NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Amsterdam pakt huisjesmelkers aan

19 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
plein straten gebouwen Amsterdam Zuid 930x520
Amsterdam neemt een aantal maatregelen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig. Ook wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken.
,,Amsterdam kan niet zonder woningdelen'', zegt Ivens. ,,Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen. Maar we zien ook dat er veel huisjesmelkers zijn die proberen hun huurders een poot uit te draaien.'' Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet inschrijven bij de gemeente of betalen ze hoge huren voor een ,,bezemkast'', aldus de wethouder. ,,Soms zonder daglicht of frisse lucht.''

Verplicht individueel contract

Daarom wil de gemeente vanaf 2020 woningeigenaren verplichten alle huurders van een individueel contract te voorzien. Op die manier worden ze beter beschermd tegen misbruik.
Ook komt er extra aandacht voor overlast als gevolg van woningdelen. Zo kijkt de gemeente of in bepaalde buurten of appartementencomplexen een quotum kan worden ingesteld, waardoor een beperkt aantal vergunningen wordt verstrekt voor woningdelen.
Tot die tijd controleert de gemeente extra op misbruik door huisjesmelkers en woningdelen zonder vergunning. Handhavers zien hierop toe en delen indien nodig boetes uit. ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!