Kassa

Amsterdam krijgt nieuwe metro's

18-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
metro_02.jpg
In Amsterdam rijden over twee jaar nieuwe metro's. Dit heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.
Het Franse bedrijf Alstom gaat de metro's maken. Met de opdracht is 200 miljoen euro gemoeid. Voor dit bedrag worden 23 zesdelige metrostellen gemaakt.
De Amsterdamse wethouder Hans Gerson is blij met de nieuwe metro's. ,,Er reizen meer dan 100.000 mensen per dag met de metro. Nu zijn dat nog te vaak vieze, verouderde en volle metrostellen.'' Volgens Gerson wordt het reizen in de nieuwe metro veel prettiger.
De nieuwe metro's zijn 116 meter lang en hebben 174 zitplaatsen. Doordat de nieuwe metro's langer zijn, zal de reizigerscapaciteit met ongeveer de helft toenemen. De stoelen zijn bovendien 20 procent breder dan in de bus en de tram. Ook zijn er extra deuren om dringen te voorkomen.
Het type metro dat nu aan Amsterdam wordt geleverd, rijdt ook in bijvoorbeeld Barcelona, Warschau, Boedapest, Istanbul, Singapore, Shanghai en Buenos Aires.
De huidige metrostellen in Amsterdam doen al sinds 1976 dienst en hebben de bijnaam Zilvermeeuw. De oude treinstellen zijn zilverkleurig met blauwe accenten. De nieuwe metro's worden in principe rood-wit van kleur, maar dat kan nog worden aangepast.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!