 aug. 2017 - 23:27

Ik vind het stinken het is ongezond en duur, heb zelf ook jaren gerookt en ineens vond ik het zo vies dat ik het daarna nooit meer aangeraakt heb.

Rob30-06
Rob30-069 aug. 2017 - 20:38

Zolang de overheid nog honderden miljoenen aan belasting incasseert van de tabaksindustrie lijkt het me een dubbele moraal van je welste  die eigenlijk te onbeschoft is voor woorden in de huidige tijd waar de moraal ridders allemaal klaarstaan in den Haag voor hun 160.000,00 euro per jaar om iemand te veroordelen die wil genieten van zijn sigaretje of sigaar . En het gros van de bevolking is zo indoctrineert dat ze klakkeloos de overheid na-apen in het reclame filmpje tegen het roken  . En nee ik rook zelf niet maar vindt dat wat men "last" noemt gewoon zeikerds !

WimGreet
WimGreet9 aug. 2017 - 19:42

Het gaat er niet over, of niet roken betutteling, of ongezond is. Je bent een ander tot last. Dat moet je zelf niet willen.En wat vindt je zelf van al die weggegooide (geschoten) peuken. Dat vindt je vast een verrijking van je omgeving.

hoogoort12
hoogoort129 aug. 2017 - 19:13

ik ben in 2004gestopt met roken en vind het erg hinderlijk dat ik in de rook moet staan/zitten waar roken niet is toegestaan en de handhavers weten niet hoe zij de wet moeten handhaven om dst pinocio (mark rutte) die heeft afgeschaft om dat de makkelijkeste weg is .

JosévG
JosévG9 aug. 2017 - 18:58

Ik heb lang en veel gerookt en ik ben 18 jaar geleden gestopt. Ondanks dat ik last heb van het roken van anderen vind ik het betutteling om het overal te verbieden. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn voor rokenden om dusdanig rekening te houden met zijn/haar niet rokende medemens dat deze daar geen last van hebben. Een beetje inleving in de ander geeft vrijheid en ruimte voor iedereen.

cieta
cieta9 aug. 2017 - 17:09

Ik ben 5 jaar geleden gestopt met roken.Maar ik heb er geen problemen mee als er bij mij gerookt wordt.Ik vind het ook zo'n gezeur,eerst moest binnen alles rookvrij,nou dat is gerealiseerd,in cafe's en andere gelegenheden.En nu moet het buiten ook,nog even en de mensen mogen in hun eigen tuin niet meer roken.Ik ben het met meerdere hier eens,kijk eens naar het drank en drugs gebruik.Ik heb liever iemand die rookt naast me zitten op 'n terras,dan iemand die straalbezopen is,of de weg helemaal kwijt is.Leven en laten leven,denk ik altijd maar!

agapon
agapon9 aug. 2017 - 15:55

1. Blijf uit mijn buurt met alles verziekende stinkende walmellende troep. De geur maakt mij al misselijk> Ben verplicht de deuren te sluiten vanwege een  luchtvervuiling van de zijde van anderen. Geld trouwens ook voor barbecues die  op onprofessionele wijze gebruikt worden met gevolg stinkende was die net gewassen is en te drogen staat in de tuin. Zowel van de rook als de barbecue stinkt het huis uren alter nog naar deze rokende en stinkende rotzooi die mij met  de adem beneemt 2. Rokende en mensen die zo nodig een overmaat van drugs, alcohol en dergelijke wensen  en vervolgens er aanwijsbaar door ziek zijn geworden dienen zelf de kosten er voor te dragen als ze opgenomen worden en niet af te hevelen  op de mensen die er NIET voor gekozen hebben. Hiermede wordt de vrij keuze van de mensen die hier niet aan mee doen wel opgelegd en dus hun vrije keuze beïnvloed en ondermijnd . 3. wordt hoog tijd dat er ingegrepen wordt en niet een zuipende, rokende van drug voorziende nieuwe generatie als normaal laten opgroeien. Dit geld ook voor de voeding waar de overheid nog steeds niet ingrijpt en mensen dood ziek van worden. Voorbeeld: Waar zit geen suiker in en waar is dan die vrije keuze van het niet willen gebruikten van suiker. 4. het lijkt wel of in deze eeuw de mens nog steeds niet zijn verstand kan gebruiken en  de kasteelheren in Den Haag liever profijt trekken van hun horigen dan deze gezond te houden en daarmede bereiken dat er inderdaad op een latere leeftijd pensioen genoten kan worden. 

