Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Amsterdam helpt lage middeninkomens bij koop

24-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Banksparen_18.jpeg
Amsterdammers die een huis willen kopen, maar van wie het inkomen op de huidige woningmarkt net tekortschiet, krijgen hulp. De hoofdstad heeft voor deze potentiële kopers een regeling in het leven geroepen waarbij mensen een woning van een corporatie met korting kunnen kopen. Dat maakte de gemeente woensdag bekend.
Als de eigenaar het huis dan na verloop van tijd weer van de hand wil doen, koopt de corporatie de woning terug. De winst of het verlies wordt dan gedeeld door beide partijen. De regeling, een initiatief van de gemeente, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de Stichting Opmaat, gaat op voor naar schatting vijfduizend woningen.
De groep lagere middeninkomens dreigt per 1 januari buiten de boot te vallen. Vanaf dat moment komen alleen mensen met een inkomen tot 33.614 euro in aanmerking voor een sociale huurwoning. Wie daarboven zit, kan vaak geen eigen woning betalen. De Koopgarantregeling geldt voor mensen met een inkomen tot 45.000 euro.
,,Koopgarant maakt dat ook de kapper of de leraar in Amsterdam niet tussen de wal en het schip hoeft te vallen'', legt verantwoordelijk wethouder Freek Ossel uit. ,,Wij willen dat deze inkomens ook een woning kunnen kopen in Amsterdam.'' De wethouder denkt dat de regeling de doorstroming op de woningmarkt eveneens kan bevorderen.
De korting die de koper krijgt op een woning is minimaal 10 procent, maar kan oplopen tot wel 25 procent. Als de corporatie het huis heeft teruggekocht, kijkt ze of ze het opnieuw verkoopt of in de verhuur doet. Woningcorporaties De Alliantie en Ymere bieden komend jaar al duizend Koopgarantwoningen aan. De verwachting is dat meer woningaanbieders zich zullen aansluiten. De regeling wordt al in andere plaatsen in het land met succes toegepast. ANP

Meer over:

diginieuws, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!