Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Amsterdam wint zaak over intocht Sinterklaas

12-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pepernoten_07.jpg
Burgemeester Eberhard van der Laan heeft vorig jaar terecht de vergunning voor de sinterklaasintocht in Amsterdam afgegeven. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend bekendgemaakt na een beroep dat was ingediend door de gemeente Amsterdam en het Pietengilde.
Raad van State
Volgens de Raad van State gaat de burgemeester niet over de inhoud van zo'n evenement. Hij mag alleen een vergunning weigeren als er een gevaar is voor de openbare orde. De Raad van State heeft niet gezegd of een intocht met zwarte pieten discriminerend of stigmatiserend is. Als iemand daar een oordeel over wil krijgen, moet hij of zij naar de burgerlijke rechter of de strafrechter.
In beroep
De rechtbank in Amsterdam oordeelde in juli dat de gemeente Amsterdam er wél rekening mee had moeten houden dat een sinterklaasintocht met zwarte pieten als discriminerend kan worden ervaren. De gemeente en het Pietengilde gingen tegen die uitspraak in beroep.
Pietengilde 
Het Pietengilde is tevreden met de uitspraak, al ziet Mark Gilling van de belangenclub voor zwarte pieten nog wel dat de discussie doorgaat. ,,De Raad van State heeft de discussie eigenlijk teruggegeven aan de maatschappij. Wij willen graag blijven praten met tegenstanders om via de weg der geleidelijkheid aanpassingen te doen in het volksfeest', aldus Gilling, die bij de uitspraak aanwezig was.
Tegenstanders
Tegenstanders van Zwarte Piet willen mogelijk naar het Europese Hof voor de Mensenrechten. Wil Eikelboom, advocaat van een aantal tegenstanders, wil daar zelf nog niet op vooruitlopen. Hij zegt de zaak eerst met zijn cliënten te willen bestuderen.
Tevreden
Burgemeester Van der Laan is tevreden met de uitspraak. ,,De uitspraak sterkt ons in de overtuiging dat we in 2013 en dit jaar terecht de vergunning voor de sinterklaasintocht hebben verleend'', zegt zijn woordvoerder. Toch ziet Van der Laan dat een groot aantal Amsterdammers moeite heeft met de figuur Zwarte Piet. Hij blijft daarom openstaan voor de pietendiscussie, maar dan wel na 5 december. ,,Laten we er eerst een groot kinderfeest van maken, waarbij het gezellig is en iedereen aardig tegen elkaar doet,'' stelt zijn woordvoerder.
Gouda
De uitspraak van de Raad van State verandert niets aan de landelijke intocht van Sinterklaas, komende zaterdag in Gouda. De gemeente zegt dat ze de uitspraak voor kennisgeving aanneemt. Bij de intocht, die op tv wordt uitgezonden, zijn er behalve zwarte pieten ook kaas- en stroopwafelpieten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!