IDMB
IDMB9 aug. 2017 - 14:36

Roken op terrassen is inderdaad asociaal. Zo klantonvriendelijk dat restaurants dat toestaan.

tpol
tpol9 aug. 2017 - 13:48

Ik vind het betutteling. Ik word compleet wappie van al dat gezeur. Roken, lawaai en ga zo maar door. Als ras echte Mokummer vind ik mijn stad met rasse schreden achteruit hollen. Waar Amsterdam altijd open stond voor alles wordt het met alle import juppen, zo langzaamaan een stad waar iedereen alleen nog maar ijlie aan het maken is.

coar
coar9 aug. 2017 - 13:06

ja dat krijg je met al die import Amsterdammers,een echte Amsterdammer zal het worst wezen.leven en laten leven.

maron
maron9 aug. 2017 - 12:58

ws is 75% ook tegen drank misbruik en verdovende middelen, helaas heeft men het daar liever niet over.Persoonlijk zit ik liever naast iemand die een sigaret rookt, als naast iemand die bvb kip aan het eten is.Ik word er niet alleen onpasselijk van, maar vlees is, buiten dier-onvriendelijkheid,  ook nog eens ontzettend belastend voor het milieu.https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/24/rivm-minder-vlees-eten-voor-betere-gezondheid-en-beter-milieu-a1542652 Dat beetje rook, mensen zouden zich beter drukker maken om het mileu, maar dat komt niet in hun straatje.

BestMikkie
BestMikkie9 aug. 2017 - 12:35

Laat iedereen zelf uitmaken of hij of zij wil roken. Drankgebruik wordt niet verboden, het beteugelen van zatlappen kost de maatschappij heel wat. Voor rokers hoeft de polotie niet uit te rukken.

lucyl
lucyl9 aug. 2017 - 12:21

Drank en drugs is honderd keer erger,van roken blijft je verstand tenminste nog goed dat kun je bij drank en drugs niet zeggen die veroorzaken meer last met agressie, ongelukken en ziektekosten van afkickkendan rokers,

leenpres
leenpres9 aug. 2017 - 11:52

En maar zeiken over roken maar drank hoor je ze niet over dat is slechte dan roken En wie klagen er altijd ex rokers 

6 Reacties
shepu
shepu9 aug. 2017 - 11:58

Het gaat er niet om wat gezond(er) is. Ik wil niet die stinkende rook in mijn neus krijgen. Snap je?

leenpres
leenpres9 aug. 2017 - 12:47

Neem dan een hutje op de hei

vg1971
vg19719 aug. 2017 - 12:48

Dat snap ik. En daarom zal ik ook buiten altijd aan mensen vragen of zij er een probleem mee hebben als ik een sigaret op steek. Het stinkt inderdaad en misschien heeft iemand wel astma. Kleine moeite om een heel stuk verderop te gaan staan. Maar om het nou helemaal te verbieden, zeg nou zelf: dat gaat wel héél erg ver, hé.

hippo
hippo9 aug. 2017 - 14:45

Wat te denken van die stinkende uitlaatgassen? Zeker altijd alleen 's nachts naar buiten om te voorkomen dat je naar het ziekenhuis moet.

hippo
hippo9 aug. 2017 - 14:47

Ik heb ca. 50 jaar gerookt en ben nu 7 jaar gestopt. Mij hoor je NIET klagen wanneer iemand rookt. Ook bij mij thuis mag er gerookt worden. Die klagende ex-rokers zijn gewoon hypocriet. 

lily de vries
lily de vries9 aug. 2017 - 18:01

Ik ben een ex-rookster, sinds 2001, maar heb er totaal geen probleem mee als ze in mijn buurt roken. Op feestjes ga ik snel bij de rokers staan, stuk gezelliger vaak...hihihihi

meerzicht
meerzicht9 aug. 2017 - 11:38

Stedin is in mijn straatje aan het werk. En maar roken. Ik kan geen kant op zonder op de Eerste Hulp te belanden 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!