Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Amsterdammers slachtoffer van fraude DigiD

08-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Logo_DigiD_11.jpg
Ongeveer 150 mensen in Amsterdam zijn eind vorig jaar het slachtoffer geworden van fraude met hun DigiD. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde woensdag berichtgeving hierover in de Volkskrant. Criminelen konden door een veiligheidslek nummers van bankrekeningen wijzigen.
DigiD en uitkering tijdelijk geblokkeerd
Volgens een woordvoerder van de digitale overheidsdienst Logius is het de criminelen niet gelukt om uitkeringen door te sluizen naar andere rekeningen. Wel zijn de DigiD's en de uitkeringen tijdelijk geblokkeerd, waardoor mensen hun geld niet hebben gekregen. ,,Dat is natuurlijk heel vervelend, zo vlak voor de kerst, maar het geld is niet op rekeningen van anderen terechtgekomen'', aldus de woordvoerder. Voor zover Logius weet, heeft dit probleem alleen gespeeld bij 150 mensen in Amsterdam.
Online identificatie
Met een persoonlijk DigiD (een gebruikersnaam en wachtwoord) kunnen burgers zich identificeren op websites van de overheid en van organisaties die een overheidstaak uitvoeren. De DigiD wordt steeds vaker gebruikt. Vorig jaar was dat 100 miljoen keer, een jaar eerder nog 75 miljoen.
Fraude
In november werden in Groningen vijf mensen opgepakt wegens fraude met de DigiD. De verdachten hebben mogelijk van vele tientallen studenten in de stad Groningen het DigiD-account gestolen waarna ze onder meer de zorg- en huurtoeslag op hun eigen rekeningen lieten overmaken.
Nieuw systeem
In 2015 moet er een nieuw online-identificatiesysteem komen, als opvolger van DigiD. Het nieuwe systeem (eID) moet meer zekerheid bieden en is geschikt voor het uitwisselen van privacygevoelige gegevens, zoals medische, financiële of juridische informatie.
ANP/de Volkskrant

Meer over:

fraude, digid, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!